Tą zbieżność regionu zauważyłem już jakiś czas temugracesz pisze:Trafiłam przypadkiem na ten wątek i z pewnością będę tu regularnie zaglądaćpiękne rośliny tu zobaczyłam i wiele takich, co to na innych wątkach się nie widuje... urzekły mnie zwłaszcza zbiorowe kwitnienia Mammillaria guelzowiana. Cuda
a tak patrząc skąd jesteś, to może sąsiadami jesteśmy....
Ja mam je jako ciekawostkę , teraz żałuję nawet , że kupiłem jedną szt. Mówisz o kwitnieniu Saguaro ? Nie liczę na to .peter86 pisze:Odpowiednia donica plus papu to pójdzie jak strzała i będziesz musiał widlakiem wystawie na stanowisko letnie. Ale ładna to roślinka. Czyli mimo wszystko nie rośnie aż tak wolno jak czytałem. Bo to mnie odstraszało od zamówienia porcyjki nasion.Ciekawe przy jakich rozmiarach zakwitnie.
Wiesz coś może??
Czytałem kiedyś że zakwita w wieku około 70 lat, więc to mnóstwo czekaniapeter86 pisze:Odpowiednia donica plus papu to pójdzie jak strzała i będziesz musiał widlakiem wystawie na stanowisko letnie. Ale ładna to roślinka. Czyli mimo wszystko nie rośnie aż tak wolno jak czytałem. Bo to mnie odstraszało od zamówienia porcyjki nasion.Ciekawe przy jakich rozmiarach zakwitnie.
Wiesz coś może??
Na moje przy 50-100 cm powinno kwitnąć. Jacek ma rękę do roślin więc pierwsze kwiatki powinny tak być. Kwestia żeby się rośliny nie pozbył bo ciekaw jestem czy się moje kalkulacje sprawdzą. W naturze ponoć rosną wolno do pewnego momentu a potem przyśpieszają. Kupie jedną porcje nasion z ciekawości czy rosną jak pisał Jacek bo czytałem że do 10 lat rośnie bardzo wolno i ma coś jak orzech włoski rozmiar. Jednak uprawa a uprawa to jest różnica bo głodząc rośliny i dając mało wody to można mieć takie nawet i 20 letnie co mają 2-3 cm.jandom1 pisze: Czytałem kiedyś że zakwita w wieku około 70 lat, więc to mnóstwo czekania![]()
EDIT :
Sprawdziłem teraz i jedne źródła podają że około 70 lat, gdy zaczyna odrostować, inne że 30-35 lat, gdy osiągnie 2 metry. To drugie byłoby bardziej obiecujące
Zaweźmij się i poczekaj a nie mówisz że nie doczekaszejacek pisze:To teraz mnie utwierdziłeś , że jednak nie doczekam
sama długość to za małopeter86 pisze: Na moje przy 50-100 cm powinno kwitnąć.
Jak masz wolne moce przerobowe i masz zamiar kupować nasiona to pewnie , że weź porcję . Choćby z tego względu , że jakbyś jednak chciał "odchudzać" kolekcję za jakiś czas , brak czasu itp , to na Carnegiea zawsze znajdziesz chętnych . Pewnie w przyszłym roku będę przesadzał. Ja na razie nasion nie kupuję , i tak mam zebrane i nie wysiane epitelanty , L.wil , wysiewałem to na czym mi zależy.peter86 pisze: Kupie jedną porcje nasion z ciekawości czy rosną jak pisał Jacek bo czytałem że do 10 lat rośnie bardzo wolno i ma coś jak orzech włoski rozmiar.
To dobrze , że przeżyła bo już myślałem , że napiszesz, że padła. Możesz wrzucić , pewnie , że tak , ale myślę , że lepiej pokaż ją w swoim wątku. Albo i tu , i tu.jandom1 pisze:Ukorzeniła się i jakoś od lipca dość mocno ruszyła ze wzrostem, sprawdzałem i solidnie trzyma się już w podłożu, czyli z korzeniami już wszystko okWrzucę jutro fotkę, tylko czy autor wątku wyraża zgodę abym ją tutaj zamieścił ?
To ja doprecyzuje, że Śremianką jestem ;-)ejacek pisze:(...)Tą zbieżność regionu zauważyłem już jakiś czas temu(...)
Wielkość roślin zależy od metody uprawy. I możesz mieć np 10letnie Astrophytum asterias o średnicy 2-3 cm tylko musisz męczyć je w ciasnej doniczce i czystko mineralnym podłożu i doniczce 2-3 cm średnicy.Kwiatków może nie być. Takie kaktusowe bonsaijandom1 pisze:To one np.10 letnie potrafią mieć tylko te 2-3 cm? .....autor wątku wyraża zgodę abym ją tutaj zamieścił ?