Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Florek! I mnie czeka przesadzenie, bo mam lukę, a w innym miejscu są stłoczone i niska rośnie za wysoką. Popadało więc nie powinno być problemu.

Sylwia! To fajne żywotne odmiany, jak nie zmarnujesz zimą, to się nimi nacieszysz, bo są niezawodne ;:306 Złota Miłka jest w naturze bardzo ładna. Nie mogę się doczekać, aż się rozhula! :tan

Krysia! Nie motam się, bo to mój konik! :wink: Czasami którejś zapomnę, ale po chwili sobie przypominam. Ale... mam spis w excelu z opisem, pozycją i innymi danymi, pod każdą dalią jest znacznik i chodzę wokół nich 3x częściej niż wokół innych roślin. Ponadto całą zimę studiuję swoje i cudze zdjęcia, podczytuję, robie filmy i prezentacje. Potem w głowie co nieco pozostaje... ;:173

Becia! Będę zaglądać! Pokazuj!

Kasiu! Będę obserwować hortensję, może do czegoś dojdę ;:306 Dalie nabywam przede wszystkim drogą wymiany. Zaopatruję się też u Stanisława (nick Lipien), ma dość fajne odmiany, ale warto znać zasady, bo on dzielisię nadwyżkami za symboliczne pieniące, z których finansuje uprawę i pozyskiwanie nowych odmian. Nie jest sklepem i nie ma reklamacji. Czasami dostaniemy inne odmiany, czasami zabraknie.
Czasami kupuję na kiermaszach, w centrach ogrodniczych, ale często są pomyłki odmianowe. Kiedyś w LM oraz Auch można było kupić z firm które mają zgodność odmianową, ale teraz już ich w tych sklepach nie ma. Chyba w Obi jest z f-my deRee i one są zgodne, też kupowałam.

Nie wiem dlaczego Twoja dalia ma cienkie i wiotkie pędy, z reguły dalie jakoś się sztywno trzymają.

Mariola! To taki fioł i jak ma się fioła, to już nic się nie poradzi! :;230 Wsadzanie i wykopywanie to pikuś, najgorsze jest oczekiwanie aż zakwitną ;:224

Dorota! Odpisałam już Kasi nt zakupów i pozyskiwania dalii. Pokaż koniecznie swoje dalie, chętnie popatrzę i pozachwycam się, bo uwielbiam ;:173

Małgosia! Obie urocze :wink: Tutti Frutti mam już drugi rok i była niesamowita!

Zuza! Coś kiepsko im to idzie, bo deszcze i słońce tylko od czasu do czasu. Ja myślę, ze w weekend już będzie co pokazywać ;:173

Dziś po południu nad Poznaniem przeszła spora burza. Czyli nici z pracy w ogródku :? A planowałampopielić, poprzesadzać parę rzeczy. Pod wieczór zrobiło się na chwilę słoneczni i porobiłam kilka zdjęc:

Cynie - też mnie zachwycaja różnorodnością barw i kształtów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bajecznie wygląda moja Sum and Substance:
Obrazek

I dalia Foxy Lady:
Obrazek

Obrazek

oraz Dazzling Magic:
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne te cynie! Kupowałaś nasionka czy swoje miałaś?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ty mi cyniami oczu nie zamydlaj! Kurcze, jak ja czekam na te zdjęcia.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa! Zdjęcia będą z daliami w weekend! Teraz pada, nie chcą się tak szybko otwierać i ja latać z aparatem po ulewie nie będę. Oglądaj cynie i już! :twisted: A gdzie Twoje dalie? ;:224

Calamburka! Odpoczywaj do woli! Zapraszam! :wit

Dorotko! Wszystkie kupowałam, bo chciałam zobaczyć, co z nich wyjdzie. Jeszcze nie wiem, co będzie w przyszłym roku, ale kusi, żeby pozbierać i wysiać :wink:

