Ogród Biedronki 641 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki 641 cz.3

Post »

Grażynko ułudka niebieska nawet przyrasta w porównaniu z białą,która później kwitnie i nie rozchodzi się z kępy.

Wisiu pełny to bezłodygowy'' Corpolal Baxter'' .Zakup z tamtego roku. Ładnie przezimował i dopiero się rozkręca z kwitnieniem.

Aga irys tuberosa jak go kupiłam i posadziłam to były bulwiaste cebulki. Wypuszczał liście i tyle . W tym roku zakwitł mi po raz pierwszy. Pewnie cebulki musiały urosnąć do możności zakwitnięcia Znalazłam też jego synonim '' Czarna wdowa tęczówki''
Brzmi to nie zbyt ładnie. ;:108

Eliza 52 miło mi,że moje kwiatuchy Ci się podobają. Migdałek jest na pniu.Myślę,że już na niego czas.

Obrazek
Papageno.Jeszcze malutka.

Obrazek
A to próbuję zakwitnąć albańska.One są późniejsze.

Obrazek
Irys bucharski będzie kwitł.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twoja albańska to ma juz 1 kwiatek,moja dopiero się przebiła
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorciu przebije się i Twoja. Jesteś z niej zadowolona? Mam ją kilka lat,słabo przyrasta i jakoś mnie do tej pory nie zauroczyła. Jest malutka, kwiaty jej też malizny. Nasze są dużo ładniejsze.
A masz kaukaską?
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co jeden irys to ładniejszy :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu kaukaskiej nie mam,albańska ..no cóż jestem zawiedziona, tak jak mówisz kwiaty małe a kolor jakis anemiczny ,a wszędzie było:żółta sasanka - a jak dla mnie to żółte sprane "gacie" ;:306 ale kwiat jest kwiatem,na pewno jej nie eksmituję, a Ty masz kaukaską ??
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga coś tam nazbierałam irysów.Ten jest wczesno kwitnący i zupełnie inny od pozostałych.

Dorciu mam kaukaską,albo miałam, bo jeszcze jej nie widzę kwitnącej i była podobna do albańskiej.Też szału nie ma . Zaraz idę ją poszukać czy w ogóle jeszcze ją mam. Jest i ma trzy pączki.
Czyli po trzech latach nic nie przybyła. Będę ją focić to porównamy czy to czasem nie ta sama ,tylko pod inną nazwą i ceną była zakupiona.Sprzedający też inny.To może uda się ,że będzie choć troszkę inna.. ;:108
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Cześć Ala :wit też mam tego iryska bulwiastego-Hermodactylis tuberosus .Ja słyszałam nazwę palec hermesa :) (od kształtu kłącza)
A wykiwać sprzedającym jeszcze nie raz się damy :wink: bo zobaczymy coś co chcemy mieć i człowiek wierzy ,że kupuje właśnie to. I nie zawsze da się reklamować bo jak sama piszesz czasem dopiero po 2 latach stwierdzisz co masz. :(
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Alu, piękne pełne żonkile. W ubiegłym roku miałam ich spore ilości (kupowane w biedrze) i wszystkie zgodne odmianowo, w tym roku nie wyszedł żaden ;:202 Coś tam nowego będę miała, bo na jesień znowu wsadziłam, ale jak sobie pomyślę ile straciłam to mnie złość ogarnia. Ostatnio gdzieś czytałam, że wszelkie niesamowite odmiany tulipanów i narcyzów są tak "tworzone", że w kodzie genetycznym mają zapis, żeby zanikać po kilku latach :evil:
Co do celowych "pomyłek" sprzedawców, to już to przerabiałam i nawet słów mi brak, żeby opisać jak niektórzy potrafią prosto w oczy kłamać. W tamtym roku kupiłam 3 lilie drzewiaste 5zł sztuka, każda miała być piękna, wysoka i w trzech różnych kolorach. Wyszły wszystkie różowe i ledwo przekraczające 1m. Niestety kupowane na ryneczku więc żadnego dowodu zakupu nie mam :roll:
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mi uwzględniono 3 reklamacje ubiegłoroczne z all.. ,dostałam w tym roku nowe kłącza i cebulki ,szykują się jeszcze dwie ale czekam aż pomylone tulipany zakwitną ,dlatego nie mogę za bardzo się zgodzić z tym,że sprzedawcy internetowi "olewają klientów" jak niektórzy twierdzą ,to juz nie te czasy,szanujące się szkółki dbają o kupujacych bo opinia o nich idzie w świat ,choćby na forach polecamy lub odradzamy sprzedawców ,sami też widzicie ze nawet w sklepie lub na ryneczku kupując cebule można kupić nie to co się chciało
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorcia, trzy lata temu kupiłam piwonie na allegro 5 sztuk, same rarytasy miały być.. mam cichą nadzieję, że w tym roku wreszcie zakwitną i już widzę jak ktoś przyjmie mi reklamację w razie niezgodności ;:224 ;:306 Ale zgodzę się, są przypadki, kiedy sprzedawcy przepraszają i chętnie wymieniają "towar" , niestety zbyt wiele osób przeliczy sobie czas, chęci i koszty odesłania pomylonej rośliny i ta pomyłka już zostaje w ogrodzie, tak było z moimi jeżówkami ;:108
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to ja takich ludzi nie rozumiem ,sorry ,każdy robi jak uważa -a próbowałaś kiedyś?? chcę jeszcze zaznaczyć ,że reklamacja roślin nie polega na tym,że wykopujesz i odsyłasz ,dostajesz po prostu nowe

