Na parapecie DAK
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na parapecie DAK
Piękne widoki kwiatków i zapowiedzi 

-
- 100p
- Od: 9 mar 2013, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ach..... cud, miód i malina!!
Ten jeden pąk G. leeanum to już tuż, tuż
może się uda jutro? 

Ten jeden pąk G. leeanum to już tuż, tuż

Pozdrawiam Szymon
Kaktusy Szymona
Kaktusy Szymona
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O jacieeeeee! Jakie fajne!
Piszesz, ze pierwsze podlewanie z nawozem. Co im dajesz Danusiu? Pytam, bo nigdy nie nawoziłam, ale w sumie czemu nie? I ile takich nawożeń robisz w sezonie? A czy na wełnowce już było?
Piszesz, ze pierwsze podlewanie z nawozem. Co im dajesz Danusiu? Pytam, bo nigdy nie nawoziłam, ale w sumie czemu nie? I ile takich nawożeń robisz w sezonie? A czy na wełnowce już było?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Doszłam do wniosku, że najpierw papu, a potem lekarstwa - na czczo nie zdrowo
Więc podlanie z Bi58 chyba za 2 tygodnie.
One pierwsze papu dostały już prawie miesiąc temu w postaci oprysku z z Humus Active ( jako trzecie czy czwarte opryskiwanie), potem miały już dwa małe podlania samą wodą. Teraz będą miały zasilanie podlaniem z nawozem POMIDORO (pierwszy raz to cudo zastosuję) NPK = 4:3:8 w proporcji o 1/3 mniej niż na opakowaniu. Mam jeszcze bardzo dobry nawóz POKON do kaktusów (NPK= 4:7:7), ale poeksperymentuję z tym do pomidorów, bo tak sobie ludzie go chwalą.
A nawożę różnie - przeważnie ok. raz na miesiąc. To zależy od tego, czy padają deszcze, bo czasem to nie mam szans na podlewanie, gdy przyroda robi to za mnie, gdyż od połowy maja do połowy września stoją nie osłonięte przed deszczem.

One pierwsze papu dostały już prawie miesiąc temu w postaci oprysku z z Humus Active ( jako trzecie czy czwarte opryskiwanie), potem miały już dwa małe podlania samą wodą. Teraz będą miały zasilanie podlaniem z nawozem POMIDORO (pierwszy raz to cudo zastosuję) NPK = 4:3:8 w proporcji o 1/3 mniej niż na opakowaniu. Mam jeszcze bardzo dobry nawóz POKON do kaktusów (NPK= 4:7:7), ale poeksperymentuję z tym do pomidorów, bo tak sobie ludzie go chwalą.
A nawożę różnie - przeważnie ok. raz na miesiąc. To zależy od tego, czy padają deszcze, bo czasem to nie mam szans na podlewanie, gdy przyroda robi to za mnie, gdyż od połowy maja do połowy września stoją nie osłonięte przed deszczem.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Pięknie i kolorowo zaczyna się robić u Ciebie Danusiu.
Kwiatki na razie pojedyncze,ale ile jeszcze pąków czeka na słońce.
Kwiatki na razie pojedyncze,ale ile jeszcze pąków czeka na słońce.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Z nawozem do pomidorów bym uważał. Chociaż stosuje się tylko połowę zalecanej działki to i tak rośliny jeśli nie mają mocnego słońca lubią się wybujać. Widziałem już takie rzeczy...
Śnieżka cudowna, a i pozostałe kwitnienia zapowiadają się obiecująco
. Będę zaglądać.

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
A ile razy można podlać nawozem do pomidorów,aby nie przedobrzyć 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- DAK
Mam z tym problem Leszku, bo nigdy tego "pomidora" nie stosowałam i jednak po nocnych przemyśleniach (a mój mózg lepiej pracuje w czasie snu) doszłam do wniosku, że na pierwszy raz zastosuję ten POKON. Wprawdzie duża ilość potasu byłaby wskazana ze względu na poprawę poboru wody (co po zimie jest niebagatelne), a roślina dzięki niemu lepiej wchłania i gromadzi wodę, to jednak proporcja fosforu jest jej teraz bardzo potrzebna ze względu na wzrost korzeni.
Tego "pomidora" zastosuję za następnym razem, bo na tym etapie system korzeniowy jest najważniejszy.
A sprawa wchłanialności wody (przy dobrym wyposażeniu w potas) jest jeszcze przeze mnie nie przemyślana, jeśli chodzi o koniec sezonu - bo nie wiem, czy mocne napompowanie kaktusów przed sezonem snu zimowego to dobrze, czy źle???
Tego "pomidora" zastosuję za następnym razem, bo na tym etapie system korzeniowy jest najważniejszy.
A sprawa wchłanialności wody (przy dobrym wyposażeniu w potas) jest jeszcze przeze mnie nie przemyślana, jeśli chodzi o koniec sezonu - bo nie wiem, czy mocne napompowanie kaktusów przed sezonem snu zimowego to dobrze, czy źle???
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
Ja tam swoich nie nawożę w ogóle, albo sporadycznie - jak mi się przypomni, może raz w roku.
No dobra, gymnole gymnolami, ale jak tam mediolobiwki, bo pąki na nich powinny być już spore?
No dobra, gymnole gymnolami, ale jak tam mediolobiwki, bo pąki na nich powinny być już spore?
- DAK
Medio, Lobivki, Aylostery i Rebucje, a nawet jedna Sulka mają sporo pąków (widać je teraz wyraźniej), ale spore to one jeszcze nie są. Idą bardzo powolutku. Ja myślę, że to wina nie tyle temperatur, ale tego, że do godziny 9.30 nie ma na nich słońca, bo od wschodu zasłania mi je budynek.
- DAK
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ piękne słoneczka 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Kanarkowo-żółty to mój ulubiony kolor - dlatego sobie szczególnie cenię Gymnocalycium leeanum. Twój kwitnie doskonale!