Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

Marysiu..podziwiam twoje dalie. ;:215 . Moje spisane na straty...chyba jednak przechowam. ;:306 . Pogody życzę, u mnie ;:333
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit no to mam brakujące owoce , które powinnam posadzić- jeżyna ;:138
Wywaliłam 3 kg pomidorów z zz ;:145 ;:188 ;:161
Dalie są piękne, ale wymagają dużo miejsca, popatrzę u Ciebie ;:215
Miłego wypoczynku ;:3 ;:3
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu co robisz z jeżynami, bo u mnie tylko sok i nalewka, a świeżej jakoś nie lubimy bo kwaśna.
Mogę dołączyć do spaceru,razem z Małgosią cudne miejsce właśnie takiego zielonego cienia u mnie nie ma .
Marysiu pamiętam z ubiegłego roku, ze wypatrzyłaś u mnie hostę, którą chciała byś mieć u siebie wiem ,ze miała wąskie liście, ale która to była nie pamiętam.
Natomiast jeżynę tnę identycznie ;:180 nawet jak z przyciętych nowych przyrostów wyrastają z kątów liści kolejne też je skracam, to pomaga mi utrzymać ją w szpalerze .
Życzę dziś jeszcze słoneczka ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ładne dalijki.
Zaczynam sobie notować.Jakich mi brak, i ktore jeszcze planuję na wiosnę dokupić :)
Zachód słońca przepiękny ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Zachód słońca ;:215 Marysiu mój ogród jest tez stary, ale ktoś wyczyścił go z takich skarbów jak drzewa.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dziewczyny to wschodzące słonko ,bo Marysia życzyła miłego dnia.Marysiu wcześnie wstajesz ja jeszcze o te pore :wink: się obracam na drugi bok :;230 lecz dzionek był śliczny trzeba to przyznać i ziółka też poświęcone ;:215
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuniu ;:168
Ta dalia to chyba od Starkla, ale nie jestem pewna, bo odbiega od tych w necie ;:131 Obrzeżenie podobne ale kolor jakby inny :D
Ja też pamiętam dalie w ogródkach albo pomponowe albo ogromne wielkości głowy dziecka o wspaniałych kwiatach i kolorach. Ile razy taką kupiłam nie pokazała się po zimie ;:185 Dobrego tygodnia Ewuniu Obrazek

Zeniu no! cieszę się, że nie zostawisz na zimę w gruncie, bo jakoś szkoda :wink: Wszystkiego dobrego i ściskam Obrazek

Elu ja też znajduję chore pomidory i już nawet o nie nie zabiegam, trudno! Nie masz jeżyny? to koniecznie posadź w sadzie za dwa lata będziesz zbierać pierwsze pyszne owoce. Tylko koniecznie w słońcu ;:3 Daliami można uzupełniać nasadzenia a kwitną do mrozów. Miłego tygodnia Obrazek

Julciu jeżyny dojrzewające w słońcu są pyszne, ja uwielbiam prosto z krzaka. Przed laty robiłam tak i dalej stosuję ta metodę. Zebrane jeżyny do gara gniotę i zasypuje cukrem na noc. Na drugi dzień podgrzewam sok do butelek, a owoce przecieram przez sito (pesteczki) i jestem przepyszna marmoladka ;:333 Nalewka jest bardzo ciężka i czasem zrobię ale rzadko. O hoście pisałam u Ciebie ;:168 Słoneczko świeciło, ale ja dzisiaj tylko świętowałam to znaczy zlałam przecier, jeżyny i aronię oczywiście musiałam umyć szkło i zajęło mi to sporo czasu. Wieczorem przygotowałam to co jutro jedzie ze mną, bo mamy spotkanie forumkowe ;:162 więc przemiły dzień i poznam nowy ogród ;:138 A Tobie Juleczko dobrego tygodnia Obrazek

Aniu ja tam już nic nie notuję ale i tak łażę po szkółkach różanych i wyszukuję nasiona...tylko po co skoro to trzeba gdzieś posadzić ;:131 Strasznie jestem nie zdyscyplinowana ;:306

Asiu oj to szkoda, bo choćby jedno stare drzewo nadaje charakteru ogrodowi :D W największy upał pod naszym orzechem da się żyć :D

