Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Skorp , to wspaniale że chce Ci się uprawiać melony :wink: . Mam jeszcze trochę nasion , więc napisz na PW dane , to jutro wyślę ! To naprawdę ostatni dzwonek na wysiew melonów ... P.S . Wiadomości w tej chwili nie możesz wysłać bo masz za mało postów , trzeba mieć min. 10 . Więc idź np . gdzieś w działy kwiatowe lub ogrodowe , i tam możesz szybko posty nabić , zachwycając sie np . " O ! Jakie ładne kwiatki ! " :) No żartuję , ale innego sposoba nie ma ...
skorp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 maja 2011, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Frant:)
Plan zrealizowany, ale nie wiem, jak mam tę wiadomość wysłać...jestem tu nowa i trochę jeszcze nie łapię...
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Naciśnij środkowy zielony paseczek w poprzednim poście "pw". Napisz wiadomość i naciśnij u dołu "wyślij"
justynas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2010, o 12:19

Post »

witam
około miesiąc temu posiałam do doniczek nasiona melonów. Wzeszły 2 sztuki, maja teraz po 4 liście (nie licząc liścieni). Teraz patrze a reszta nasionek zaczełą wyłazić z ziemi. czy jeśli przesadzę je teraz do gruntu to zdążą zaowocować?
pozdrawiam
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

poczekaj, aż pogoda się ustabilizuje i przesadź je, jeżeli zrobisz to do pierwszych dni czerwca, to powinny się udać, jeszcze zależy, gdzie mieszkasz?
justynas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2010, o 12:19

Post »

mieszkam pod warszawą
harlej1
200p
200p

Post »

to chyba klimat, nie jest tam najgorszy, myślę że trzeba wysadzić w miarę szybko, podobno po chwilowym ochłodzeniu, ma być znowu ciepło, więc w następnym tygodniu, na podstawie analizy prognoz pogody, podejmij decyzję o wysadzeniu sadzonek :D
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Zwracam uwagę w przypadku sadzenia arbuzów, melonów na temperatury nocne. Jeżeli jest tak koło 6*C to jest za zimno. Miałam arbuzy i melony( sadzonki) teraz 1 noc w tunelu foliowym. W nocy było koło 6*C na zewnątrz. Rano nic nie bylo arbuzom ale pożniej około godz. 9 wchodzę do tunelu a tam wszystko powiędnięte. Myślałam, że już po melonach. Wtargałam ich z powrotem do domu. Odżyły.
Arbuzy i melony stały już wcześniej na ostrym słońcu na polu i nic im się nie działo a po tej nocy tak wszystko oklapło. Jeżeli będą noce po 10*C to odważyłabym się ich posadzić. Decyzję i tak każdy podejmuje sam.
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33

Post »

a korzenie melonów rosną w dół czy w szerz?(wiem to głupie pytanie)bardzo dziękuję za odpowiedź

PS a moge jeszczewysiać melony? najwyżej będą z pół lub miesiąc póżniej
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

KONdzio1156 pisze:PS a moge jeszczewysiać melony? najwyżej będą z pół lub miesiąc póżniej
Nie będą później ... jak się temperatura obniży to przestaną dojrzewać, a po pierwszym przymrozku padną.
W Polskim klimacie i tak jest trudno o duże, dobrze dojrzałe owoce nawet przy wysianiu nasion w kwietniu.
Wysiew w połowie maja.... szkoda miejsca i zachodu, raczej nie doczekasz się smacznego owocu.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
harlej1
200p
200p

Post »

moim zdaniem, w Wielkopolsce, może się udać, dzięki ciepłemu klimatowi, jak sierpień będzie ciepły, to jest duża szansa, tylko trzeba posiać jakąś polską odmianę
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Od tego weekendu ma byc 28-30 w dzien i 14-16 w nocy, chyba wysadze wszystkie melony juz do gruntu.
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

czy melony potrzebują dużo wody i czy należy je zasilać?
dziś ujrzałam 1 kwiatka? uszczknąć je czy mogą tak rosnąć?
Obrazek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Melony potrzebują dużo wody , ale też nie znoszą jej nadmiaru ... Po prostu ma być ziemia wilgotna , ale bez przesady . Wystarczy podlać co kilka dni w czasie suszy , teraz to zbyteczne . Podlewać warto ciepłą wodą .O dobre nawodnienie należy dbać szczególnie w czasie dorastania owoców , natomiast gdy dorosną podlewanie jest zabronione . Zasilać można , ale Twoje rośliny wyglądają na razie dobrze , więc konieczności nie masz . I jak dobrze widzę to rosną już na kilka pędów , więc były raz przycięte . Można przyciąć pędy powtórnie , ale też konieczności nie ma . A ten kwiatek to kwiat męski , wytwarzający pyłek . Kwiat żeński z którego powstanie owoc wyrośnie dużo później .
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

dzięki za odpowiedź. Nie pamiętam że uszczkiwałam, ale jeśli tak piszesz to widocznie musiałam :) A dlaczego jak owoce będą duże nie podlewać? Czy jeśli owoc zacznie rosnąć urwać dalej pęd?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”