Magiczny Ogród EWY
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Ewo, storczyki kwitnące prześliczne, a psi przychówek proszę wymiziać ode mnie
Fakt, ten żółty "tygrysek" to brat bliźniak mojego

Fakt, ten żółty "tygrysek" to brat bliźniak mojego

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Ewo, ależ masz łapki do kwiatów (nie tylko storczyków !). Przy pomocy Twojej i wiosny
- po prostu szaleją 
Uśmiechnęłam się, gdy przeczytałam o tym pachnącym - "zapach cudny, jak markowe perfumy", bo dokładnie to samo
powiedziałam mojemu mężowi przy wąchaniu mojej hybrydy Phal. 'Liodoro' (z dodatkiem "subtelny")
Psiaki niesamowite. A u małych w oczkach już odbijają się 3 charakterki
Pozdrawiam, Joanna

Uśmiechnęłam się, gdy przeczytałam o tym pachnącym - "zapach cudny, jak markowe perfumy", bo dokładnie to samo
powiedziałam mojemu mężowi przy wąchaniu mojej hybrydy Phal. 'Liodoro' (z dodatkiem "subtelny")

Psiaki niesamowite. A u małych w oczkach już odbijają się 3 charakterki

Pozdrawiam, Joanna
- EWA K
- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
nie chcę Was straszyć, ale liście falenopsisów z wiekiem stają coraz większe.
Oczywiście mówię o nowych liściach
Roślinki, które kupujemy - są zazwyczaj bardzo młode. ,,Dorosłe" są znaaacznie większe.
Np. mój największy falenopsis ma okolo 65 cm średnicy, a każda kolejna para liści jest coraz dłuższa.
Także warto pomyśleć, jak w przyszłości będą wyglądaly nasze parapety...
oczywiście, gdy będziemy odpowiednio pielęgnać nasze orchidee
oj przydały by się gumowe parapety!
... ewentualnie będziemy obdarowywać znajomych i zarażać ich w ten sposób zupełnie ,,niewinnym" hobby
a teraz zastanawiam się jak przesadzić storczyka, ktoremu korzenie sterczą do góry
.
Może nie będę tego robić w tym momencie (znowu rozwija kwiaty), ale za jakiś czas trzeba będzie to zrobić. Wtedy korzonki będą jeszcze dłuższe i sztywne. Nie wiem, a może z czasem nieco opadną. Ciekawe, czy ktoś miał taki przypadek?
Oczywiście mówię o nowych liściach

Roślinki, które kupujemy - są zazwyczaj bardzo młode. ,,Dorosłe" są znaaacznie większe.
Np. mój największy falenopsis ma okolo 65 cm średnicy, a każda kolejna para liści jest coraz dłuższa.
Także warto pomyśleć, jak w przyszłości będą wyglądaly nasze parapety...

oj przydały by się gumowe parapety!
... ewentualnie będziemy obdarowywać znajomych i zarażać ich w ten sposób zupełnie ,,niewinnym" hobby

a teraz zastanawiam się jak przesadzić storczyka, ktoremu korzenie sterczą do góry

