Magiczny Ogród EWY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu! Jestem w szoku! Juz nie wiem, czy mam sie zachwycać bardziej storczykami z twojej wspaniałej kolekcji, czy psiakami. I mamusia i dzieciaki przeurocze. Psy kocham nie mniej, niż storczyki.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Ewuniu jak radośnie jest w Twoim domku :tan Psia rodzinka wspaniała i niech zdrowo się chowają ;:215 a storczyki same cuda ;:224
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Jakie one cudne ;:1 Zarówno psiaki jak i roślinki.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Witaj Ewo,
nic dodać ,nic ująć dziewczyny wszystko już napisały nie będę się dublować.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

śliczne storczyki!!! pieski też :)

storczyki pięknie u ciebie idą! 1 puszcza tyyyle korzonków... ten rózowy też jest przepiękny.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ewo, storczyki kwitnące prześliczne, a psi przychówek proszę wymiziać ode mnie ;:226
Fakt, ten żółty "tygrysek" to brat bliźniak mojego ;:198
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ewo, ależ masz łapki do kwiatów (nie tylko storczyków !). Przy pomocy Twojej i wiosny :) - po prostu szaleją :!:
Uśmiechnęłam się, gdy przeczytałam o tym pachnącym - "zapach cudny, jak markowe perfumy", bo dokładnie to samo
powiedziałam mojemu mężowi przy wąchaniu mojej hybrydy Phal. 'Liodoro' (z dodatkiem "subtelny") :)
Psiaki niesamowite. A u małych w oczkach już odbijają się 3 charakterki :wink:

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale fajne zdjęcia. Pieseczki rewelacyjne ale kwiatki jeszcze bardziej rewelacyjne. Ile nowych korzeni a czemu te liście to potwory?
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

nie chcę Was straszyć, ale liście falenopsisów z wiekiem stają coraz większe.
Oczywiście mówię o nowych liściach :)
Roślinki, które kupujemy - są zazwyczaj bardzo młode. ,,Dorosłe" są znaaacznie większe.
Np. mój największy falenopsis ma okolo 65 cm średnicy, a każda kolejna para liści jest coraz dłuższa.
Także warto pomyśleć, jak w przyszłości będą wyglądaly nasze parapety... :mrgreen: oczywiście, gdy będziemy odpowiednio pielęgnać nasze orchidee :lol:

oj przydały by się gumowe parapety!
... ewentualnie będziemy obdarowywać znajomych i zarażać ich w ten sposób zupełnie ,,niewinnym" hobby :;230

a teraz zastanawiam się jak przesadzić storczyka, ktoremu korzenie sterczą do góry :twisted: .
Może nie będę tego robić w tym momencie (znowu rozwija kwiaty), ale za jakiś czas trzeba będzie to zrobić. Wtedy korzonki będą jeszcze dłuższe i sztywne. Nie wiem, a może z czasem nieco opadną. Ciekawe, czy ktoś miał taki przypadek?
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Ewo :P

Pokaż fotki tego cudaczka-
to ,że rosną większe , normalka.A jeszcze ...jak ma w rodowodzie przodka wielgachnego ?.to...szybciej to idzie.
Też mam podobnego , śmieje się ,ze był koło Phal.gigantea.
No....gdzieś blisko, to pewie.
Ale ubiegły rok stał/wisiał/ł cały sezon w ogrodzie.Najwyrażniej jest obrażony po przypadkowym złamaniu pędu - nie miałam wyjścia uciełam prawie całkowicie.+2 liście .
Nie dość , że same liście są duże pęd miał 1.30 m i kwitł cyklicznie po 5 kwiatów
skokowo wydłużając pęd. Biały z czerwoną warżką- gdzieś mam fotki, postaram sie wkleić dziwaka.Przez takie wymiary stracił coś na urodzie.
Dodatkowo uszkodziły się liście największe po gradobiciu-przeszedł , lifting :D .

Nie wiem,ale uwierzę,ze są przypadki gdy cięcie pozbawia kwitnienia.
Są opisane , nic nie wymyślam :P .
Dzisiaj oglądałam delikwenta- idzie chyba nowy liść z siłą dynamitu-rozsadza poprzedni.
A pęd kwiatowy-ani mu sie śni :P .

