Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Obrazek

I .. cieszę się z ochłodzenia, opadów a przede wszystkim z obfitości kwiatów na działce.

Dorota71 pisze:Przepiękne masz hortensje. ;:138
Dzielżany też cudowne, zbieraj nasionka. A jakbym mogła prosić o sadzonkę tego rożnika to bardzo byłabym wdzięczna.
Dla moich pszczółek na pewno się przyda. ;:138
Dorotko latem w czasie wichury złamało się kilka pędów, czubki wsadziłam w cienisty zakątek i widzę, że nawet jakiś kwitnie. Zapisuję w notatkach .
Dzielżany na nasiona ... i co z tego wyjdzie ?
Myślę, że siewki to taki misz/masz bo dzielżany odmianowe z siewu nie powtarzają cech matecznych dlatego siewki czeka solidna selekcja. Rozmnaża się tylko przez podział lub sadzonki. sama jestem ciekawa.
Skoro prosisz to dla mnie żaden kłopot :D
Hortensje faktycznie cieszą oczy i robią się coraz piękniejsze. Dobrze,że stopniowo rozkwitają .

Magical Candle zaczyna delikatnie różowieć . Lubię taki kształt kwiatostanów.
Obrazek
Obrazek

Takiego oblężenia maleńkich owadów nigdy w życiu nie widziałam.
Tak jest tylko na kwiatach Le Vasterival GREAT STAR.
Widać zniszczenie płatków ... takie przebarwione plamki ale nie miałam sumienia robić oprysku bo prócz nich są motyle i inne owady.
Obrazek
Obrazek

ewelkacha88 pisze:Witaj. Cudne hortensje i dzielzany ;:215. Ten pierwszy floks ma świetny kolorek ;:108 . Tak sadzca mozna zmarnowac i żałuję tego. Nie pamiętam dokładnie jak to się stało ale miałam go przesadzać i wykopalam a potem wylądował na stosie do palenia ;:oj . To jakaś pomyłka była i musiałam zabrać go przypadkiem. W każdym razie może jeszcze kiedyś u mnie zawita. Złocienie są bardzo ładne i w sumie głównie bezproblemowe ale noe te odmianowe bo te chyba lubią ginąć. Tyle fasolki to ja miałam w zeszłym roku ;:oj a w tym bieda z nędza te moje warzywa ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Ewelino dość często powtarzam sobie "do trzech razy sztuka" i tak postępuję bo często się zdarza, że z niewiedzy lub przez zaniedbanie tracimy jakąś roślinę.
Czyli ? trzeba dać sobie i jej kolejną szansę bo warto .
Dziś był przepiękny dzień, miałam gości na działce więc pobyt bardziej rekreacyjny. Roje motyli na wielu kwiatach umilały nam czas i kusiły do spacerów po ścieżkach aby nasycić się nimi do woli.

sadziec purpurowy , motyle , dalia Colorado Classic
Obrazek

JAKUCH pisze:Krysiu byłabym chętna na takie kartofelki mogły by ozdabiać bluszcz, który przechodzi do mnie od sąsiada, a także siatkę od strony podwórka .Czy one idą rozłogami czy raczej rosną w miejscu????. Takie Maruny mam też u siebie i rozsiewają się okropnie ;:oj . ;:180 za potwierdzenie cięcia Anabelki i już zaplanowałam ,że wszystkie piwonie i hortensje od wiosny dostana osłonki ,żeby się tak nie kładły. Cudne hortensję ;:180
Jadziu napisz mi jaką przestrzeń chcesz nimi ozdobić i po sezonie podeślę Ci. Ziemniaczki zimują w gruncie ale pod potrzeby chętnych wykopuję, poza tym muszę ją ograniczyć bo na mojej ziemi mogłabym ja uznać za ekspansywną ?
Wykopuje ile się da i te największe piekę w mundurkach.
W danym sezonie pęd z 1 kartofelka rośnie w miejscu sadzenia ale mateczna obumiera a nowe pozostają w gruncie w odległości do metra i więcej. Z nich wiosną wyrastają nowe rośliny. Nie ma problemu z wykopaniem ( dobrze to znoszą) gdy wyrosną tam gdzie nam nie pasuje bo liście charakterystyczne.
Osłonki na krzewy - plany wspaniała ale przy większej ilości to duży koszt.
Poza tym bardzo cenię sobie naturalny pokrój zarówno krzewów jak i bylin. Jeśli trzeba podwiązuje ale złości mnie to bo roślina zatraca naturalny kształt.

