Ostatnio zainteresowałem się tą mało znaną (a dla mnie całkowicie obcą) rośliną. Dlatego też trafiłem na ten wątek, który muszę przyznać jest najbardziej rozbudowanym wątkiem dotyczącym derenia jadalnego ze wszystkich znanych mi for ogrodniczych.
Jako osoba, która nigdy na oczy nie widziała owocu derenia, a tym samy nigdy go nie smakowała prosił bym o sprecyzowanie (na tyle na ile to możliwe) jak smakuje owoc derenia jadalnego ? do jakiego owocu, smakowo jest podobny.
Czy większość z was również ma podobne doznania smakowe podczas konsumpcji tego owocu.Rolando pisze:Owoce derenia jadalnego - DOJRZAŁE - smakują jak zmieszane owoce wiśni z owocami czereśni. Bez przesady iż są niesmaczne!
Z tego co wyczytałem to owoce derenia można podzielić na dwie grupy smakowe
- grupa pierwsza to owoce twarde, cierpkie, bardzo aromatyczne ? nadają się na nalewki, konfitury itd.
- grupa druga to owoce mniej twarde, lekko słodkie lub słodkie, aromatyczne ? nadają się do spożycia bezpośrednio z drzewka.
Co sądzicie o tym podziale, i jakie ze znanych wam odmian derenia posiadają owoce które można by przydzielić do tej drugiej grupy. Interesuje mnie właśnie ta grupa, ponieważ owoców gorzkich i cierpkich ale zdatnych do przetwórstwa jest mi znana cała masa, a z powodu braku czasu zazwyczaj stają się pokarmem dla ptactwa ? dlatego chciałbym derenia o owocach które smakują bezpośrednio z drzewka. Chciałbym zasadzić około 4 drzewek derenia ale muszę najpierw spróbować jak smakuje to co chcę wsadzić, żeby potem zaraz nie musieć działać siekierką na dopiero co wsadzonych drzewkach (szkoda by było). Nie mniej w mojej okolic nigdzie nie mogę dostać owoców tego gatunku ani na targu, ani w markecie ani też z okazu rosnącego gdzieś dziko
-ewentualnie u kogoś na działce za niskim płotem