Ale Ewo -nie wszystkie są takie rozrastające się.
Kwestia jakie to gatunki ma w genach - jest kluczowa..

Wyrastanie korzeni powietrznych jakby w nadmiarze też może sugerować pewne zjawiska:
-w pierwszej kolejności reakcja na nadmiar lub niedostatek wilgotości w podłożu
-z natury * bogactwo korzeniowe* tak określam w uproszczzeniu dar natury -sa takie o skąpych korzeniach,sa z ogromnymi splotami w podłożu i na zewnątrz.
-może być przekarmienie - nadmierny rozrost masy zielonej
-i pewnie jeszcze innych 100 powodów.

Ale pocieszmy się, ze bywają storczyki jeszcze większe niż podpowiada nam wyobrażnia.
Z tej grupy to Phal.gigantea. Inne gigaganty to Bulbophyllum phalaenopsis/ostatnio prezentowany TUTAJ
A właśnie Phalaenopsis gigantea należy jednak do dość lubianej grupy-można sobie wygoglować w grafice.
Liście są ozdobą , o kwiatach nie piszę ,bo urokliwe są i pachną.To pewnik.

Pozostaje problem przestrzeni, to rzeczywiście może przerodzić się w koszmar :shock: pewnego czasu. Dylemat typu kto w tym mieszka - rośliny czy ludzie?.

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj :Jovanko! dziękuje za odpowiedź :lol:

- ten szerokaśny storczyk jest na zdjęciu powyżej (grupowe zdjęcie trzech kwitnących), widać jego fragment, stoi na parapecie i widać też nowy pęd kwiatowy. To żółty storczyk (zdjęcie kwiatów jest na pierwszej stronie.
Zdjęcie nie pokazuje jego okazałości - zrobię przy najbliższej okazji :).

To prawda - nie wszystkie storczyki(falenpsisy) są jednakowe. Wiadomo R O D O W Ó D .
Ale! tym bardziej czasem ogarnia mnie przerażenie - ,,co z tego wyrośnie", bo większość naszych pupilków nie posiada udokumentowanych rodowodów >>> mieszańce :twisted:

Podobnie jest z moim pierwszym białym ...teraz monstrum. Też muszę go sfotografować indywidualnie. Ostatnio przyrósł korzeniami do szklanego naczynia, a korzenie przypominają ...rosówki, czyli wielgaśne dżdżownice :? .

No to wobec tego ten strczyk na ścianie należy do grupy potworów korzeniastych. Też mu się należy osobne zdjęcie, gdzie będzie można zobaczyć co on wyprawia w doniczce...o rany jak ja go przesadzę :!:

Znam Phalaenopsis gigantea - z wystaw, z netu. Widziałam jakie to to potrafi być duże :shock:

... a lifting... hmmm, ja też potrafię to zrobić! oczywiście storczykom. zdarzyło się :oops:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dzisiaj pokażę Wam dość oryginalnego storczyka , który teraz rośnie w moim Magicznym Ogrodzie. :wink:

przestawiam Wam całkiem młodziutkiego kwiatuszka 8)

... UWAGA oto on !!!!

Obrazek

nazywa się FANTAZY ORCHIDEA Magiczny Ogród
jak Wam się podoba? ;:224

obiecałam, że jeden maluch będzie miał storczykowe imię i tak jest :D
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

JAKIE CUDA!!! a phalaneopsisy pachną, moje tak intensywnie, że szukałam w całym mieszkaniu,co to...jaśmin,bez,pomarańcza i do tego cytryna...cudnie!
platynka :)
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

P.S.
u mnie same nudy - falenopsisy kwitną, kilka puszcza nowe łodygi kwiatowe, liście i korzenie.
A! odkryłam, że żółty ,,tygrysi" falenopsis ---- ma piękny zapach :lol: delikatny, poranny.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ewo maleństwo Fantazy Orchidea jest prześliczne ;:226 przesyłam mizianki :wink:
mój żółty tygrysi też pachnie, ale tak bliżej południa 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”