Dla spokojności złota myśl dla Ciebie
Obrazek

vimen pisze:Ja też ja też ;:138
Krysiu a jadłaś ziemniaczkę? Ponoć i bulwy i naziemne owoce można jeść.
Kasiu już zanotowałam bo wiesz ? pamięć mam dobrą póki co ale dla pewności wolę zapisać.
U mnie z kwiatów nie wiążą się owoce i dobrze - ponoć trzeba mieć kilka egzemplarzy bo sa męskie i żeńskie. Mnie ten co mam odpowiada bo przy wysiewaniu faktycznie ludzie narzekają na ilość siewek.
Ziemniaczki piekę w mundurkach bo takie najmniej tracą na naturalnym smaku.

Margo2 pisze:Tym razem zwróciłam uwagę na tojady
Są super.
I ta wysokość mi odpowiada, tylko chyba już ich nie mam gdzie wcisnąć
To dlaczego moje hortensje nie chcą kwitnąć?
Pierwszy raz mi się to zdarzyło
Gosiu tojady u mnie to wspomnienie okresu dziecięcego - taka kolorowa " namacalna fotografia w realu "
Były sporo wyższe w początkowej fazie kwitnienia ale ja na bieżąco skracam kwiatostany - zakwita od góry główny pęd a potem te boczne . Wycinając przedłużam kwitnienie i do tego nie wysila się na zawiązywanie nasion. Jesienią wykopywałam kilka bulw .. dorodne.
Planuję już je rozsadzić aby kępy danej odmiany rosły z niedalekiej oddali od siebie wtedy widać ich urok i różnicę w kolorystyce.

Hortensje faktycznie w tym sezonie wielu hobbystom w różnych stronach kraju sprawiają kłopot- brak kwiatów, słabe kwitnienie i choroby? Moje kwitną wszystkie i kwiaty dorodne ale 2 ucierpiały od chlorozy bo w ich wypadku była najbardziej zaawansowana i te mam słabe.

Rheny Wanille Fraise
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kropelka pisze:Witam się Krysieńko z Tobą w Twoim cudnym ogrodzie. Świetnie prowadzony wątek, super zdjęcia i opisy, roślinki bajeczne. Będę zaglądać!
Mariolko trafiłaś do mnie - witaj
Na powitanie tyle miłych słów i pochlebnych opinii ? wiesz, że to zobowiązuje do jeszcze lepszej jakości prowadzenia wątku.

