Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Ja się na kaktusach nie znam,ale Żanetko zakochałam się w Twoich hojach i widzę,że też zwariowałaś na ich punkcie :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ano, zwariowałam :D

Moniko - niech zgadnę: pozostałe dwie to vittelina i fungii? :D Grunt to początek i niech Ci zdrowo rosną ;:215

Henryku - ja mam nadzieję podobną! Bo te z tej A. południowej to okazy kwitnieniem mogące zawstydzić całą resztę, więc chucham na nie i dmucham. Ale Meksyk to Meksyk, też lubiemy

Magda - przede wszystkim kiedy Ty zaczynałaś kupować hoje, to były one potwornie drogie i "na topie". Kosztowały majątek zapewne, ja nawet nie chcę wiedzieć, ile. Teraz mam to szczęście, że wiele osób ich się pozbywa albo ma na tyle rozrośnięte, że o wymianę lub ścinki nie jest tak trudno. Niemniej na pewno gdybym miała tylko kupować, to przecież bez przesady...A teraz o tej ilości - to nie jest tak bezmyślnie kupowane i brane, jak leci. Większość z Was wie, że lubię planować, przemyśleć i tak podobnie mam zaplanowany ten pokój. Oświetlenie dodatkowe też, przecież ile przystawka, parapety i półki mogą zmieścić. A nie chodzi o ściśnięcie, tylko o ekspozycję i swobodny dostęp (w miarę swobodny) i tak naprawdę zżymam się, że tyle to oświetlenie będzie kosztować, ale jak zrobić - to raz a dobrze.

Agnieszko - dziękuję za miłe słowa pod kątem M. centricirrha, program polecam jak widać ;:306 Lucynce należy się co najmniej kawa ;:215

Basiu - dziękuję ;:196

Iwonko - jak wyżej, zwariowałam i co ja na to poradzę, ale jak zaznaczam: w tym szaleństwie jest metoda. Niemniej rzeczywiście "odnalazłam" się w hojach i choć wiele z nich to kapryśne i trudne okazy, to jednak tak, zdecydowanie to rośliny które czuję i bardzo, bardzo lubię.

No to skoro jesteśmy przy hojach, a kaktusy ciągle myślą czy rozwinąć się czy nie, to tym razem malutka paczka i kilka fajnych nowości.

Pierwsza to wina Mieczysława, sam pokazał i zaraził: hoja cv. Choucke, na razie maleńka:

Obrazek

Kolejna: hoja lacunosa IML 1179 from Cikidian Java już z gotowym baldaszkiem, ale chyba go zasuszy:

Obrazek

hoja onychoides giant flower - to do grupy, którą już mam i o kilka okazów jeszcze chciałabym powiększyć, ale w przyszłości:

Obrazek

hoja rebecca - krzyżówka tych, które już mam, więc dla uzupełnienia kwiatostanu. Z niej powinna Lucynka być zadowolona, bo to ona ma kwiaty jak słuchawka prysznica w różowym futerku ;:219

Obrazek

i ostatnia w tej partii: absolutny dla mnie rarytasik, hoja schneii ;:167

Obrazek

Uprzejmie zawiadamiam, że chwilowo hoi więcej nie będzie. Chwilowo, bo na ten ostatni transport chwilę trzeba poczekać.
Naprawdę serdecznie dziękuję Wam za wizyty i miłego weekendu życzę! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne.

A pokaz jak się mają uncariny?:) :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati - dziękuję. Uncariny rosną, mają się dobrze, i pewnie, w odpowiedniej chwili kiedyś je pokażę na pewno ;:196
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ha, pudło :;230 Pozostałe dwie to finlaysonii i lacunosa "coś tam"

Tak po liściach, to najbardziej podoba mi się hoja onychoides giant flower, zobaczymy jak zakwitną, oby jak najszybciej ;:65
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Większość z Was wie, że lubię planować, przemyśleć
Tak, oczywiście - wiemy o tym.
Planować i przemyśleć co i skąd sprowadzić.
Też to mam. ;:306

A na poważnie pisząc to znów kilka ślicznotek novinek nam pokazałaś z których hoja onychoides giant flower oraz hoja schneii zdecydowanie się wg. mnie wyróżniają. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, to poczekasz, Moniko, poczekasz... Duży kwiat to i musi być odpowiednia roślina, ale ma kwitnąć tak:
https://pl.pinterest.com/pin/512073420109149395/

