Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16
Samych cudownych chwil w Nowym Roku
Ja na razie jestem przerażona temperaturami.
Jeszcze parę dni temu nic nie zapowiadało tak niskich
Nie mam niczego okrytego
No trudno rośliny muszą sobie poradzić
Ja na razie jestem przerażona temperaturami.
Jeszcze parę dni temu nic nie zapowiadało tak niskich
Nie mam niczego okrytego
No trudno rośliny muszą sobie poradzić
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Hej Wandziu witaj w NOWYM ROKU
Przymroziło na prawdę ,wyobraż sobie ,że gdy zaczęły sie mrozy poszłam zaraz na działkę by wylac wodę z pojemnika nniestety zastałam kostkę lodu
w pojemniku ,mam nadzieje ,że mi nie rozwali pojemnika bo szkoda by było.
Wczoraj tradycyjnie od paru juz lat nowy rok z działkowiczami przywitaliśmy na działce ,była wódeczka i smakołyki.
Na termometrze było -8 stopni a idąc przez ogródki działkowe było widać wiele domków z których unosiły sie białe chmury dymu.Niesamowite ,że tak wiele osób nowy rok przyszło przywitać na działki. Życzę nam wszystkim lepszego 2016 roku.

Przymroziło na prawdę ,wyobraż sobie ,że gdy zaczęły sie mrozy poszłam zaraz na działkę by wylac wodę z pojemnika nniestety zastałam kostkę lodu