Może nie będę tego robić w tym momencie (znowu rozwija kwiaty), ale za jakiś czas trzeba będzie to zrobić. Wtedy korzonki będą jeszcze dłuższe i sztywne. Nie wiem, a może z czasem nieco opadną. Ciekawe, czy ktoś miał taki przypadek?
Witaj Ewo :P
Pokaż fotki tego cudaczka-
to ,że rosną większe , normalka.A jeszcze ...jak ma w rodowodzie przodka wielgachnego ?.to...szybciej to idzie.
Też mam podobnego , śmieje się ,ze był koło Phal.gigantea.
No....gdzieś blisko, to pewie.
Ale ubiegły rok stał/wisiał/ł cały sezon w ogrodzie.Najwyrażniej jest obrażony po przypadkowym złamaniu pędu - nie miałam wyjścia uciełam prawie całkowicie.+2 liście .
Nie dość , że same liście są duże pęd miał 1.30 m i kwitł cyklicznie po 5 kwiatów
skokowo wydłużając pęd. Biały z czerwoną warżką- gdzieś mam fotki, postaram sie wkleić dziwaka.Przez takie wymiary stracił coś na urodzie.
Dodatkowo uszkodziły się liście największe po gradobiciu-przeszedł , lifting
.
Nie wiem,ale uwierzę,ze są przypadki gdy cięcie pozbawia kwitnienia.
Są opisane , nic nie wymyślam :P .
Dzisiaj oglądałam delikwenta- idzie chyba nowy liść z siłą dynamitu-rozsadza poprzedni.
A pęd kwiatowy-ani mu sie śni :P .
Ale Ewo -nie wszystkie są takie rozrastające się.
Kwestia jakie to gatunki ma w genach - jest kluczowa..
Wyrastanie korzeni powietrznych jakby w nadmiarze też może sugerować pewne zjawiska:
-w pierwszej kolejności reakcja na nadmiar lub niedostatek wilgotości w podłożu
-z natury * bogactwo korzeniowe* tak określam w uproszczzeniu dar natury -sa takie o skąpych korzeniach,sa z ogromnymi splotami w podłożu i na zewnątrz.
-może być przekarmienie - nadmierny rozrost masy zielonej
-i pewnie jeszcze innych 100 powodów.
Ale pocieszmy się, ze bywają storczyki jeszcze większe niż podpowiada nam wyobrażnia.
Z tej grupy to Phal.gigantea. Inne gigaganty to Bulbophyllum phalaenopsis/ostatnio prezentowany TUTAJ
A właśnie Phalaenopsis gigantea należy jednak do dość lubianej grupy-można sobie wygoglować w grafice.
Liście są ozdobą , o kwiatach nie piszę ,bo urokliwe są i pachną.To pewnik.
Pozostaje problem przestrzeni, to rzeczywiście może przerodzić się w koszmar
pewnego czasu. Dylemat typu kto w tym mieszka - rośliny czy ludzie?.
pozdrawiam J ;:76 VANKA
Pokaż fotki tego cudaczka-
to ,że rosną większe , normalka.A jeszcze ...jak ma w rodowodzie przodka wielgachnego ?.to...szybciej to idzie.
Też mam podobnego , śmieje się ,ze był koło Phal.gigantea.
No....gdzieś blisko, to pewie.
Ale ubiegły rok stał/wisiał/ł cały sezon w ogrodzie.Najwyrażniej jest obrażony po przypadkowym złamaniu pędu - nie miałam wyjścia uciełam prawie całkowicie.+2 liście .
Nie dość , że same liście są duże pęd miał 1.30 m i kwitł cyklicznie po 5 kwiatów
skokowo wydłużając pęd. Biały z czerwoną warżką- gdzieś mam fotki, postaram sie wkleić dziwaka.Przez takie wymiary stracił coś na urodzie.
Dodatkowo uszkodziły się liście największe po gradobiciu-przeszedł , lifting

Nie wiem,ale uwierzę,ze są przypadki gdy cięcie pozbawia kwitnienia.
Są opisane , nic nie wymyślam :P .
Dzisiaj oglądałam delikwenta- idzie chyba nowy liść z siłą dynamitu-rozsadza poprzedni.
A pęd kwiatowy-ani mu sie śni :P .
Ale Ewo -nie wszystkie są takie rozrastające się.
Kwestia jakie to gatunki ma w genach - jest kluczowa..
Wyrastanie korzeni powietrznych jakby w nadmiarze też może sugerować pewne zjawiska:
-w pierwszej kolejności reakcja na nadmiar lub niedostatek wilgotości w podłożu
-z natury * bogactwo korzeniowe* tak określam w uproszczzeniu dar natury -sa takie o skąpych korzeniach,sa z ogromnymi splotami w podłożu i na zewnątrz.
-może być przekarmienie - nadmierny rozrost masy zielonej
-i pewnie jeszcze innych 100 powodów.
Ale pocieszmy się, ze bywają storczyki jeszcze większe niż podpowiada nam wyobrażnia.
Z tej grupy to Phal.gigantea. Inne gigaganty to Bulbophyllum phalaenopsis/ostatnio prezentowany TUTAJ
A właśnie Phalaenopsis gigantea należy jednak do dość lubianej grupy-można sobie wygoglować w grafice.
Liście są ozdobą , o kwiatach nie piszę ,bo urokliwe są i pachną.To pewnik.
Pozostaje problem przestrzeni, to rzeczywiście może przerodzić się w koszmar

