Optymalna dla pomidora zawartość składników pokarmowych w 1dm3 gleby
wynosi: 90-120 mg N, 60-80 mg P, 200-250 mg K, 60-90 mg Mg i 1200-1500 mg Ca.
Dodam,że P,K, Mg i Ca podane są w czystym składniku tak jak w analizie. I co widać?
Widać,że 25 g saletrzaka 27% N podniesie poziom azotu do 48 mg/l (14+34=48 ) ,dwa razy za mało nawet jak na start.
-Fosfor jest troszkę poniżej dolnej granicy ale jeszcze ujdzie, bo masz dobre pH.
-Potas dolna granica
-Magnez masz książkowy
-Wapń tu masz kłopot bo jest go 2,5 raza za mało.
Stosując saletrę wapniową 15% azotu i 25% CaO (17,75 % Ca ) uzupełnisz azot i trochę zmniejszysz niedobór wapnia.
Aby podnieść azot o 100 mg/l należy dać 133 g saletry wapniowej na 1 m2 (głębokość mieszania 20 cm).Z taką ilością dostarczysz 118 mg/l wapnia i będzie go razem 650 mg/l.
Żeby było zupełnie dobrze,to potrzeba jeszcze drugie tyle wapnia w czystym składniku.Można to osiągnąć przez dodanie 200x0,65:0,22=590 g/m2 gipsu nawozowego 22% Ca (31% CaO).
Tyle obliczenia.Mankamentem zastosowania tylko i wyłącznie saletry wapniowej jest całkowity brak azotu amonowego,który sprzyja wzrostowi korzeni.Część saletry można zastąpić siarczanem amonowym w stosunku 14 g saletry = 10 g siarczanu amonowego.