Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Kasiu, aż sama poczytałam, wprawdzie nie znalazłam nigdzie, że obowiązkowo, któryś potrzebuje pary, ale opinie, że więcej owocuje jak jest więcej odmian to już tak. Może - jeśli jest miejsce - na wszelki wypadek kupić od razu dwa? :lol:
Agnieszko, owoce są świetne jeśli lubisz robić przetwory - nalewki, konfitury, dżemy, soki, syropy... :) A kwiaty - to prawda, pigwowce cudnie kwitną. Wiesz jaką odmianę pigwowca masz?

Witaj Beatko (bejka1970) i dziękuję ;:131
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Niestety nie wiem. ;:185 Kupowany był w markecie z naklejką na doniczce "pigwowiec japoński".
Na owoce musiałam poczekać 2 lata. W międzyczasie go przycięłam bo się wysoki zrobił.
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam dwa czerwone, a teraz wypatrzyłam sobie biało kwitnącego. A jako że pigwówka pyszna to owocu nigdy za wiele :wink:
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Agnieszko, to tak jak mój mniejszy - ponoć japoński (i jak mój pies, też ponoć japoński w odmianie :lol: ) Ten chyba jest najczęściej spotykany :)

Kasiu, a ja nawet nie wiedziałam, że są biało kwitnące! ;:oj a ładne są!
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Są i pomarańczowo kwitnące i różowo i łososiowo i o pełnych kwiatach... śliczności :D
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

O "odcieniach różu", czyli o łososiowych i prawie czerwonych to wiedziałam, ale biały mnie zaskoczył zupełnie :D
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Witajcie! Nie wiem jak u Was, ale mi się pogoda dziś nie sprawdza 8-) Jest słonecznie, choć przyznaję lekko wietrznie :wink: . Wczoraj przed zachodem słońca poszłam na mały spacer, ale chyba nie mam kondycji p zimie bo ledwie wróciłam - za to zdobycze roślinne przyniosłam :lol: (później pokażę). Wiosna zbliża się na całego, bez czarny wypuszcza już liście długości palca ;:138 Niektórym ludziom kwitną już w najlepsze w ogrodach kwiaty... u mnie nie... ;:174
Mimo to, przedstawiam mojego pigwowca - Red joy - z kwiatami z zeszłego roku
Obrazek

a żeby nie było nudno: kwiaty głogu, który rośnie pod moim blokiem....
Obrazek

a propos ładnych drzew :D kilka lat temu miejscy ogrodnicy przycięli średniej wielkości krzak mirabelki w drzewko (taki soliter), gdy kwitła wyglądała jak drzewko japońskiej wiśni ;:108 była śliczna, niestety cięcia nie powtórzyli i wypuściła od ziemi kolejne gałęzie tracąc nadany kształt...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale Ci ten bez na pewno zmrozi :cry:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do pigwowcowej dyskusji, pigwówka jest super. :tan Też mam od ubiegłego roku, kwiatów jeszcze nie widziałam. Cieszymy się, że rośliny ruszają, a u mnie biało i zimno.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Tulap, nie sądzę, by specjalnie mu już pogoda zaszkodziła, to leśny krzak a w sumie to las krzewów :D W Wielkopolsce nie zapowiadają już tak dużych spadków temperatur, śnieg raczej się nie utrzymuje nawet gdy pada no i to są liście, nie pąki kwiatowe - jestem dobrej nadziei :wink:

Soniu, pigwówki nie próbowałam - choć też słyszałam że jest super :D - za to robię świetne nalewki z czarnego bzu i dyni :heja Ponoć od niedzieli znów ma być cieplej i słoneczniej, mam nadzieję, że już te największe mrozy i śniegi za nami i to ostatnie podrygi zimy ;:108

Pamiętam, że jak wyjeżdżaliśmy w liceum na plenery to zawsze był to termin w okolicach Zimnej Zośki, wiecznie marźliśmy malując na zewnątrz :lol: ale jednego roku trafił nam się taki "hotelik", że w oknach szyby bywały powybijane, a gdy poprosiliśmy o włączenie ogrzewania to właściciel stwierdził, że te grzejniki w pokojach to tylko atrapy dla sanepidu :shock: nie zostawał nic poza złączeniem łóżek i spaniem jeden na drugim jak stado młodych piesków :;230 a ja wiecznie chodziłam za znajomymi szukając kogoś kto akurat pił herbatę bo kubki były tak przyjemnie ciepłe ;:306 ;:306 ;:306
Nie lubię "powrotów zimy" :twisted:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że taka odległość, degustacja na tarasie mogła by się odbyć. :tan Też jestem zmarzluch.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

No cóż... za odległość to ja już nic nie mogę ;:174 ale na degustację zapraszam mam mnogość smaków i roczników ;:333 Taras może nie wykończony ale to też ma swój urok ;:131
Ja w zimie mimo 21 stopni w mieszkaniu chodzę od koca do koca ( w każdym pokoju mam jeden pod który nurkuję :wink: ) Mam nadzieję, że w nowym domu jak jest ogrzewanie podłogowe już tak robić nie będę... z drugiej strony, wcale bym się nie zdziwiła gdybym nabrała zwyczaju kłaść się na podłodze obok psa :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam trochę podłogówki, jest super. Można spać z psem na podłodze. ;:306 Mieszkam koło lotniska, może jak uruchomią loty do Ciebie możemy umówić się na kawę i wrócić do domu. ;:218 Mój taras też mało jeszcze reprezentacyjny.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Malvy, to zmarzluch z Ciebie. Ja częśto mam 16 -18. ;:306
Dawniej ponizęj 24 mi było zimno, a teraz przywykłam . Choć oczywiśćie palę w centralnym ale czasem tak jest zanim zapalę.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Soniu, lotów do Poznania nie ma? Z Poznania do mnie już rzut beretem, więc transport by się znalazł... w sumie, moja działka wprawdzie z dala od lotniska, ale że blisko Krzesiny to często F16 latają i to bardzo nisko to może zrzut jakiś zorganizować ;:306

Marto, 18 stopni to dla mnie temperatura w której przechodzę w stan hibernacji! ;:306 U mnie wszyscy wiedzą, że mnie w cieple trzeba trzymać inaczej przestaję funkcjonować, przy 16tu już bym nie chodziła od koca do koca tylko oba nosiła na sobie przez cały czas wraz z bluzą i kamizelką wypełnioną watoliną :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”