Wczoraj tradycyjnie od paru juz lat nowy rok z działkowiczami przywitaliśmy na działce ,była wódeczka i smakołyki.
Na termometrze było -8 stopni a idąc przez ogródki działkowe było widać wiele domków z których unosiły sie białe chmury dymu.Niesamowite ,że tak wiele osób nowy rok przyszło przywitać na działki. Życzę nam wszystkim lepszego 2016 roku.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ,samych sukcesów ogrodowych/i nie tylko/ dla Ciebie i wszystkich ,którzy odwiedzają Twój piękny ogród. 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Wandziu,cudowne masz te róże,mam pytanie,czy Summer Song to herbaciana róża,czy kolor zmieniony na fotografii,chcę założyć żółto-herbacianą rabatę i taką różę u ciebie wypatrzyłam i jeszcze Crocus Rose ,powiedz jak one się sprawują,Twój ogród jest bardzo dostojny,pozdrawiam i życzę zdrówka ,oraz spełnienia marzeń 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
April, miło Cię widzieć Jolu! Mam nadzieję, że Sylwester upłynął Ci w spokoju i na odpoczynku, na który tak już czekałaś. Ja bawiłam się bardzo dobrze wśród starych przyjaciół i razem z nimi weszliśmy w Nowy Rok. Teraz już zaczynam myśleć o nowym sezonie ogrodowym, bo już znudziła mi się ta długa bezczynność. Pozdrawiam serdecznie 
Yollanda, dzięki za życzenia. Podzielam Twój zachwyt nad rzeczonymi różami. Oby takich odmian b było jak najwięcej.
Lisico, jakże sympatyczny jest ten twój noworoczny wpis. Bardzo dziękuję. Ogród jest dla mnie swoistym obrazem. Na jego kanwie staram się malować kolorowe plamy, które ze sobą harmonizują i podkreślają nawzajem swoje piękno. Gdy czasem mi się to udaje, jestem wielce ukontentowana. Kiedyś bardzo chciałam malować, ale jakoś tak się złożyło, że nigdy do tego poważnie nie przystąpiłam. Próbuję więc realizować to marzenie w ogrodzie.
Aniap56, bardzo Ci dziękuję za życzenia i żywię nadzieję, że spędzimy razem, choćby tylko wirtualnie, obecny rok.
duju, Tobie także Justynko życzę realizacji marzeń ogrodowych i obfitych kwitnień w obecnym sezonie.
Rafik, lubię poświęcać czas roślinom i gdy tylko nadchodzi wiosna, właściwie zaczynam mieszkać w ogrodzie i czerpać z niego przyjemność. Dziękuję Ci za wizytę i sympatyczny wpis.
Elwi pytasz Elwiro o plany na przyszły sezon. Mam już całą listę kolejnych działań w ogrodzie. Przede wszystkim chcę założyć nową rabatę różaną - słoneczną, wesołą. Róże czekają zadołowane w donicach, a ja martwię się tylko, by obecne mrozy je oszczędziły. Inne plany to zakup kilku nowych host oraz wykonanie murku z łupków. No i przyrzekam sobie solidne podlewanie wszystkich roślin.
Margo, nikt z nas nie spodziewał się takiej zmiany temperatury. Czekam z nadzieją na koniec mrozów, który ponoć ma nastąpić we wtorek. Co będzie, to będzie. Najbardziej martwią mnie pnące róże. Nie chciałabym, aby znów zaczynały od kopczyków, których zresztą nie mam. Ech...
Effka, ależ klimatyczne musi być takie spotkanie działkowiczów. Bardzo Ci tego zazdroszczę. Łatwiej wtedy znieść wszelkie przykre niespodzianki pogodowe i można w dwójnasób cieszyć się sukcesami ogrodniczymi. Życzę Ci wszystkiego dobrego w obecnym sezonie. Zdrowia i wytrwałości
Tencia, dzięki wielkie i wzajemnie!
Koziorożec, wyobraź sobie Marta, że ja też zakładam rabatę różaną o słonecznych, wesołych barwach. Żółte, białe i pomarańczowe. A dominować będzie tu odmiana Bengali. Jeśli chodzi o Summer Song to powiem krótko: nie polecam. Ta róża ma przepiękny kolor, wygląda jak dojrzałą pomarańcza. Niestety ma tę przykrą wadę austinek, że zwiesza kwiaty w dół. Poza tym kwitnie krótko i kwiat jest b. delikatny. Ja do swojej słonecznej rabaty kupiłam różyczki Summersonne. Myślę, że są trwalsze i solidniejsze. Crocus Rose natomiast u mnie łapie plamistość, ale kwiaty są piękne i nie zwieszają się tak bardzo, zwłaszcza gdy prowadzimy krzaczek przy podporze. Jest spora, nadaje się na tyły rabat.
----------------------------
Dzisiaj małą przerwa we wspominkach, bo chciałabym Wam pokazać ogród w noworocznej odsłonie. Jest raczej szary i smutny. Nieco radości wnoszą promienie słońca. Gdy patrzy się na słoneczko z okna i z domowego ciepełka, wydaje się, że oto nadeszła wiosna. Ale gdy wyjdziemy na zewnątrz, zimno szybko przedostaje się przez ubranie i przestaje być tak miło. Golutka ziemia, pozbawiona śniegu wywołuje niepokój o los obnażonych roślin wystawionych na bezlitosny mróz i wiatr. Pozostaje nam tylko wierzyć, że niedługo temperatura jednak wzrośnie, a my odetchniemy z ulgą.

Yollanda, dzięki za życzenia. Podzielam Twój zachwyt nad rzeczonymi różami. Oby takich odmian b było jak najwięcej.
Lisico, jakże sympatyczny jest ten twój noworoczny wpis. Bardzo dziękuję. Ogród jest dla mnie swoistym obrazem. Na jego kanwie staram się malować kolorowe plamy, które ze sobą harmonizują i podkreślają nawzajem swoje piękno. Gdy czasem mi się to udaje, jestem wielce ukontentowana. Kiedyś bardzo chciałam malować, ale jakoś tak się złożyło, że nigdy do tego poważnie nie przystąpiłam. Próbuję więc realizować to marzenie w ogrodzie.
Aniap56, bardzo Ci dziękuję za życzenia i żywię nadzieję, że spędzimy razem, choćby tylko wirtualnie, obecny rok.
duju, Tobie także Justynko życzę realizacji marzeń ogrodowych i obfitych kwitnień w obecnym sezonie.
Rafik, lubię poświęcać czas roślinom i gdy tylko nadchodzi wiosna, właściwie zaczynam mieszkać w ogrodzie i czerpać z niego przyjemność. Dziękuję Ci za wizytę i sympatyczny wpis.
Elwi pytasz Elwiro o plany na przyszły sezon. Mam już całą listę kolejnych działań w ogrodzie. Przede wszystkim chcę założyć nową rabatę różaną - słoneczną, wesołą. Róże czekają zadołowane w donicach, a ja martwię się tylko, by obecne mrozy je oszczędziły. Inne plany to zakup kilku nowych host oraz wykonanie murku z łupków. No i przyrzekam sobie solidne podlewanie wszystkich roślin.
Margo, nikt z nas nie spodziewał się takiej zmiany temperatury. Czekam z nadzieją na koniec mrozów, który ponoć ma nastąpić we wtorek. Co będzie, to będzie. Najbardziej martwią mnie pnące róże. Nie chciałabym, aby znów zaczynały od kopczyków, których zresztą nie mam. Ech...
Effka, ależ klimatyczne musi być takie spotkanie działkowiczów. Bardzo Ci tego zazdroszczę. Łatwiej wtedy znieść wszelkie przykre niespodzianki pogodowe i można w dwójnasób cieszyć się sukcesami ogrodniczymi. Życzę Ci wszystkiego dobrego w obecnym sezonie. Zdrowia i wytrwałości

