Borówka amerykańska - 8 cz
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
stosował ktoś do przygotowania ziemi pod wsadzenie borówki wytłoki z jabłek, zakwaszają ziemie, dostarczają materii organicznej i zawierają sporo mikro i makrelementów
Nie czytałem aby ktokolwiek je stosował. Wszędzie piszą o przekompostowanych trocinach z drzew szpilkowych i torfie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Było już o ściółkowaniu spadami.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam jeszcze pytanie, czy można zabezpieczyć na zimę borówki suchymi szpilkami jodlowymi? Nie są one przekompostowane, noc innego nie mam :/
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Można tylko trzeba się liczyć z zwiększonym nawożeniem azotem w przyszłym roku jeśli są świeże. Ja borówek nie zabezpieczam na zimę i nic nim nie jest.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
patryk10015 pisze:Można tylko trzeba się liczyć z zwiększonym nawożeniem azotem w przyszłym roku jeśli są świeże. Ja borówek nie zabezpieczam na zimę i nic nim nie jest.
Borówki sadzilem dwa miesiące temu, więc wolę zabezpieczyć, chyba że na wiosnę zbiorę to i wyrzuce
Wyszukiwarka nic nie znalazła.kaLo pisze:Było już o ściółkowaniu spadami.
Możesz podać łącze.
Można.chris18404 pisze:Mam jeszcze pytanie, czy można zabezpieczyć na zimę borówki suchymi szpilkami jodlowymi? Nie są one przekompostowane, noc innego nie mam :/
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wyszukiwarka jest jeszcze pewnie w szoku po wyborach w Ameryce
.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=14
Poszukaj też w wątku o zakwaszaniu gleby pod borówką. Namiarów dokładnych nie podam , bo sam musiałbym siedzieć i wszystko wertować, a mam coś fajniejszego do roboty
.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=14
Poszukaj też w wątku o zakwaszaniu gleby pod borówką. Namiarów dokładnych nie podam , bo sam musiałbym siedzieć i wszystko wertować, a mam coś fajniejszego do roboty

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 maja 2016, o 10:32
Witam. Jestem poczatkujacy w uprawie borowek, stad bwde wdzieczny za wszelkie rady. Czy mozna jeszcze sadzic borowki czy juz jest za pozno? Czy mozna sadzic 5letnie borowki, zeby juz w przyszlym roku miec owoce? Za rade z gory dziekuje!
Wpisz w swoim profilu miejscowość.
Przygodę z borówką wysoką należy rozpocząć od sprawdzenia przydatności gleby do tego celu.
Co przeczytałeś na temat uprawy borówki wysokiej?
Przygodę z borówką wysoką należy rozpocząć od sprawdzenia przydatności gleby do tego celu.
Co przeczytałeś na temat uprawy borówki wysokiej?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Witam, miejscowosc uzupelniona 
Przeczytalem ze borowka potrzebuje ziemi kwasnej o pH ok 3,5-4,5, sadzic w dolku o wymiarach 50x50x50cm, chociaz widzialem tez wpis ze dolek powinien miec srednice 1,2m. Sadzic w rozstawie ok 1,5x2,5m rozne odmiany o podobnym czasie kwitnienia, aby lepiej owocowaly. Lubia miejsca sloneczne, tygodniowo dostarczac min. 10l wody. Posadzilem na wiosne 3 krzaczki, chyba 2letniej borowki w ziemi do borowki amerykanskiej oraz 1 jagody kamczackiej. Latem podsypalem nawozem compo bio do borowek i jedna niestety przenawozilem. Poczatkowo posypalem wierzchnia warstwe ziemi kora, ale potem zdjalem ja, bo tak mi doradzili w ogrodniczym i nie wiem juz czy kora dobrze dziala na borowke czy nie.
-- 16 lis 2016, o 11:44 --
Dodam jeszcze, ze borowki nie owocowaly i nie zauwazylem duzego przyrostu w tym roku

