Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

iwona0042 ;:196 Kosmos i tytoń to rośliny,które warto posiać i wprowadzić do ogrodu. ;:108 . Kosmos siarkowy wprowadzony raz na ogół się zadamawia i co sezon się pokazuje.
cyma2704 Soniu cieszy mnie,że lubisz spacerować u mnie ;:196 Co do jeżówek, to te nowości roślinne bywają atrakcyjne najczęściej w momencie zakupu ...A potem to już różnie bywa.. Nacięłam się...Kilka odmian kupiłam w ub.roku i w tym klapa... ;:oj No ale trudno... :roll: ogrodnik raz na wozie raz pod wozem... ;:306
Ja wizji rabat z konkretnymi nasadzeniami nie mam ...No wyjątek stanowi tworzona od kilku sezonów ;:306 rabata różana .U mnie spontan...Kupuję roślinę bo mi się podoba , przynoszę do ogrodu i od razu wiem gdzie ją posadzić ...A że jeszcze często jej zmienię towarzystwo to inna sprawa... Tak lubię... Bywa też tak,że posadzę roślinę na dobre od razu...
Nie mam formalnych rabat, nie tworzę szpalerków ,nie lubię liniowego sadzenia w szeregu roślin u mnie rabata- zakątek i mix roślin choć nie do końca przypadkowy :roll: ...Wiem z czym i gdzie będzie " po mojemu"...Tak jak się nauczyłam dawno,dawno temu ... ;:oj Oglądając liczne ogrody niejedno rozwiązanie mi się podoba , owszem ale żebym chciała przenieść je do siebie to nie odczuwam takiej potrzeby.. Taka jest autorska specyfika mojego ogrodu..Staroświecka ,może nie nowoczesna ;:7 .Mam tak jak lubię ...ja.. :roll: i jest mi z tym dobrze ...I chyba już tego nie zmienię ... ;:oj ;:306

Pulpa222 Aniu nie jest źle ,...nie narzekam bo mogło być gorzej ! Ja tylko dopadem na działce podczas tych upałów i może dlatego nie zdołałam przedobrzyć moim roślinom. ;:306
A co do upałów to chyba już tylko wspomnieniem będą! I na co będziemy narzekać od jutra??? ;:oj ;:oj

OGRODOWY MIX...

szałwie sobie wysiałam jak co roku ...mała rzecz a cieszy...do towarzystwa Tom Tom
Obrazek
kiedyś kupiłam w B. kapersowy zestaw liliowców ... ten nn kwitnie całe lato i nadal ma pączki ...
Obrazek
w ciemniejszej tonacji niestrudzona stella d`oro
Obrazek

Obrazek
pierwszy taki obrazek... :(
Obrazek
Iceberg
Obrazek
Eiffel Tower
Obrazek
W.Shakespeare
Obrazek
mięta
Obrazek
cleome
Obrazek
krzewuszka
Obrazek
ulubiony floks mimo,że w ub.sezonie wyglądał inaczej...urzekająca delikatność koloru
Obrazek
jakaś nowa naparstnica bylinowa ,ciekawe czy się pokaże za rok
Obrazek
osiana w porannej rosie udało się wczoraj pstryknąć co nieco...
Obrazek
ujarzmiona ...
Obrazek
Great Star
Obrazek
Rubrum
Obrazek

Obrazek
moje ulubione mini cynie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
bylica
Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Jak się zrobi chłodno, to będziemy narzekać na zimno - to chyba oczywiste :;230 .
Trzeba jednak przyznać, że upały trwały trochę długo, no i brak deszczu dał się 'we znaki' ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, ale masz rozchodników. ;:oj Szałwie z różami piękne. ;:31 Też posadziłam, ale wyrosły na 80 cm i przysłaniają niskie róże. Krzewuszka pokazała kilka kwiatów. ;:215 Ogrody dlatego są ładne, bo są nasze, nikt nie ma takiego samego. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu i znowu z ogromną przyjemnością pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie. Nasyciłam oczy i duszę estetycznymi wrażeniami. ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Maryniu tyle zakątków pokazujesz i pewnie dlatego czasami zdaje mi się, że Twój ogród nie ma końca ... ;:131 Można się w nim zagubić :D ale w tak uroczym miejscu to można błądzić - toz to sama przyjemność. Rozchodniki w tym sezonie rozpoczęły ciut wczesniej kwitnienie i już zauwazyłam,że niekoniecznie w takiej kolejności jak w innych latach ... dziwne anomalia . A fotografia host z cudnymi przebarwieniami wcale nie nie przeraża bo jesień uwielbiam .
Co to za odmiana i czy zawsze tak sie przebarwia ?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ta hosta wspaniale się wybarwiła, choć liście ma całkiem jędrne i nie widać ingerencji palącego słońca. ;:138 ;:138
Moja So Sweet już przekwitła i też pięknie pachniała, Fragrant nadal bez pąków, nie kwitły też Stained Glass i Zounds.
Ależ jestem ciekawa, czy naparstnica okaże się bylinowa, jeśli tak to jesteś szczęściarą, tym bardziej że ma piękny kolorek. ;:215
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu niektórzy już tak mają ..., że muszą nieustannie na coś narzekać .Ja raczej siebie sama do nich nie zaliczam! :roll:
Na aurę niestety nie mamy wpływu więc trzeba się z darami losu godzić... ;:7
Soniu rozchodników kilka odmian mam ale nie tak znowu wiele ... Jeszcze prawdopodobnie ich ilość może wzrosnąć! :) U mnie też szałwie takie wysokie z wyjątkiem fioletowej kupnej bo ona nisko się trzyma .Ale te szałwie u mnie co roku wysokie. Krzewuszki lubią jeszcze latem przypomnieć sobie czasy świetności...
Lucynko miło,że zaglądasz i że podoba Ci się u mnie! ;:196
Krysiu Anomalii różnych w tym sezonie można się dopatrzyć . ;:108 Ja jakoś nie zauważyłam , że rozchodniki wcześniej zakwitły moje zakwitają nie w jednym czasie.Jedne wcześniej inne później nieco..i dobrze! :)
Co do hosty to thunderbolt i też chyba jej przebarwienie jesienne nastąpiło wcześniej .Ładnie jej z tym ale jak w życiu , jedni starzeją się ładnie a inni nie koniecznie... :) Ale nie jest to charakterystyczna cecha tej hosty po prostu tak wyszło...
Stasiu słońce tej hosty nie przypaliło bo hostowiska mam w cieniu ,w przedogródku rosną w słońcu i bywają już przypalone ale nie wszystkie. Moje hosty też nie kwitną wszystkie oszałamiająco ..Najpiękniej i najobficiej zakwitła w tym sezonie plantaginea i lancifolia fortunei,która kwitnie od kilku tygodni i wygląda cudnie! Naparstnica ma inne liście i niespotykany kolor kwiatów nic więcej o niej nie wiem...

