U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Rozumiem sprawę antygrzyba i nazwij mnie ryzykantką, czy coś... Jednak właściwie nie stosuję zbyt wiele chemii i nie mam wielkich problemów z chorobami roślin. Jakiś wełnowiec się czasem zaplącze do kaktusa (i na kaktusy mam trochę chemii na różne rzeczy, ale bez konkretnych nazw), ale jako tako niewiele doświadczeń z chorobami roślin mam. Swoją drogą też wybieram rośliny nieskomplikowane, łatwe w prowadzeniu i raczej takie, na które byle co się nie łapie. No i - na nogę motyla, toż to zwykła dalia. Przy takich wysiewach po prostu biorę ziemi ogrodowej prosto z wora, rzucam nasiona i już. Większość tych rzeczy mam "open air", bez żadnych miniszklarenek, przepływ powietrza jest i nigdy nie miałam problemu, żeby mi gdzieś grzybek urósł. I to dlatego winię to konkretne podłoże, bo po prostu moja metoda się nie zmieniła, a tu się zagrzybiło wszystko bez ostrzeżenia. Przy reszcie roślin, które przesadziłam, zrobiłam to zapobiegawczo - grzyba nie było, ale po prostu strasznie długo przesychało i martwiło mnie to. Nowe podłoże, niby też zwykła ziemia uniwersalna, ale różnica jest.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście, Moniko, i nie mam potrzeby nazywania Cię ryzykantką zwłaszcza, że sama doskonale zdajesz sobie ze wszystkiego sprawę. Na otwartym powietrzu wiadomo, że sieje się inaczej, w pudełkach zamkniętych, tak jak moje wysiewy czy kaktusów, to raczej się powinno jakoś to wszystko zabezpieczyć. Nie na darmo niektórzy zaprawiają też same nasiona, ja to robiłam tylko raz. Każdy ma swoją metodę - a inna sprawa, że jak podłoże nieprzepuszcza wody, to i antygrzyb nie pomoże, coś sie zawsze trafi :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazwyczaj nie sieję też żadnych rarytasów, ot, nasze zwykłe, popularne rośliny i często można siać wprost do gruntu, więc specjalna filozofia miniszklarenkowa nie jest u mnie potrzebna. Na kaktusowe wysiewy jednak w coś (być może właśnie w Previcur) się wyposażę.

Filigranowa27 Mam nadzieję, że teraz już wszystko wyrośnie. I że żaden nagły mróz nie zaatakuje moich tulipanów :lol:
Iwona :wit Brak miejsca, znam to :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie piękne tulipany ;:63 Trzymasz je w donicach na balkonie? Podlewasz? Czy są pod tym względem samoobsługowe? Ja próbuję z przebiśniegami... no i klęska... Chyba znów zgniły :(
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Podglądam z zainteresowaniem Twoje wysiewy, masz do nich rękę ;:215
A podglądam u Ciebie, bo jak do tej pory dotrzymałam danego sobie w ubiegłym roku słowa,
że nic więcej nigdy nie posieję, a zwłaszcza pomidorów - straszne pijaki :;230
Poisencja słodka z tym młodziakiem ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Monisiu ;:oj sorki Moniko ;:306
To tak dla urozmaicenia nieco nastroju bo wiem przecież,że nie znosisz Monisi ;:185
Ładnie odbija Twoja druga poinsecja ;:138 ,nie chciałbym zapeszyć ale u mojej też już widać pierwsze drobne listki-oby tak dalej ;:108
Wysiewy wspaniałe aż miło popatrzeć no i na kiełkujące tulipany również,sympatyczny widok :D
Pozdrówka..
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Welkam, tulipany stoją w donicach bez podstawek na balkonie w nieosłoniętej od deszczu części. Są samoobsługowe, jak im napada to mają wodę, jak nie, to nie. Do przebiśniegów też nie mam szczęścia, nigdy nie pokazują się ponownie rok później :(

Ewa, dzięki :D Gratuluję żelaznej woli, ja też byłam "pomidory nie" a tu cała paczuszka koktajlówek mi kiełkuje, a dzisiaj dokupiłam duże pomidory (nasiona), te na szczęście na pół z babcią (z większym pół do babci :;230 ) Ale w tym roku nie będę ich trzymała na balkonie tylko w ogródku, więc będą łapały wodę przy okazji podlewania trawnika. Tylko najpierw muszę chyba przez środek trawnika płot pociągnąć, bo Pan Domu mi wjeżdża samochodem przez cały trawnik prawie pod krzak malin (bo nie można zaparkować na brzegu, gdzie już pogrzebałam nadzieję na ładną trawę ;:222 )

