Małgosiu! Jak już sadzę i wykopuję dalie, to nie opłaca się schylać po 5 sztuk, prawdaż?

Pościel przed użyciem niestety trzena wyprać, ja to jeszcze krochmale i magluję, więc jeszcze chwilę to potrwa, zanim się wtulę w te dalie

A z floksami to pamiętaj, przypomnij mi, żebym uszykowała dla Ciebie. Rozrastaja się jak głupie i co roku pacyfikuję!
Iwonko! Dczekasz się! Jeszcze trochę ciepłych dni! Moje też jeszcze nie wszystkie kwitną
Alu! Mój tato zwykł mawiać: "Na co czekasz? Na oklaski?"

Może poklaszcz im trochę?
Zuza! Pierwszy raz posadziłam dalie pod wiśnią i widzę, że wizualnie wzajemnie się lubią
Janeczko! Jak widzisz, ze już pąki są nie teges - obrywaj! Oszczędź roślinie utraty energii. Ja kilku daliom tak zrobiłam i teraz kwitną normalie. Hortensję zupełnie nieświadomie kupiłam dawno temu. A że się rozrosła - spróbuję przygiąć kilka gałązek, bo wielu bliźnich o nią pyta
Dorotko! Ale dłygość i piękność kwitnienia rekompensuje trud sadzenia.

Ale faktycznie - jak nie ma gdzie przechowywać, jest problem i wtedy chyba nie ma sensu ich uprawiać... No tak, ale z 2-3 można przechować w lodówce!
Sylwia! Ja też uwielbiam pompony i kule. Te wielkie
dinnerplate jakos mnie nie przekonują, choć mam kilka. Pojedyncze i anemony mnie też intrygują i powoli kolekcjonuję orchideowe. Za wzorami dalii na różnej konfekcji się zawsze rozglądam, ale nie mam szczęścia do czegoś gustownego. Ta pościel jest dośc fajna i dobrej jakości.
Beciu! Możliwe, ze zasmakowały nornicom, ale z reguły jest tak, że dalie czasmi się zbyt wysuszą, a jak posadzisz i podlejesz - gniją. Ja już nie raz tak miałam. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi coś zjadło kłącza. Czasami karpy nie mają tzw oczka , czyli zaczątku łodygi. Wtedy też nie wypuszczą.
Dziś miałam pracowite popołudnie, bo jutro ma padać, a pojutrze wyjeżdżam. Podwiązałam do pionu ogóry, prysnęłam pomidory zapobiegawczo na zarazę. Pościnałam przekwitłe kwiaty i spacyfikowałam chmiel na płocie. Jeszcze raz powyrywamy z sąsiadką to już nie będzie miał siły odrosnąć

Popodwiązywałam kilka roślin i powyrywałam kilka paproci, bo się rozbisurmaniły.
Kilka fotek:
Tak ogólnie daliowe zakątki
Kennenmerland
Alaska
Cynia kaktusowa - ładna nawet!
A taki liliowiec mi ładny kwitnie