Jakich odmian pomidorów nie będę uprawiać
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakich odmian pomidorów nie będę uprawiać
U mnie na pewno odpada: reisetomate - nie mam do niego cierpliwości.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Choć Anulab już ładnie podsumowała, dopiszę jeszcze jedno - czas zbioru.
Pomidor przejrzały będzie ciapowaty, a zebrany trochę wcześniej pokarze cały swój aromat i smak.
Czasem ciężko jest trafić na dobry moment (szczególnie u odmian zielonych, żółtych i wszystkich typu bi-kolor)
i tu trzeba trochę pokombinować w jakim stadium dojrzałości daną odmianę zrywać, kiedy jest
najlepsza dla naszego podniebienia.
Pomidor przejrzały będzie ciapowaty, a zebrany trochę wcześniej pokarze cały swój aromat i smak.
Czasem ciężko jest trafić na dobry moment (szczególnie u odmian zielonych, żółtych i wszystkich typu bi-kolor)
i tu trzeba trochę pokombinować w jakim stadium dojrzałości daną odmianę zrywać, kiedy jest
najlepsza dla naszego podniebienia.

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- bachus
- 50p
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam.
U progu sezonu ja nie mam problemu z wypadnięciem tej czy innej odmiany. Wyszedłem z założenia, że jak się ma do dyspozycji 20 gatunków pomidora to potem trudno się zdecydować na ten jeden najlepszy. Zaryzykowałem i posadziłem tylko jeden i nie żałuję. Smakuje rodzinie, znajomym. Mam też skalę porównawczą u znajomka, który to zachwalał swoje płacąc za nasionko po 1.50 zł. W smaku jak trawa. Na przyszły rok pozostanę przy tym jednym.
U progu sezonu ja nie mam problemu z wypadnięciem tej czy innej odmiany. Wyszedłem z założenia, że jak się ma do dyspozycji 20 gatunków pomidora to potem trudno się zdecydować na ten jeden najlepszy. Zaryzykowałem i posadziłem tylko jeden i nie żałuję. Smakuje rodzinie, znajomym. Mam też skalę porównawczą u znajomka, który to zachwalał swoje płacąc za nasionko po 1.50 zł. W smaku jak trawa. Na przyszły rok pozostanę przy tym jednym.
pozdrawiam serdecznie Witold
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Uprawa jednej odmiany pomidora nie dla mnie .
Nawet jakby to miał być ten jedyny najlepszy .A gdzie uczta dla
oczu ? Piękne , kolorowe odmiany i jednocześnie smaczne .Zawsze z niecierpliwością czekam by spróbować nowych
w danym sezonie uprawianych odmian .Dla mnie to coś więcej niż taka zwykła uprawa .

oczu ? Piękne , kolorowe odmiany i jednocześnie smaczne .Zawsze z niecierpliwością czekam by spróbować nowych
w danym sezonie uprawianych odmian .Dla mnie to coś więcej niż taka zwykła uprawa .
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Musi być smacznie i kolorowe. Muszą być zdziwione miny sąsiadów 

- bachus
- 50p
- Kontakt:
Sąsiadów i tak szokuje moja uprawa w kontenerach a więc ten temat mam ku mojej uciesze z głowy.pomidormen pisze:Muszą być zdziwione miny sąsiadów
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Wracając do tematu -
Eliminuję koktajlówkę Black Cherry - niezbyt plenna odmiana i zbyt duża skłonność do pękania owoców.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
A nie mówią na Ciebie mechanizator?bachus pisze:Sąsiadów i tak szokuje moja uprawa w kontenerach a więc ten temat mam ku mojej uciesze z głowy.pomidormen pisze:Muszą być zdziwione miny sąsiadów
- bachus
- 50p
- Kontakt:
Jak uruchomię na przyszły rok uprawy w kontenerach również w drugiej szklarni to może powiedzą.pomidormen pisze: A nie mówią na Ciebie mechanizator?
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
U mnie Black Cherry jest bardzo plenny i nie pęka. Przy tym bardzo smaczny. Na pewno będzie w przyszłym sezonie, ale chyba tylko jeden krzak w tunelu, bo w gruncie jako pierwszy złapał zz.Mirek19 pisze:Eliminuję koktajlówkę Black Cherry - niezbyt plenna odmiana i zbyt duża skłonność do pękania owoców.
Co do ilości odmian mam takie samo podejście jak anulab. W uprawie pomidorów musi być zabawa. Lubie odkrywać różne smak pomidorówi i mają być kolorowe. Je się również oczami.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
U mnie odpada Blue Ridge Mountain - odmiana duża, malinowa. Piętka przy niej to za mało powiedziane - połowa pomidora jest zielona i do wyrzucenia.
Też Faworyt uprawiany po raz pierwszy z ciekawości i z nazwy (skądś ją ma) odpada.
Nie ma piętki, ale smak - nie powala.
Też Faworyt uprawiany po raz pierwszy z ciekawości i z nazwy (skądś ją ma) odpada.
Nie ma piętki, ale smak - nie powala.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie odpada Indigo apple. Prawie to samo co P20 blue. Różni się dosłownie minimalnie kształtem owoców, pokrojem krzaka i smakiem. Smakiem nieco gorszy. A P20 mnie zaskoczył smakiem w jeden upalny dzień. Aż słodki był. 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mało potasu a to nie jest wina odmiany. Jedne pomidory mają piętkę inne są mało smaczne jak Faworyt.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Blue Ridge Mountain miałam 2 lata temu w gruncie, całkiem przyzwoity był, dlatego zebrałam nasiona.
Jedyną jego wadą była skłonność do staśmionych kwiatów, zielonej piętki nie zanotowałam. W uprawie pomidorów, od zbielenia owoców systematycznie stosuję siarczan potasu wg rad A. Kozuli, może dlatego.
Jedyną jego wadą była skłonność do staśmionych kwiatów, zielonej piętki nie zanotowałam. W uprawie pomidorów, od zbielenia owoców systematycznie stosuję siarczan potasu wg rad A. Kozuli, może dlatego.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Faworyt Malinowy
pisał o tym , że podstawą słodyczy w pomidorze jest odpowiednie zaopatrzenie w potas.