Tencia, dzięki wielkie i wzajemnie!

Koziorożec, wyobraź sobie Marta, że ja też zakładam rabatę różaną o słonecznych, wesołych barwach. Żółte, białe i pomarańczowe. A dominować będzie tu odmiana Bengali. Jeśli chodzi o Summer Song to powiem krótko: nie polecam. Ta róża ma przepiękny kolor, wygląda jak dojrzałą pomarańcza. Niestety ma tę przykrą wadę austinek, że zwiesza kwiaty w dół. Poza tym kwitnie krótko i kwiat jest b. delikatny. Ja do swojej słonecznej rabaty kupiłam różyczki Summersonne. Myślę, że są trwalsze i solidniejsze. Crocus Rose natomiast u mnie łapie plamistość, ale kwiaty są piękne i nie zwieszają się tak bardzo, zwłaszcza gdy prowadzimy krzaczek przy podporze. Jest spora, nadaje się na tyły rabat.
----------------------------
Dzisiaj małą przerwa we wspominkach, bo chciałabym Wam pokazać ogród w noworocznej odsłonie. Jest raczej szary i smutny. Nieco radości wnoszą promienie słońca. Gdy patrzy się na słoneczko z okna i z domowego ciepełka, wydaje się, że oto nadeszła wiosna. Ale gdy wyjdziemy na zewnątrz, zimno szybko przedostaje się przez ubranie i przestaje być tak miło. Golutka ziemia, pozbawiona śniegu wywołuje niepokój o los obnażonych roślin wystawionych na bezlitosny mróz i wiatr. Pozostaje nam tylko wierzyć, że niedługo temperatura jednak wzrośnie, a my odetchniemy z ulgą.

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Wanda, te zdjęcia wcale nie pokazują smutnego ogrodu. raczej tajemniczego i uśpionego. Słońce pięknie operuje między trawami i ma się wrażenie, że lada moment przyjdzie wiosna i tchnie swoją soczystą zieloność w rabaty.. 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Wandziu, przez te promyki słońca i letnie krzesełka ze stoliczkiem wcale nie widać żeby ten ogród był zimowy
Raczej jak budzący się wiosennie do życia

Raczej jak budzący się wiosennie do życia

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Wandeczko!
Obrazy Twojego ogrodu bardzo adekwatnie oddają mój obecny nastrój.
Są melancholijne i lekko smętne, ale urocze.
Teraz widać, że jeszcze trochę iglaków Ci zostało
, a trawy powodują, że nie ma się wrażenia zimowej pustki. I to słońce, rzucające długie cienie na rozstajne ścieżki
.
Pozdrawiam serdecznie -
Jagi
Obrazy Twojego ogrodu bardzo adekwatnie oddają mój obecny nastrój.
Są melancholijne i lekko smętne, ale urocze.
Teraz widać, że jeszcze trochę iglaków Ci zostało