Niestety przy róznorodności roslin jakie mam u siebie szukam już tylko nowinek i rarytasików więc skoro płacę to chcę takie mieć-najgorsze jest jak ktoś nie próbuje wyjasnić pomyłki ze sprzedawcą ale trąbi na lewo i prawo ,że on jest"bebe",ja jestem daleka od posądzeń o celowe działanie -pomylić się każdy może
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Alu,dużo miałam do nadrobienia u Ciebie ;:224
Piękne kwitnienia.Łany cudnych żonkili(u mnie jakoś słabo rosną,chyba ziemia za uboga) i hiacyntów.Piękne prymulki i miłki.
A najbardziej chyba mnie zachwyciły sasanki-szczególnie białe i białe szafirki.Koniecznie muszę kupić sobie te szafirki.Okazało się,że chyba mam podobne do Twoich, szafirki szerokolistne.Bardzo się ucieszyłam,bo myślałam,że to jakieś tulipany.Cha,cha.Najpierw sadzę,później nie pamiętam i mam niespodziankę.Cała ja :;230

nifredil,co do kwitnienia piwonii-wielu narzeka na sprzedawców i wielkość kupowanych kłączy...A po prostu za głęboko sadzą te rośliny.I całymi latami czekają na kwiaty ;:224 .Wystarczy posadzić bardzo płytko by- kłącze było prawie na wierzchu.A piwonia zakwitnie jeszcze tego samego lata po posadzeniu.
Co do zgodności,to różnie z tym bywa.Sama kupiłam ''żółtą'' piwonię w ogrodniczym,a wyrosła buraczkowa.Ale jest ciekawa,bo o pustych kwiatach.Więc nie narzekam.W tym roku znowu kupiłam żółtą :wink: .Zobaczymy co wyrośnie.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przejmujemy wątek Ali ;:224
Dorcia, pisałam kiedyś o niezgodności jeżówki to poproszono mnie o odesłanie pomylonej rośliny, jak napisałam, że narażam się na koszty nie z mojej winy to dowiedziałam się, że jest dużo takich co to są wyłudzić roślinki za darmo :shock: . Olałam wszystko, bo przecież to ja zostałam oszukana, a tu próbowano zrobić ze mnie oszusta.
Jola, piwonie mam posadzone zaledwie 3-4 cm pod ziemią.. ledwie przykryte. Ale gdybyś widziała te mikroskopijne kłącza, które do mnie przyszły... W tym roku mają już po 2-3 łodygi, więc może się wreszcie uda ;:224
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ALA,pokaż lepiej tę czarną wdówkę ,bo na tej nie widac jej dobrze ...
U mnie albańska,podobnie jak u DOROTY,dopiero wychodzi z ziemi :(
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko takiej nazwy iryska nie poznałam. Ja juz w tym roku postanowiłam,że nie dam się i mówię stop takim poczynaniom.