Jak tylko się przejaśni, to dam nowe daliowe, ale nastąpi to najwcześniej w piątek po południu ;:218
Miłka
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Miłko od pana Stanisława mam dalie, kupiłam w tym roku. Myślałam, że może dokupujesz odmiany, których on nie ma gdzieś za granicą. Swoje pierwsze duże dekoracyjne w ubiegłym roku kupiłam w pewnym sklepie internetowym gdzie zgodność odmianowa jest na 100% jeśli jest pomyłka co raczej się nie zdarza, można reklamować. Tylko, że tam nie ma tylu odmian co u Pana Lipienia no i są trochę droższe. Oczywiście zasady u Pana Stanisława poznałam i zaakceptowałam - w końcu gdzie indziej dostałabym tyle piękności praktycznie niedostępnych w Polsce prawda?
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witam leje od rana już 100 litrów wody uzbierałam z pod okapu.Podziwiam cynie w kropeczki tez wysiałam w tym roku i kwitną ładnie .dalie do sfotografowania po deszczu.Cudna ta złota Milka ;:138 ;:215
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie Kasiu! Bywasz u niego, ale ja nie zajarzyłam jakoś, jak to ja! ;:306 Za granicą kupuję, ale pośrednio, korzystam z uprzejmości koleżanki. Kupiłam też na Gardenii ze stanowiska Kiepenkerla dalie z nowej serii Ippenburg. Jedna ma już całkiem spory pąk więc niebawem się pochwalę.

Beciu! Ja z dachu mam odprowadzoną wodę w rurach dziurawych wkopanych w ogród. Dziękuję w imieniu cynii! ;:196
Miłka
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Daliowy pokaz się rozpoczyna ;:138 .Czy z tych 130 odmian masz jakieś ulubienice ,czy wszystkie kochasz jednakowo . :?:

W ogrodzie MIŁKI ,nie mogło zabraknąć Złotej Miłki.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O matko, 130 dalii ;:oj ;:138 a jakie cudne, co za kolory a to dopiero początek. Ale będzie oglądania :lol: lilie też cudne ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cynie to dopiero mają kolorów, odcieni i tonacji. Fajnie się je sieje, bo mają duże nasiona, więc nie trzeba ślipieć, tylko wszystko widać z daleka.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz Wandziu rację! To fajne nasiona, można wsadzić świadomie! ;:215 Ja zrobiłam rozsadę w doniczkach i korytku, bo wiele lat siewki zjadały mi ślimaki :evil:

Karola! Już wiem, ze nie wszystkie zakwitną, bo kilka źle posadziłam i są rachiticzne ;:131 Ale obiecuję, że będzie co oglądać!

Jolu! Złota Miłka była ochrzcona w 2014, ale w 2015 Stanisław się pomylił i przysłał mi inną ;:306 To prawda, że niektóre lubię bardziej, niektóre mniej. Niektóre są urodziwe, inne zdrowsze i okazalsze, inne zaś są niezawodne i przechowują się doskonale bez względu na warunki.

Dziś nadrabiam domowe zaległości i do ogrodu trafiłam tylko na drylowanie wiśni. Po tych deszczach popękały i usiłuję uratować, co się da!

Na dziś:

Foxy Lady
Obrazek

Noas Ippenburg
Obrazek

Crazy Legs
Obrazek

Liliowiec siewka
Obrazek

Cherish
Obrazek

Pipsqueak
Obrazek

Tutti Frutti
Obrazek

Emma's Ippenburg
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Dazzling Magic' prezentuje się wyjątkowo z tym zaczerwienieniem u nasady płatków!
Ale podoba mi się i to bardzo 'Foxy Lady'! Te mieniące się kolorami płatki i ich symetria przypomina mi w nastroju moją 'Hapet Pearl', od której nie mogę oderwać oczu!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florek! A zobacz TO:
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Milko ale piękności pokazałaś pierwsza klasa moje nie powiem duże kwiaty jednak polowa wypadła i szkoda dalii mimo wszystko podziwiam gdzie mogę te piękności
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłeczko :wit u ciebie tak pięknie i kolorowo ,dalie dają czadu z przyjemnością będę je podziwiać ,moja garstka która się ostała ,posadzona na warzywniaku też pomalutku pokazuje wdzięki ,ale sporo mi wypadło w tym roku dalii.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”