Dla Ciebie kwiaty hortensji Hayes Starburst
Obrazek

Na dziś tyle - reszta jak zwykle niebawem.
pozdrawiam i zapraszam na kolejne spacery
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przepiękne te zdjęcia hortensji. Będę chyba musiała zaprosić je do siebie. Nawet oglądałam w szkółce. Całkiem wysokie sadzonki po 30 zł. To chyba nie dużo?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Pięknie ci kwitnąc hortensje ,ja swoje zobaczę dzisiaj ale z daleka widać że też zaczynają kwitnąć .. może nie wszystkie ale sporo miały pąki .. Myślę że co roku będą ładniejsze ,mimo że wiosenne przymrozki trochę ich zmroziły to na drugi rok znowu będą śliczne bo pięknie odbiły od korzeni ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Krysiu u mnie ziemniaczka również rośnie ale nie w takiej iloci. ;:oj
Jakie cudne masz hortensje moja biała tez szaleje uwielbiam ją. :heja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Pooglądałam, :roll: popodglądałam, ;:219 popodziwiałam, ;:63 ;:63 a teraz lecę do wujka gugla. ;:65 ;:65 ;:65
Muszę poczytać o tych roślinach, które po raz pierwszy w życiu moje stare oczy widzą. ;:108
Pięknie u Ciebie, Krysiu! ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu nie mam tam dużo miejsca tylko jakieś 1,5 m, bo potem rosną piwonie i róża .Hortensja Hayes Starburst ma cudne kwiatostany i szkoda tylko ,że nie mam miejsca na nią .Krysiu mam zamiar zrobić osłonki z 5 l butelek po wodzie .Widziałam u koleżanki Sadźca purpurowego i w realu wygląda ślicznie nie to co te polne lecz one też potrzebuje miejsca ;:174 którego niestety nie mam .Widzę ,że po ostatnich deszczach Wiązówka cudnie przybrała na szerokości .Teraz będę o nią bardziej dbała ,żeby miała co pić bo nie wiedziałam ,że ona tego bardzo potrzebuje
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No mam cierpliwość do zwierzaków... Strasznie je lubię. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam przemiłych gości

kropelka pisze:Witam się Krysieńko z Tobą w Twoim cudnym ogrodzie. Świetnie prowadzony wątek, super zdjęcia i opisy, roślinki bajeczne.
Będę zaglądać!
Mariolko trafiłaś do mnie - witaj :wit
Na powitanie tyle miłych słów i pochlebnych opinii ? wiesz, że to zobowiązuje do jeszcze lepszej jakości prowadzonego wątku.

Nie znasz mojej działki więc pokaże kilka ujęć z oddali

ObrazekObrazek
Obrazek

Florian Silesia pisze: So 06 sie 2016 22:30 Tak pięknie prezentujesz rośliny, że chciałoby się je mieć wszystkie! Na szczęście odzywa się rozsądek i wystarczy mi to, co już mam czyli rożnika i dzielżany. Bardzo je lubię, bo są tak mało wymagające, że aż sam się dziwię, że tak dobrze sobie radzą bez opieki.
Florianie dziękuję
Sam wiesz, że podziwianie, zachwyt nad urodą roślin i ich przydatność ozdobna lub występująca w roli wabika dla owadów to jedno, a ... chęć by dana roślina rosła u nas to drugie ?
Po wielu latach chyba każdy z nas wypracował sobie umiejętność dokonywania wyboru. Mam kilka priorytetowych grup i one sa dla mnie najważniejsze - reszta to chwilowe wypełniacze .
Dzielżany od Ciebie pięknie się rozrosły i zimą muszę dobrze rozplanować nasadzenia. Sa na tyle duże ,że kępy każdej odmiany mogą rosnąc osobno w oddaleniu. Wtedy każda z nich będzie mieć możliwość zaprezentowania się na scenie "solo"

Teraz na działce dominuje olbrzymia bylina w kolorze przydymionego fioletu - wiesz , ja lubię olbrzymie byliny :D
Ogromne kwiatostany sadźca purpurowego na różowej rabacie są tłem dla pozostałych roślin.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I specjalna dedykacja dla wielkiego hobbysty dalii
ślicznotka na tej rabacie więc w kolorze różowym Colorado Classic
Obrazek

bodzia3012 pisze: Cz 11 sie 2016 20:43
KRYSIU miło się ogląda twój ogród i te mądre przypowiednie :D lubię bardzo tu zaglądać :wit
Bożenko dawno Cie nie widziałam więc tym bardziej mi miło, że pamiętasz o znajomych.
Bez nich życie byłoby puste ...
Obrazek