Pozdrawiam serdecznie -

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Podpisuję się pod słowami dziewczyn
Ogród wcale nie wydaje się być szarawy i smutny
Natomiast wszystkich dopadł smutek z powodu mrozów.
Mam tylko 2 pnące. Edenkę i G. de Feligonde
Najbardziej zależy mi na tej pierwszej, więc osłoniłam ją od palącego słońca. Zobaczymy czy to pomoże
Ogród wcale nie wydaje się być szarawy i smutny
Natomiast wszystkich dopadł smutek z powodu mrozów.
Mam tylko 2 pnące. Edenkę i G. de Feligonde
Najbardziej zależy mi na tej pierwszej, więc osłoniłam ją od palącego słońca. Zobaczymy czy to pomoże
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Wandziu, ogród wygląda pięknie w promieniach słońca
Klimat tworzą iglaki i chochoły traw oraz dodatki
Ja pozabierałam różne ozdoby z ogrodu, bo zimą wszystko zaczyna rdzewieć na potęgę. Może źle zrobiłam, ale zimą i tak prawie ogrodu nie oglądam, bo jak wracam z pracy jest już ciemno...
Plany widzę ambitne, trzymam kciuki, żeby się powiodły
Szczególnie murek mnie frapuje, też bym chciała 

Plany widzę ambitne, trzymam kciuki, żeby się powiodły

- Ewa7
- 200p
- Od: 27 paź 2013, o 09:31
- Kontakt:
widoki i te wspomnieniowe i aktualne bardzo mi sie podobają , trawy uwielbiam , róże i hortki tez
U nas też powstanie muerek ( w końcu ) . Z czego Twój będzie ? Piaskowiec odradzają a mi te beże sie podobają i mam dylemat.

Witaj Wandziu
Od dawna podglądam Twój piękny ogród.
Ujawniam się, by być na bieżąco
Wszystkie rośliny tak starannie dobrane i te drobne detale, ozdoby (srebrne kule - super wyglądają), wszystko to sprawia, że ogród ma niepowtarzalny klimat. Jest Piękny o każdej porze roku

Od dawna podglądam Twój piękny ogród.
Ujawniam się, by być na bieżąco

Wszystkie rośliny tak starannie dobrane i te drobne detale, ozdoby (srebrne kule - super wyglądają), wszystko to sprawia, że ogród ma niepowtarzalny klimat. Jest Piękny o każdej porze roku

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Witaj Wandziu.
Tak jak napisały poprzedniczki ogród piękny a trawy wprowadzają nastrój melancholijny.
. Bardzo mi się trawy podobają, chciała bym jak u ciebie...niestety mam zbyt małą działeczkę.
Widzę że stoliczek u ciebie całorocznie dekoruje ogród bo w zimie pewnie nikt z niego nie korzysta. U mnie by zaraz się komuś spodobał, wszystko trzeba chować.
. Pozdrawiam cię serecznie. 

- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
Wandziu!
Twoja odpowiedź wiele wyjaśnia.
Chciałaś malować...., czyli w duszy jesteś artystką! Tak właśnie myślałam.
Wprawdzie sama nie mam za grosz zmysłu artystycznego, ale artystę wyczuwam na kilometr.
Swój talent przełożyłaś na ogród. Nawet w tej zimowej szacie, jest ciekawie i pięknie.
Twoja odpowiedź wiele wyjaśnia.
Chciałaś malować...., czyli w duszy jesteś artystką! Tak właśnie myślałam.
Wprawdzie sama nie mam za grosz zmysłu artystycznego, ale artystę wyczuwam na kilometr.
Swój talent przełożyłaś na ogród. Nawet w tej zimowej szacie, jest ciekawie i pięknie.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Wandeczko
Witam Cię w nowym roku i życzę wszelkiej pomyślności i radości w życiu osobistym i w ogrodzie.
Twój ogród w tych zimowych promieniach słońca wygląda wspaniale.
Pięknie mienią się źdźbła traw na tle zielonych iglaków.
Ogród trochę przycichł ale przecież tylko na chwilę.

Witam Cię w nowym roku i życzę wszelkiej pomyślności i radości w życiu osobistym i w ogrodzie.
Twój ogród w tych zimowych promieniach słońca wygląda wspaniale.

Pięknie mienią się źdźbła traw na tle zielonych iglaków.
Ogród trochę przycichł ale przecież tylko na chwilę.