Jadziu tak dzionek piękny godny takiego święta, chociaż w Wawie na paradzie lało jak z cebra ;:oj
Wstaję, bo taki sobie narzuciłam rytm i dobrze mi z tym. Bez kłopotu wstaję .... ;:65 wracam i śpię dalej jak jest brzydka pogoda ;:219
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, długo świętujesz!
Ja nieco krócej, a i tak wróciłam zmęczona. Doszłam do wniosku, że nie dla mnie już takie spędy. Teraz dodatkowo głowa mnie rozbolała, a na horyzoncie jeszcze siatkówka w Rijo. Ech, życie....
Dobrej nocki Ci życzę i słonka na jutro. ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - tę jeżynę bezkolcową ciąć wiosną? Bo tak ją przycięłam w tym roku i ma mnóstwo owoców.
A moja kolcowa ma owoce tylko na dwuletnich. To chyba nie mogę tej przycinać tak jak opisałaś, co?
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196
Pospacerowałam po Twoim pięknym szaliczku ;:215 ;:215 Powspominałam :)
Dalie przepiękne , tą pierwszą tez mam :D Widzę że biała chryzantema kwitnie ;:333
Słoneczko poranne pięknie nas przywitało ;:63
Jeżynki smaczniutkie ja zjadłam dwie :D ale myślę że za rok będzie ich już więcej .
Pozdrawiam serdecznie ;:168 i życzę ładnej pogody na jutro bo spotkanie na pewno będzie mile ;:108
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś piękne słonko złapałaś jak ja lubię Twoje te zdjęcia .
A co do jeżyn , nigdy o nich nie myślałam ,ale blisko jezdnia jest. ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

U mnie jeżyny dopiero się zaczynają, a Ty uzbierałaś już całe wiaderko ;:138 Najbardziej je lubię takie świeże, prosto z krzaczka. Liriope bardzo delikatna, ale śliczna ;:108 Szaliczek piękny o każdej porze roku ;:433 Ciekawe, co też Ci "fachowcy" wymyślą? Zepsuć potrafią, tylko czy potrafią też naprawić?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko ja na spędy to chodziłam z dziećmi, a teraz już nic mnie nie ciągnie. Z synkiem to długie lata na męskie święta obowiązkowo musiałam, a jeszcze w Krakowie mamy Muzeum Lotnictwa to raz na rok chodziliśmy. Teraz to i on wyrósł ;:306
Głowa? to może jakaś zmiana ciśnienia będzie :shock: utulam i życzę żeby przeszło ;:196

Bea a po co Ci jeżyna z kolcami ;:oj ja mam jedną odmianę o zupełnie innych liściach, która ma odrosty z kolcami, bardzo upier....mi i wszystko dokładnie wycinam. A czasami wyrośnie takie metr dalej ;:oj Ja bym się pozbyła takiej jeżyny :oops:

Tereniu Witaj! jak miło patrz jak czas leci :? Tak biała zakwitła jako druga i już żółta ma pierwsze kwiatuszki. Najwcześniej kwitnie ta złota, śliczna jest i chyba Ci ją dałam :D O tak jeżyn z roku na rok będzie więcej, a warto je mieć w ogrodzie ;:215 Za życzenia dziękuję i pogoda na pewno pomoże w spotkaniu ;:196

Misiu to nie przy ulicy tylko z drugiej strony domu, myślisz że te co kupisz to są takie ekologiczne ;:219 Ja widzę co rośnie przy drogach na trasie z Krakowa, do niedawna ogromne pole truskawek bo teraz u nas tylko zakłady i sklepy...kasa się liczy ;:oj
Misiu lubimy się ze słonkiem ;:306

Iwonko ja mam w czterech miejscach jeżyny i chyba każde inne dwie dojrzewają intensywnie, jedna zaczyna a jedna zielona. Ja wszystkie owoce tak najbardziej lubię ;:65 chodząc po ogrodzie wracam najedzona ;:306
Dziękuję w imieniu ogrodu i za troskę ;:196 Jutro szturm na fachowca ;:148
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

No to trzymam kciuki ,Marysiu ;:167
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22

Post »

Marysiu, zmotywowana Wasza rozmowa na temat jezyn zdecydowalam ze tez sobie nabede ale koniecznie bezkolcowe :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”