Przeczytalem ze borowka potrzebuje ziemi kwasnej o pH ok 3,5-4,5, sadzic w dolku o wymiarach 50x50x50cm, chociaz widzialem tez wpis ze dolek powinien miec srednice 1,2m. Sadzic w rozstawie ok 1,5x2,5m rozne odmiany o podobnym czasie kwitnienia, aby lepiej owocowaly. Lubia miejsca sloneczne, tygodniowo dostarczac min. 10l wody. Posadzilem na wiosne 3 krzaczki, chyba 2letniej borowki w ziemi do borowki amerykanskiej oraz 1 jagody kamczackiej. Latem podsypalem nawozem compo bio do borowek i jedna niestety przenawozilem. Poczatkowo posypalem wierzchnia warstwe ziemi kora, ale potem zdjalem ja, bo tak mi doradzili w ogrodniczym i nie wiem juz czy kora dobrze dziala na borowke czy nie.
-- 16 lis 2016, o 11:44 --
Dodam jeszcze, ze borowki nie owocowaly i nie zauwazylem duzego przyrostu w tym roku
Czyli że mieszkasz w województwie zachodniopomorskim. Masz klimat zbliżony do tego w moim 'Wrocławiu, tyle że z silniejszymi wiatrami.
Dla czterech krzaków w rozstawie 1,5 x 2,5 m kwatera powinna mieć wymiary 3 x 4 m. Dokup jeszcze dwa krzaki w przyszłości aby mieć owoce borówki wysokiej przez cały sezon.
Należy rozpocząć od zrobienie badania sadowniczego tej kwatery aby sprawdzić czy twoja gleba nadaje się pod borówkę wysoką.
W tym celu należy pobrać dwie próbki gleby (500 g każda). Jedną z warstwy 0 -20 cm, drugą z warstwy 20-40 cm poniżej poziomu gruntu. Badanie nie jest tanie, ale zrobienie jego opłaci się. Będziesz wiedział na czym stoisz oraz jak i czym nawieźć glebę.
Koszty badania sadowniczego z zaleceniami są takie:
Badanie 0 -20 cm 13 zł.
Badanie 20-40 cm 13 zł.
Zalecenia dla uprawy borówki wysokiej 18,75 zł.
Razem 44,75 zł.
Powodzenia!
Dla czterech krzaków w rozstawie 1,5 x 2,5 m kwatera powinna mieć wymiary 3 x 4 m. Dokup jeszcze dwa krzaki w przyszłości aby mieć owoce borówki wysokiej przez cały sezon.
Należy rozpocząć od zrobienie badania sadowniczego tej kwatery aby sprawdzić czy twoja gleba nadaje się pod borówkę wysoką.
W tym celu należy pobrać dwie próbki gleby (500 g każda). Jedną z warstwy 0 -20 cm, drugą z warstwy 20-40 cm poniżej poziomu gruntu. Badanie nie jest tanie, ale zrobienie jego opłaci się. Będziesz wiedział na czym stoisz oraz jak i czym nawieźć glebę.
Koszty badania sadowniczego z zaleceniami są takie:
Badanie 0 -20 cm 13 zł.
Badanie 20-40 cm 13 zł.
Zalecenia dla uprawy borówki wysokiej 18,75 zł.
Razem 44,75 zł.
Powodzenia!

-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziekuje bardzo za pomoc. Dokladniej to woj. Pomorskie, ale zgadza sie wiatry sa czasami silne. Czy jeśli posadzilem borowki w specjalnej ziemi dla borowek kupionej w sklepie ogrodniczym (wykopalem dol i caly zasypalem nowa ziemia) to konieczne jest wykonanie badan gleby ktora de facto hest obok krzakow?
Czy mozna jeszcze sadzic tej jesieni nowe krzaki borowki? Dodam ze sniegu nie ma a temperatura lekko ponad 0stopni.
Czy mozna jeszcze sadzic tej jesieni nowe krzaki borowki? Dodam ze sniegu nie ma a temperatura lekko ponad 0stopni.
-
- 20p - Rozkręcam się...
No wlasnie Jarowo duze plantacje, a ja mam 3 drzewka i planuje dokupic jeszcze 6 wiec lacznie z 10 krzakow do uzytku wlasnego. Zastanawiam sie tylko czy sadzic je teraz czy na wiosne