krysp50 pisze::wit Stale podglądam ale bardzo rzaaadko piszę. Nie będę chwalić, bo żadne słowa nie są w stanie oddać piękna Twojego ogrodu ;:138 ;:215 Dużo też korzystam z porad, bo niby człowiek wie jak i co, ale coś się zapomni i wtedy u Ciebie zawsze znajdę przydatne rady ;:196 - jak np. wysokość hortensji. Posadziłam wg opisów a u mnie są o wiele niższe i teraz niektórych wcale nie widać ;:223 - czeka mnie przesadzanie.
Podziwiam też Twoje oczko a przede wszystkim roślinki w nim. Ja mam maaałe czyli zaadaptowaną wanienkę z mojego dzieciństwa i wiosną ukradli mi wszystkie roślinki - taki urok w naszym ROD :( Żal, bo kilka lat udawało się w piwniczce przechować i teraz nie ma... za roślinki robi teraz domowa zielistka - ku mojemu zdumieniu sprawuje się całkiem nieźle.
Krysiu - liliowiec Lacy Doily chyba tak ma, bo u mnie też tak kwitnie więc chyba to jego znak.
Coraz bardziej mam ochotę na rożnik i ziemniaczkę :)
Krystynko dziękuję i ciesze się, że ni tylko zdjęcia ale i wpisy sa dla Ciebie interesujące . Ten rok jest taki dziwny więc mogą być nietypowe wysokości, terminy rozkwitania itd. Jeśli to nowe nasadzenia to może poczekaj z rok. Poza tym wysokość hortensji bukietowych w znacznej mierze zależy od nas.

Na przecięciu ścieżek kiedyś posadziłam hortensje Last Post z ażurowymi kwiatostanami. na początku szla jak burza i z roku na rok coraz bardziej kłopotliwa w omijaniu bo przekroczyła granice.
Od 3 lat tnę dość solidnie i pięknie trzyma się w ryzach nie dominując o wysokość a ni szerokość z innymi.
Last Post
Obrazek
Obrazek

Na zdjęciu poniżej to ten krzew po lewej najbliżej brzóz, posadzona w pasie podłużnej rabaty przy ścieżce nad stawem i już nie wychyla się...
Posadziłam jej do towarzystwa 2 hortensje uformowane na drzewka
Obrazek

Pozdrawiam i życzę miłego świętowania
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu dzisiaj zobaczyłam mnóstwo maluchów swojej wiązówki :heja i w przyszłym sezonie będzie czarować nie tylko dwoma pędami :heja Jednak u mnie rośliny potrzebuję więcej niż jednego roku czy dwóch ,żeby się ładnie rozrosły lecz chyba tegoroczne deszcze im w tym bardzo pomogły .Wiesz ,ze jednak zastanawiam sie nad Sadźcem :wink: czy on też potrzebuje dużo wody i czy rozchodzi się rozłogami tak jak moje Marcinki ????? bo większość bym ich wycofała za siatkę tam mogą sie krzewić ile chcą, o ile pozwolą im na to rdesty.Miłej słonecznej niedzieli
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękny sadziec ,mój jeszcze w pąkach a werbeny i u mnie pięknie kwitną ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu piękny sadziec ;:215 ;:215 Twój - mój też ładnie rośnie i kwitnie :D
Hortensje masz prze piękne ;:333 kiedy moje takie będą :)
Pozdrawiam niedzielnie ;:196
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

:wit
Pooglądałam no i oczywiście pozazdrościłam Ci tak pięknych hortensji ;:306
Ja mam 2-letnią Vanilię Frais i w tym roku już ja ładnie widac :;230 oraz ubiegłoroczne 4,ale jeszcze malutkie krzaczunie.
Sadziec urósł chyba zgodnie z nazwą :;230 :;230 :;230 . Mój troszkę mniejszy ;:306 .A tak w ogóle to fajnie masz ;:215 :tan
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu sama formowałaś na drzewka hortensje?
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Krysiu bardzo mi się podoba zdjęcie z hostami i drzewem śliczne zestawienie ;:333
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Pięknie wszystko wygląda ;:63 Ja też lubię sadziec za tą ogromną formę kwiatów, które przyciągają mnóstwo motyli. Niesamowita bylina. Zanika na zimę , długo daje na siebie czekać, ale warto. Moja sadzonka jest młoda, w zeszłym roku było to mizerne kwitnienie, ale ten rok bogaty w deszcze pomógł jej w dojrzeniu do pięknego krzewu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”