Natomiast H. schneii - tak:
http://www.myhoyas.com/S/schneei/eng.htm

Obydwie jak dla mnie po prostu bajka :D

I właśnie dziękuję Henryku, bo to dokładnie dwa gatunki tych, które bardzo chciałam mieć. Mamy ten sam gust widzę ;:215
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Pięknie kwitnące mammilarki zawsze jak ktoś z forum pokazuje kwitnące kłujaki to mnie ochota na nie bierze ale ja w stronę Tajlandii idę a nie Meksyku :lol: Hoje nowe super trzymam kciuki za Hoye lacunosa IML 1179 from Cikidian Java żeby Ci nie zasuszyła kwiatuszków :uszy
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Z ciekawością obserwuje rozwój Twoich zainteresowań w kierunku kaktusów :wink: Czyli jednak Mammillaria najbardziej Cię interesuje?? Tych roślin masz u siebie najwięcej. :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:Agnieszko - dziękuję za miłe słowa pod kątem M. centricirrha, program polecam jak widać ;:306 Lucynce należy się co najmniej kawa ;:215
Czy ja wiem, czy należy, ja tylko położyłam podwaliny do nowej systematyki ;:170 Nie wszyscy byli na mojej Ponderozie, to wyjaśniam, cytując sama siebie
Żanetka - to fajne jest, co mówisz :D chociaż dla mnie akurat rośliny dzielą się na dwie kategorie: nietrudne (w tym takie, co współpracują i takie, co to "łaski bez, obejdzie się")
i ariaki :wink:
Uparty pirantus należy oczywiście do łaski bez ;:306
Jeżeli nadal należy się kawa, to może proszę mrożoną? ;:306

A co do hoi to ja osobiście najbardziej lubię te z małymi listkami, chociaż i inne też chętnie oglądam. Ale tak bez zazdrości 8-) Więc pokazuj, pokazuj jak najwięcej ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Lucynko należy się kawa jak najbardziej :D

Żanetko i po co te linki dałaś, oj po co ;:185 nie mogę mieć kolejnej zachciewajki :roll: o nie, ale kwiaty piękne ;:138
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Zbioróweczka mamilarek i innych meksykanów łączki nie przypomina, ale pogadamy za kilka lat
Może łączki nie przypomina , ale dlatego , że są małe . Masz gatunki które lubią rozrastać się w kępy , za kilka lat to będzie widok.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Ładna gromadka kaktusików Ci się uzbierała ;:138
A jak sieweczki dorosną to dopiero będzie armia ;:306
Co do Hojek to mogę powiedzieć ,że są ładne i ładniejsze ,ale ja na nich się nie znam ;:109
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękować, dziękować, dziękować! ;:180

Patryk - tak sądząc po moich zbiorkach, to ja idę tak: Madagaskar, potem Afryka tak z RPA, potem Tajlandia, potem Meksyk i trochę Ameryka Południowa. W sumie wszystko po drodze ;:oj

Grzesiu - mamilarie mam przez czysty przypadek. Swoje miałam zaledwie dwie czy trzy, potem jedną dostałam od Synka, potem jakaś się trafiła w gratisie, a potem cały wspaniały zapas dostałam od Marka, który potem za pośrednictwem Mikołaja przekazał jeszcze nasiona. Tak więc obecnie nie licząc tego wysiewu to mamilarii i tak mam mniej niż astraków czy frajlejek. Zawsze kaktusowo szłam w kierunku Meksyku, jednak jak oglądałam te wszystkie ajlo, medio, chamae czy echinopsy, to mnie zatykało i co mam zrobić... Generalnie kaktusowa nie jestem, w kaktusach się specjalizować nie będę, mam te które lubię, po prostu :D

Lucynko - bardzo dobrze, że zacytowałaś dokładnie swoją systematykę, teraz dokładnie każdy wie bezpośrednio, co autor miał na myśli. Kawa się należy, może być mrożona, też lubię. Zaraz zrobię, zapraszam ;:196 Mówisz hoje z małymi listkami... Ale takimi bardzo małymi czy takimi nieco większymi, czy też średnio-małymi? Mnie zachwycają albo liście, albo kwiaty, a więc w każdej coś można znaleźć dla siebie :D

Aga - no jak po co? Żebyś na przykład zakupiła jedną taką, potem jak się rozrośnie, wymieniła na inną, najlepiej ze mną, i tak to się dzieje ;:306

Jacku - dziękuję, bo rzeczywiście trafiłeś w sedno. To kępiaste, a ja takie naprawdę bardzo lubię. Np. M. prolifera - nie była maleństwem, ale już zajmuje cały pojemnik. Inne też ładnie już te kępki kształtują, wiec może rzeczywiście za jakiś czas będzie o czym pogadać :D

Małgosiu - bardzo dziękuję i trzymam za słowo ;:168

No to teraz były hoje, były kaktusy, czas na Madagaskar. Najpierw ten modyfikowany, czyli hybrydki Euphorbia milii:

Bezustannie kwitnie "łaciata", teraz już kwiatkami swoimi:

Obrazek

Pięknie kwitnie też "Miliiana", jednak nie pędzona, "swoje kwiatki" wypuściła już znacznie mniejsze:

Obrazek

Ale absolutnym debiutem u mnie ukazała się prosto z Madagaskaru Euphorbia aff. retrospina:

Obrazek

Obrazek

I po raz drugi kwitnie Euphorbia milii v. roseana, Zombitse Madagascar:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

I dla porównania wielkość kwiatków wszystkich na raz - te prawdziwie madagaskarskie mają maciupeńkie kwiatki, hybrydki - zdecydowanie większe:

Obrazek

Dziękuję z góry za wizyty i miłego weekendu życzę! :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

I znów pięknie u Ciebie i kolorowo. Standard - co byś nie pokazywała to warto na to czekać i oglądać. Jestem pod wrażeniem! ;:138

Ale fotki Euphorbia milii var. roseana jak i sama roślina dzisiaj nr. 1! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”