pozdrawiam J ;:76 VANKA
- EWA K
- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj :Jovanko! dziękuje za odpowiedź
- ten szerokaśny storczyk jest na zdjęciu powyżej (grupowe zdjęcie trzech kwitnących), widać jego fragment, stoi na parapecie i widać też nowy pęd kwiatowy. To żółty storczyk (zdjęcie kwiatów jest na pierwszej stronie.
Zdjęcie nie pokazuje jego okazałości - zrobię przy najbliższej okazji
.
To prawda - nie wszystkie storczyki(falenpsisy) są jednakowe. Wiadomo R O D O W Ó D .
Ale! tym bardziej czasem ogarnia mnie przerażenie - ,,co z tego wyrośnie", bo większość naszych pupilków nie posiada udokumentowanych rodowodów >>> mieszańce
Podobnie jest z moim pierwszym białym ...teraz monstrum. Też muszę go sfotografować indywidualnie. Ostatnio przyrósł korzeniami do szklanego naczynia, a korzenie przypominają ...rosówki, czyli wielgaśne dżdżownice
.
No to wobec tego ten strczyk na ścianie należy do grupy potworów korzeniastych. Też mu się należy osobne zdjęcie, gdzie będzie można zobaczyć co on wyprawia w doniczce...o rany jak ja go przesadzę
Znam Phalaenopsis gigantea - z wystaw, z netu. Widziałam jakie to to potrafi być duże
... a lifting... hmmm, ja też potrafię to zrobić! oczywiście storczykom. zdarzyło się

- ten szerokaśny storczyk jest na zdjęciu powyżej (grupowe zdjęcie trzech kwitnących), widać jego fragment, stoi na parapecie i widać też nowy pęd kwiatowy. To żółty storczyk (zdjęcie kwiatów jest na pierwszej stronie.
Zdjęcie nie pokazuje jego okazałości - zrobię przy najbliższej okazji

To prawda - nie wszystkie storczyki(falenpsisy) są jednakowe. Wiadomo R O D O W Ó D .
Ale! tym bardziej czasem ogarnia mnie przerażenie - ,,co z tego wyrośnie", bo większość naszych pupilków nie posiada udokumentowanych rodowodów >>> mieszańce

Podobnie jest z moim pierwszym białym ...teraz monstrum. Też muszę go sfotografować indywidualnie. Ostatnio przyrósł korzeniami do szklanego naczynia, a korzenie przypominają ...rosówki, czyli wielgaśne dżdżownice

No to wobec tego ten strczyk na ścianie należy do grupy potworów korzeniastych. Też mu się należy osobne zdjęcie, gdzie będzie można zobaczyć co on wyprawia w doniczce...o rany jak ja go przesadzę

Znam Phalaenopsis gigantea - z wystaw, z netu. Widziałam jakie to to potrafi być duże

... a lifting... hmmm, ja też potrafię to zrobić! oczywiście storczykom. zdarzyło się

- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Ewo maleństwo Fantazy Orchidea jest prześliczne
przesyłam mizianki
mój żółty tygrysi też pachnie, ale tak bliżej południa 8)

mój żółty tygrysi też pachnie, ale tak bliżej południa 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki