Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.7
To zdecydowanie nie jest kabaczek (kabaczki uprawiam od lat). To może być któraś z dyni makaronowych (ale takj na 30%) - najlepiej poczekać aż się wybarwi.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
To zdecydowanie nie jest dynia makaronowa.
Upierałbym się przy kabaczku.
Jest sporo różnych odmian kabaczka,ale zobaczymy jak dojrzeje.
Jako ciekawostkę http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /687830466
Upierałbym się przy kabaczku.
Jest sporo różnych odmian kabaczka,ale zobaczymy jak dojrzeje.
Jako ciekawostkę http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /687830466
Pozdrawiam Wojtek
-
Przerośnięta cukinia xD (niektórzy cukinie nazywają kabaczkami). Makaronowa Warszawska niedojrzała wygląda identycznie tylko pokrój krzaka nie pasuje - jest krzaczasty nie płożący. Za to Pyza u mnie też leci w długaśne pędy, ale nie chce zawiązać owocu ;/
- MoWo
Pyza nie ma takich długich pędów i inny owoc.
A kabaczek to w końcu cukinia tylko o długich pędach.
A kabaczek to w końcu cukinia tylko o długich pędach.

Pozdrawiam Wojtek
-
Moje pyzy mają już kilka metrów (nasiona oryginalne więc nie ma możliwości pomyłki). Ciekawe tylko czy się doczekam owoców ;/
- MoWo
Ja już jedną Pyzę zerwałem.
Tobie pewnie idzie w pędy nie owoce bo u mnie pędy króciutkie.
Moja Pyza tydzień przed zerwaniem.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb9 ... 56b39.html

Tobie pewnie idzie w pędy nie owoce bo u mnie pędy króciutkie.

Moja Pyza tydzień przed zerwaniem.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb9 ... 56b39.html
Pozdrawiam Wojtek
-
Mam 3 krzaki, w półcieniu posadzone - powinno im w te upały być super - to pędy długie, ale są żeńskie kwiatki na nich, więc może jeszcze.
Inne dynie widać owoce będą mniejsze niż powinny, ale upały są straszne (sąsiadka ma już po dyniach - podlewała je codziennie i nie przeżyły upałów).
Inne dynie widać owoce będą mniejsze niż powinny, ale upały są straszne (sąsiadka ma już po dyniach - podlewała je codziennie i nie przeżyły upałów).
Niedawno chwaliłam Delicatę, że plenna. Niestety na krzaku utrzymało się jak do tej pory tylko 3 i nie rosną już.Może mają po 0,5 kg. Reszta zwiędła i opadła.Ale jeszcze są kwiaty żeńskie więc jest nadzieja.
Burgess Buttercup - mam wrażenie, że zrobiła się mniejsza jakby zapadła się przy ogonku. Podlewane 3 razy w tygodniu.
Burgess Buttercup - mam wrażenie, że zrobiła się mniejsza jakby zapadła się przy ogonku. Podlewane 3 razy w tygodniu.
Pozdrawiam Agnieszka
- MoWo
3 razy w tygodniu to przynajmniej o 4 razy za mało na te upały. 

Pozdrawiam Wojtek
To prawda, ale nie mogę być co dzień na działce. Podlewam je obficie - czasem na drugi dzień ziemia jest wilgotna.Ale upał jest okropny. Po niedzieli ma się ochłodzić, ale deszczu ma nie być. Nie pada drugi miesiąc. 

Pozdrawiam Agnieszka
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj na liściach jednej z moich dyń odkryłam białe naloty mączniaka .
Dziwny ten rok , trzy rośliny , trzy owoce . Co zawiąże to spadnie , więc dobrze , że chociaż po jednym będzie .
Takie upały , a na liściach mączniak . Chyba przez poranne mgły . Popryskam jutro HT , żadnymi ŚOR -ami pryskać nie będę , bo szczęśliwie nie ma młodych owoców , a te które są , są już prawie gotowe do zbioru .
Dziwny ten rok , trzy rośliny , trzy owoce . Co zawiąże to spadnie , więc dobrze , że chociaż po jednym będzie .
Takie upały , a na liściach mączniak . Chyba przez poranne mgły . Popryskam jutro HT , żadnymi ŚOR -ami pryskać nie będę , bo szczęśliwie nie ma młodych owoców , a te które są , są już prawie gotowe do zbioru .
Pozdrawiam, Beata.
-
Ja dynie mam na włókninie (gleba gliniasta i mokra). Podlewam je od samego początku co kilka dni, teraz w upały co 2 dzień. Moje radzą sobie wyśmienicie. Kilka sztuk pod płotem i bez włókniny muszę podlewać codziennie, bo im listki od żaru podsychają ;/
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Pomimo że są upały Beatko,to wilgotność powietrza jest wysoka od jakiegoś czasu,a to też idealna pożywka dla mączniaka.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Z dyniami to też mój drugi sezon .
W zeszłym roku miałam posadzonych osiem odmian , ale tylko jedna została na ten rok . To Burges Battercup . Postanowiłam po zeszłorocznych doświadczeniach wysiewać to co mi najlepiej smakowało , plus dwie nowe dla mnie odmiany .
W zeszłym roku miałam posadzonych osiem odmian , ale tylko jedna została na ten rok . To Burges Battercup . Postanowiłam po zeszłorocznych doświadczeniach wysiewać to co mi najlepiej smakowało , plus dwie nowe dla mnie odmiany .
Pozdrawiam, Beata.
Witam ponownie.
Dziękuję za próby odpowiedzi na moje pytanie dotyczące tego co wyhodowałem w swoim ogródku
.
Przeglądałem różne strony internetowe oraz zdjęcia i doszedłem do wniosku iż owoce mojej dyni/kabaczka (przynajmniej jeśli chodzi o kształ) są mało podobne do kabaczka. Kabaczki z tego co zauważyłem są bardziej wydłużone i najczęściej mają średnicę na jednym końcu mniejszą niż na drugim. Natomiast moje owoce są symetryczne, walcowate.
Biorąc po uwagę fakt, że nadal nie wiem co wyhodowałem
, nie wiem też kiedy to zebrać. Czy owoc nadaje się już do zbioru i będę mógł go przekroić, a na tej podstawie spróbować stwierdzić co to jest, czy też należy z tym jeszcze poczekać
Z drugiej strony jeśli to dynia makaronowa, szkoda by ją było kroić, ponoć bardzo dobrze smakuje ugotowana w całości, a dopiero potem rozkrojona.
Moje rozterki pozostają więc nierozwiązane
.

Dziękuję za próby odpowiedzi na moje pytanie dotyczące tego co wyhodowałem w swoim ogródku

Przeglądałem różne strony internetowe oraz zdjęcia i doszedłem do wniosku iż owoce mojej dyni/kabaczka (przynajmniej jeśli chodzi o kształ) są mało podobne do kabaczka. Kabaczki z tego co zauważyłem są bardziej wydłużone i najczęściej mają średnicę na jednym końcu mniejszą niż na drugim. Natomiast moje owoce są symetryczne, walcowate.
Biorąc po uwagę fakt, że nadal nie wiem co wyhodowałem

Moje rozterki pozostają więc nierozwiązane