Arku, grabisz sobie ;:306 Ale niech będzie, że wybaczam... Cieszę się z Twojej poinsecji i trzymam kciuki ;:108 . Z moich dziewięciu na pewno odbiły już dwie, trzecia chyba też się zbiera, natomiast powoli nabieram pewności, że jedna nie podejmie współpracy.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ale szalejesz i faktycznie złamałaś swoje postanowienie i niejednokrotnie. ;:306 co byś robiła jak nie wysiewu, trzeba tak i juz i to sobie wmawiaj, ;:196 Ziemia do wysiewu jest dobra a co do dali siałam ją w maju i kwitła tego samego roku. :tan
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Monika, szalejesz! Gdzie ty to wszystko posiejesz? Chyba część idzie od razu do gruntu, bo na parapetach aż tyle się nie zmieści? :D
Zaintrygowało mnie, że siejesz dalie, w sumie nigdy nie pomyślałam o siewie - ja mam bulwy. Ale twoje wysiewy zmotywowały mnie do wysiania petunii, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Z pomidorami jeszcze czekam. Szczypior też ci super rośnie. Tylko gdzie ty posadzisz tyle pomidorów? ;:204
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dzięki ;:168 Tak to już jest, że jak człowiek nabierze rozpędu to sieje i sieje i skończyć nie może...

Dorota, masz rację, szaleję :!: Nic nie idzie do gruntu, parapety przepełnione, reszta stoi na ziemi przed oknem balkonowym. Tak, dalie sieję, bo nigdy nie miałam, skądś te bulwy się muszą wziąć :D Jak będą ładnie rosły to zostawię, a jak nie to wykopię razem z bulwami. To będzie taki eksperyment. Pomidory mam zamiar posadzić w donicach, ale zamiast wystawić je na balkon, wystawię do ogródka.

Chwilowo nie mam co fotografować, bo żaden ze starych kwiatów nie strajkuje (tylko małego skrzydłokwiata ratuję, ale jak się nie pozbiera w najbliższym czasie to chyba sobie odpuszczę, będzie miejsce na coś innego), a wysiewy małe i ciągle w toku. Dzisiaj lecę z astrami. Udało mi się ostatnio przydybać pestkę z mandarynki, zobaczymy, czy coś wyrośnie. Wysiałam też na próbę adenium - to moje pierwsze doświadczenie z tymi roślinami - póki co, wszystko idzie jak z internetowej instrukcji. Nie pokażę na razie zdjęć, bo się boję, że się maluchy na mnie obrażą. Ale już niedługo marzec i będzie można część upchniętych roślin wypchnąć z domu pod gołe niebo, w domu chaszcze się przerzedzą ;:142 . Czekam z niecierpliwością ;:204
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Ja w sprawie Spathiphyllum, reprezentujesz słuszną linię postępowania, będzie miejsce dla innych :lol: . Zauważyłam, że skrzydłokwiat nie jest wcale tak cieniolubny, jak się uważa, w zimie najlepiej rośnie na bardzo jasnym parapecie - u mnie na wschodnim, ale do pewnego momentu, bo już w marcu słońce za bardzo przypieka. Czy Twój stoi na parapecie?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Część zimy spędził na parapecie południowym trochę osłonięty innymi roślinami. Przeczytałam wątek poświęcony skrzydłokwiatom i niewiele tam pasuje do mojej sztuki. Sprawdzałam już bliżej okna, dalej od okna, przelanie odpada, choć w przeciwieństwie do problemów forumowiczów mój egzemplarz wypija praktycznie każdą ilość wody. Teraz stoi smętnie koło zamiokulkasa. Nawet jeżeli ma troszkę za ciemno, to albo się pozbiera, albo niech spada :lol: Ukorzeniam sobie listek fiołka na parapecie, więc mam czym go zastąpić ;:224

Na szybko udało mi się nawet znaleźć w domu coś do "zezdjęcenia". A że mam jeszcze dzisiaj tyle roboty, to... ;:224
Fiołek Mamy, mam nadzieję, że mój fiołek temu dorówna:
Obrazek

Na kaktusowym już pewnie mają dosyć mojego haselberga, to pokażę jeszcze tutaj, pierwszy kłujak w tym sezonie:
Obrazek

I na rozjaśnienie szarego dnia parę aktualnych storczyków:
Obrazek Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Fiołeczek śliczny ;:167
Ja nie mam do nich ręki, kiedyś miałam :(
Co do kaktusika to hmmm, poprosiłabym jednak z 'wianuszkiem na głowie' :;230
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Bardzo ładny zestaw kolorystyczny tych ostatnich storczyków ;:173
Chyba się starzeję, bo mi się zaczyna różowe podobać 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
AniaKwiatek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2015, o 09:58

Post »

Przepiękne kolory storczyków.
Szczególnie te z pierwszego zdjęcia - wszystkie trzy mam ma liście zakupów :D
ODPOWIEDZ