Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
- Edyta1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipanowiec
Witam wszystkich posiadaczy Tulipanowców. Również zastanawiam się nas zakupem tego drzewa. Najbardziej podoba mi się odmiana Aureomarginatum. Martwi mnie jednak płytki system korzeniowy tego drzewa. Czy u Was pod tulipanowcem dają radę rosnąć jakieś rośliny?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
U mnie pod drzewkiem rośnie trawa i Ci nie odpowiem. Jestem ciekaw jak na wiosnę odbije bo pod koniec lata nieźle go załatwiłem chemią 

Czy ktoś rozmnażał tulipanowca z sadzonek? Jeśli tak, poproszę o doświadczenia.
Próbowałem, nigdy mi się nie udało ale przyznam się - niespecjalnie się do tego przykładałem, czytałem że da się ukorzenić w bardzo wysokim procencie z sadzonek zielnych pobranych gdzieś w lipcu, w bardzo wysokiej wilgotności powietrza przy użyciu ukorzeniacza ale jakiego dokładnie - nie wiem.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój drugoroczny tulipanowiec został bez żadnego zabezpieczenia na zimę. Czy już mogę go opłakiwać? Na pociechę zostało mi parę zasuszonych liści.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Zdecydowałam, że tak czy inaczej i tak tulipanowiec u mnie zamieszka
. Najwyżej posadzę go troszkę dalej od bardziej wymagających roślin
.

Pozdrawiam - Edyta
Aisyrk,
nie wiem w jakiej strefie mieszkasz, ale na granicy 6b/7a na 6 swiezo posadzonych cieniutkich tulipanowcow ostatnie 2 zimy przezyly wszystkie. A zaden nie byl niczym zabezpieczony, tak wiec glowa do gory, moze nie bedzie tak zle.
pozdrawiam
H.
nie wiem w jakiej strefie mieszkasz, ale na granicy 6b/7a na 6 swiezo posadzonych cieniutkich tulipanowcow ostatnie 2 zimy przezyly wszystkie. A zaden nie byl niczym zabezpieczony, tak wiec glowa do gory, moze nie bedzie tak zle.
pozdrawiam
H.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak jak Hex2 napisał - powinien dać radę, o ile nie jest to jakieś zupełne maleństwo 

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Lejecie miód na moje serce. Tulipanowczyk ma ok. 1 m wysokości, a mieszkam na północy Mazowsza. Jest mroźno jak wszędzie, dzisiaj rano było -22.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Może mu się końcówki pędów odmrożą ale roślina powinna żyć, nic jej takie coś nie szkodzi.
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Aisyrk, mój tulipanowiec rośnie już piąty rok bez żadnego zabezpieczenia, jak go wsadzałam też był malutki, a poza tym nie wiedziałam wówczas, że nie lubi przeciągów, no i oczywiście wsadziłam go tam, gdzie najbardziej wieje i daje radę więc bądź dobrej myśli
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
O swoje tulipanowce nie macie się co martwić . Te drzewa w swojej ojczyźnie nie takie mrozy wytrzymują. W Polsce rosną egzemplarze ponad 150 letnie które zaliczyły niejednokrotnie temperatury poniżej 30 ,,35 stopni Celsjusza i mają się dobrze . Mój 32 latek przeżył zimę 86/87 jako malec bez żadnego zabezpieczenia , a było wtedy u mnie - 30 C .
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Araukar napisz proszę coś więcej o swoim tulipanowcu (może masz zdjęcia) po jakim czasie zakwitł od posadzenia i czy co roku tak samo kwitnie, jakie nawozy dajesz itd ?
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
Wejdź w tym temacie na 12 stronę i tam jest zdjęcie i trochę tekstu o moim tulipanowcu.
Witajm w zeszłym roku kupiła 2 sadzonki Tulipanówca jak rozpoznać czy był wychodowany z nasiona czy szczepiony?
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.