Sabinko z B.są ładne góra dwa lata.Potem dziczeją.Te co mam to wszystkie stare nasadzenia.
Chociaż pocieszające jest to ,że za 3,99 przez dwa lata kwitną ładnie i są przeważnie zgodne z opakowaniem. Ja na rynku kupuję tylko kwitnące rośliny.Wtedy wiem co kupuję.

Dorciu mi do tej pory,a dużo kupowałam tylko uwzględniono jedną reklamację . Jak tylko przyszły już widziałam niezgodności.Zwrócono mi nie małe pieniądze i nie kazano odsyłać roślin.
Miałam też inną pomyłkę.Kiedy to sprzedający pogubił się w wysyłkach i przysłał mi więcej roślin, bo te ,które już raz przysłał w kwietniu i ponownie w maju.
Przedzwoniłam .Podziękowano. Dopłaciłam i za jedną nie kazano mi zapłacić. Mogłam to przemilczeć,ale ja nie z tych. I tak za darmo dostałam fajną i nie tanią roślinę.

Sabinko ja już na all.nic nie kupię.Kupiłam ciemiernik i pełne 5 szt.Wszystkie były pojedyncze.Tylko,że zapłaciłam za pełne. Dzis go nie ma i co dalej?

Dorciu i tu się z Tobą nie zgodzę. Z niektórymi osobami nie da się rozmawiać. Twierdzą,że sami zostali oszukani np. przez producentów, przez Holandię Biorą hurtem,nie czekają aż coś zakwitnie tylko szybko sprzedają sami nie wiedząc co. Nie może być tak,że na 12 roślin dwie są zgodne. ;:108
A pieniądze biorą już w styczniu a roślin nie ma nawet w lipcu. Taki przypadek też miałam.

Jolu dziękuję.Coś kwitnie, czegoś nie ma , bo wypadło i taka dola ogrodnika. Kupuj ,sadź i nie doczekaj się kwitnienia. Ja wszystko co nowego kupuję to już notuję, od kogo ,rok zakupu i gdzie sadzę. :;230 Mam podgląd kogo wyeliminować i mieć orientację co powinnam mieć i czego już nie ma. Piwonię żółtą kupowałam dwa razy i była brzydsza niż miałam w ogrodzie,ale nie żółta.

Sabinko wiele osób nie chcę się z nimi handryczyć i im uchodzi to płazem. A takie osoby jak my to już nie laicy i wiedzą co kupują i jak ma to wyglądać. Mnie też zapewniono,że na 100 % będą zgodne rośliny i kupiłam za 100 zł psi zęby. Wszystkie zakwitły na żółto a miały być odmianowe.
Tym bardziej,że już wcześniej też nie były zgodne i dzwoniąc pytałam czy będą zgodne i co dalej przysłał takie same. Więc nie kłamał przez telefon.Tylko ,że nie w żywe oczy. :;230 To było dawno, kiedy nie nie były tak jeszcze dostępne .

Sławku kiedy ja w końcu siałam warzywa tu wywiązała się fajna dyskusja.Czemu nie podzieliłeś się swoim doświadczeniem.Czyżby u Ciebie było zawsze wszystko okey?
Sławku jutro iryskowi zrobię sesje.Jak mi wyjdą lepsze fotki to wstawię. A czy wyjdą?
Jeśli dziewczynom ulżyło to też dobrze. ;:108

Mnie też ulżyło i idę ;:41 ,bo jestem padnięta. Dobranoc.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”