No to jeszcze ..MÓJ MIX OGRODOWY... w słońcu i w cieniu

Liczba zaglądających ;:204 wróciła do normy więc zapraszam !

aquarelle
Obrazek
landora
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
nostalgie
Obrazek
heawy metal
Obrazek
ice cream
Obrazek
iceberg
Obrazek
westerland
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
papageno w upale straciła paski i otworzyła kwiat , ciekawe kiedy wróci do formy ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ostrogowiec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Maryniu na ostatnim zdjęciu to osteo?
A moja hosta Thunderbolt nigdy mi się tak nie zmieniała. Może masz stary okaz. ;:108
Nadeszło wymarzone ochłodzenie,ale zbyt gwałtowne. O słyszę deszcz u siebie ;:215
Jutro coś może uda mi się poprzesadzać. Tak długo czekałam na ten moment.
Ty pewnie też jutro poszalejesz w ogrodzie. ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ależ pięknie wyszło połączenie róży z szałwią omączoną ;:173
U mnie w tym roku szałwii prawie nie ma.
Ja też raczej spontanicznie zmieniam, bez planu.
A jak mniej więcej mam plan, to i tak jest w trakcie realizacji zmieniany
Pamiętasz może jak ja się martwiłam, że już nic nie będę kupowała i robiła w ogordzie?
Teraz to dopiero mam roboty ;:306
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu dzięki za nazwe tej hosty, jest ładna a ja powoli zwiększam ilość odmian stąd pytania bo przy zamówieniu warto mieć jakieś typy.
Za to ujęcie dałabym nagrodę - srebrne liście miodunki Majeste na tle obrośniętych kamieni - masz artystyczne oko !!!
Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biedronka641 zgadza się Alu , to osteo. ;:108 Co do hosty to u mnie same stare okazy ;:173 ... Nowych od kilku lat nie nabywam ,przeciwnie wiele oddałam. Moja miłość do nich ostygła znacznie i nie interesują mnie nowości...
Ochłodziło się i nie wiem czy uda mi się mojego domowego malkontenta namówić na działkę... ;:223
Jakieś ślady nocnego deszczu na chodnikach można zauważyć ale ile tego było trudno powiedzieć patrząc przez okno. Na razie pochmurno i jest czym oddychać.Zaczynam myśleć o ryneczku...daaaawno nie byłam...Humor sobie poprawię ...może! Choć rozsądek mówi ;:185 ;:7

Margo2 Witam Ciebie Gosiu ;:196 czytałam , że rewolucja na rabatach się u Ciebie zapowiada ... :shock: Powodzenia życzę! ;:173
Będę śledzić Twoje relacje ! :)

christinkrysia Krysiu ;:196 dziękuję za wyrażenie miłej dla mnie oceny ! ;:180
Gwoli sprostowania zielone kule to nie kamienie tylko naturalny mech. ;:173 Wreszcie mamy sprzyjającą pogodę ! :roll:

MIX OGRODOWY...CD

Moja przechadzka i fotorelacja z upalnego ogródka ... Cieniste zakątki dają trochę ochłody nam i roślinom ale i słoneczne dają radę wspierane podlewaniem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Zdjęcia wszystkie są ;:215 ; z przyjemnością oglądam, bo lubię takie mixy ;:108.
Niezbyt chętnie godzę się z takimi, jak susza darami losu i pomimo, że wiem, iż nie mam na to wpływu, to mnie normalnie osłabia ;:222 .
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu możesz pokazać liście tytoniu leśnego?, coś mi wyrosło, siałam tytoń, nie wzeszedł, ale mam takie duże liście podobne do tytoniu, może to on?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu ja wiem,że to mech ale wygląda jak zielone żywe kule stąd takie określenie .
U nas tez ochłodzenie i deszcz ... długo oczekiwany . Byłam po południu na działce z rodzinką i zrobiliśmy sobie ognisko pod parasolem bo deszcz by zalał i nici z kiełbaski :;230 Rośliny cudnie wyglądały otulone kroplami deszczu ale ja zapomniałam aparatu ... szkoda.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu róże teraz dłużej pocieszą kwiatami. ;:215 Hakone pięknie się rozrosła i świetny duet z dereniem. ;:138 Każde zdjęcie wyjątkowe, a szarłat z rozchodnikiem ślicznie wygląda. ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”