Chmielakowo- czyli początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chmielakowo- czyli początki

Post »

Małgosiu moje floksy były w fajnym stanie, posądzam po prostu, że za głęboko je posadziłam, ale czekam z nadzieją

Iwonko naszczęście dalie kupiłam bardzo tanio, więc jakoś to przeżyje...

Pawle to będę sświętować dzień po Tobie, bo moja córka urodziła się 27.04 :D liczę samych trafionych prezentów, co do tulipanów to ja swoich nie nawożę , prócz odrobiny mączki kostnej któranim skapła jak podsypywałam innym rośliną, ale myślę, że odrobina nawozu nie zaszkodzi, a może się pobudzą

Z karpami i kapersami będę w przyszłym roku mądrzejsza, o Wasze rady, dzisiaj widziałam rubinową magnolię i tak się zastanawiałam nad jej kupnem, ale czy 4 magnolie to nie przegięcie ;:224
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne tulipany Paulinko :D
Rododendron przesadź. Mój też był marny i bałam się go przesadzać ale mój M to zrobił i chwała mu za to bo roślinka rośnie i kwitnie ;:3
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

W żadnym razie cztery to nie przegięcie! No coś Ty! Będziesz miała kolekcję magnolii.Niebywale mi się podoba i jest niestety droga magnolia GENIE kwiat ma bordowy ale o kształcie róży.Widziałem w W-wie w centrum ogrodniczym sztuki dwu metrowe,ładne o pokroju kolumnowym w cenie 457 za sztukę w donicy większej od wiadra.
Dla jednych drogo a widziałem jak pewna kobieta brała dwie sztuki.Tak czy siak wcale nie przegięcie.Ja mam małą ale już trzeci sezon siedzi w ziemi a jeśli chodzi o roczny przyrost to szału nie ma. ;:185
Piszesz o mące kostnej,hmmm.... więc nie wiem co z nimi,teraz już nic nie zrobię,potem wykopię cebule i przeniosę na inne miejsce.
Na Mazowszu zimno.Miałem wczoraj coś porobić po pracy w ogrodzie ale znajoma zadzwoniła i doniosła mi że dzień wcześniej tak zrobiła,przewiało ją i jest już chora. :(
Więc poczekam na lepszą pogodę
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obejrzałam Genie, ale cudo ;:oj Ale cena ;:202 Po prostu zaporowa. Żal ;:145
chmielakowo
200p
200p

Post »

Cudna Genie, ach ile ja ich bym chciała mieć, niestety ceny są powalające, a jeszcze jak się nie przyjmie to ;:145

Ja dzisiaj posadziłam, wielką paczkę od Małgosi ( Clem3), wielkie sadzonki i ile gratisów, nie ma to jak zakupy na forum :heja

Dostałam też roślinki do obsadzenia doniczki na oknie, póki co za zimno, aby je wystawić na dwór, więc siedzą w domu :D
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ale fakt,tak jak Wam pisałem ta GENIE jest wspaniała! Niestety,zwykle rzeczy piękne są kosztowne,to ich główna wada. ;:185
W ogóle ta magnolia to mieszaniec a z mieszańcami różnie bywa.
Natomiast magnolia o największych kwiatach jakie widziałem do 30 cm,tak,to nie żart nazywa się Atlas i jest nieosiągalna w Polsce tylko w Holandii.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Paulinko sypię przekompostowaną korę, zasadolubnym nie szkodzi, bo i tak sypię popiołem z kominka lub dolomitem. U mnie jest kwaśna gleba. Sypię około 5 cm, ale w kolejnych latach dosypuję gdzieniegdzie, bo kora się rozkłada i jej ubywa. Mam dostęp do takiej z tartaku, przetrzymuję ją w workach i po pół roku rozsypuję. Na wierzch sypię ładniejszą ze sklepu. :) Z kapersami mam podobne doświadczenia, te posadzone w doniczkach żyją, a w gruncie kilka wypadło.
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Paulinko zakup magnolii to zawsze finansowe "odczucie" chyba, że małe marnoty np. z Biedry i latami oczekiwanie na da Bóg kwitnienie ba... oby jeszcze odmianowo się zgodziło po latach ;:224
Też czekam na pakę od Małgosi i szaleję ze szczęścia na samą myśl o ile fajnych odmian roślin powiększę swoją kolekcje ogrodową :heja
Miłego pełnego ;:3 weekendaska ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jak kupiłam swoje pierwsze 6 rodków i posadziłam tak wszystkie zaczęły marnieć. Wsadziłam je w ziemię z lasu. Kupiłam potem torf i zmieszałam z leśną ziemią i od razu zaczęły dobrze rosnąć. Tak jest do dzisiaj. Także nie bój się, jak go przesadzisz to mu nic nie będzie.
A 4 magnolie to nie przesada. Ja mam 11. I ciągle chcę więcej. Genie tez mam. Trzeci sezon. Kwitła w pierwszym roku po posadzeniu. Ciekawa jestem czy teraz zakwitnie bo pąki ma coś niewyraźne.
chmielakowo
200p
200p

Post »

Moje magnolie może nie marnoty z biedy, ale też znów nie jakieś wielkie okazy, niestety pierwszą w kwitnącą w tamtym roku połamał mi pies, więc w tym roku kwiatów już nie zobaczyłam, ale odbija :)

Tymczasem mogę Was uraczyć tulipanami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalina

Obrazek

Rododendron - ten chory

Obrazek

I pierwszy kwitnący

Obrazek

Trochę owoców

Obrazek

Obrazek

Pierwsze kwitnienie czereśni ;:138

Obrazek

Powojniki wczesne się szykują

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Paulinko widzę że u ciebie też popadało. Roślinki zmoczone deszczem pozują do zdjęć...
U mnie do tego wszystkiego bardzo zimno się zrobiło...
Już niedługo powojniki pięknie ci zakwitną ...Brawo. ;:138
Pozdrowionka zostawiam... ;:196
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam Paulino no,mamy pogodowy koszmar,zimno.W stolicy ledwie 5 stopni! Jak na koniec kwietnia to raczej porażka.
Cała wiosna tu na Mazowszu nie jest ciekawa.Część roślin się przyczaiła i wyczekuje wyższych temperatur a parapety z sadzonkami pękają w szwach myślę że nie tylko u mnie.
Chciałem posiać kolejne kwiaty ale brak miejsca by do światła ustawić kolejne skrzynki i doniczki.
Najgorsze że nie widać jakiegoś przełomu w pogodzie.
Pozostaje cieszyć się z tego co wzrasta w skrzynkach i doniczkach i tymi w ogrodzie które jakoś dają radę mimo niskich temperatur.
Paweł
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

widziałam Genie u Szmitów za 450 zł, piekne drzewko w dużej donicy, w przyszłym roku chciałabym sobie taką sprawić :D
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Paulinko ależ kwitnienie - pięknie wszystko spieszy u Ciebie mimo, że widzę deszczowa aura jak u mnie ;:47
Porzeczka jaka oblepiona będzie pysznie ;:333
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Cudna wiosna Paulinko, przepiękne tulipany :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”