Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

justi177 pisze:Monika,
Ja byłam zawsze zadowolona z efektu wysiewów. Nie korzystając z krążków. Mam tradycyjne kuwety i doniczki. Ale zawsze kierowałam się terminami zgodnymi z kalendarzem biodynamicznym, księżycowym. Chyba ma to wpływ. Tak myślę - na mnie fazy księżyca wplyw mają ;:219
Uwielbiam wysiewy i wszystkie te ceregiele aź do posadzenia. Tylko nie mam za bardzo warunków ;:222
Warunki do siewu - z tym kłopot ;:173 Wprawdzie mam piwnicę, ale nie wiem, czy nie za ciemno? Małe okienko. W części mieszkalnej na parapetach brak miejsca :lol: Chyba masz rację - może księżyc mieć wpływ. Jeśli tak jest, to teraz nie powinno się nic sadzić ;:124
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Porządeczek masz już niezły. I ja porządkowałam, ale końca nie widać. :roll: Cały dzień w ogrodzie....a dopiero kilka rabat posprzątanych. Podglądam Twoje zakupy, i chyba na szczęście nie ma w mojej okolicy dostępu do takich skarbów :lol: Bo wiesz co by się działo. Ja jedynie w bratki i stokrotki się zaopatrzyłam i postroiłam donice okienne i tarasowe. Zawsze taki klimacik poprawia mi humorek. :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Na mnie ten łysy tez ma wpływ. Źle sypiam i w ogóle czuję się do d..
To może faktycznie spróbować z tym kalendarzem?
Bo do tej pory moje wysiewy nie powalały. W dodatku tak jak u Justy nie ma miejsca na takie zabawy.
Ale w sumie to lubię kiedy zaczyna wyrastać cokolwiek
Tylko, żeby chciało wyrosnąć :roll:
Otóż to - u mnie z tymi wysiewami też niezbyt dobrze ;:185

-- So 07 mar 2015 21:11 --
justi177 pisze:Monika,
Czy dzisiaj było tak u Was ładnie? Ale porządek... ;:108
Gosia,
Ja jutro zaczynam, ale na małą skalę - osz te warunki i te chłopy ;:173 :;230
Tak, to dzisiejsze zdjęcia. Niestety było chłodno i przemarzłam ;:159 Siedzę teraz z gorącą herbatą okryta polarem i nie mogę się rozgrzać mimo upływu 3 godzin ;:222
Porządek, bo na tej rabacie wiele jeszcze nie rośnie. Wschodzą za to cebulkowe i tam będzie ładnie dopiero jak zakwitną ;:183
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI pisze:Porządeczek masz już niezły. I ja porządkowałam, ale końca nie widać. :roll: Cały dzień w ogrodzie....a dopiero kilka rabat posprzątanych. Podglądam Twoje zakupy, i chyba na szczęście nie ma w mojej okolicy dostępu do takich skarbów :lol: Bo wiesz co by się działo. Ja jedynie w bratki i stokrotki się zaopatrzyłam i postroiłam donice okienne i tarasowe. Zawsze taki klimacik poprawia mi humorek. :D
Ja też tak mam - nawet późniejsze, letnie zakupy surfiniowo-lobeliowe nie cieszą mnie tak jak wiosenne :D
U mnie jeszcze bardzo dużo do zrobienia. Jeszcze nawet połowy ogrodu nie ogarnęłam, ale częściowo już widać efekty i porządki. Niestety skusiłam się dzisiaj na cięcie miskantów. Nie wiem, czy nie będę tego żałowała, bo jednak jeszcze za wcześnie, ale już po fakcie ;:131
Jutro będę ścinać resztę - kocimiętki i inne byliny, które czekają w kolejce. Chciałabym też ściąć lawendy, bo już mnie drażnią, ale troszkę mam obawy, bo część to młode sadzonki.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia,
jaki u Ciebie porządek... 8-) Nie wiem jaką masz metodę sprzątania rabatek, ale rzeczywiście efekt jest widoczny od razu :wink:
Też zastanawiałam się dziś nad przycięciem lawendy, ale jednak stchórzyłam :wink:
Na przemarznięcie polecam gorący prysznic, a potem koc i herbatka :)
Tak sobie myślę, że u mnie kwiaty na balkonie i oknach tylko latem... wiosną pustki...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak właśnie się grzeję ;:108 Już trochę lepiej :D
Patent na porządki? Pielę, przycinam wszystko jak każdy - nic nadzwyczajnego :lol: Nie wszędzie jest tak elegancko - na tyłach ogrodu to jest busz ;:131
Koniecznie musisz sobie sprawić kwiaty do donic na wiosnę - dają tyle pozytywnej energii ;:3 Ja już czekam na mini bratki - może będą w sprzedaży za jakieś dwa tygodnie, to kupię i pójdą w miejsce przekwitniętych cebulowych. Dopiero po bratkach (te 2 miesiące są w donicach i cały czas są ładne ;:303 ) kupuję letnie kwiaty - lobelie, surfinie, milion bells i inne. W ten sposób cały sezon mam kwiaty ;:215
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

hmmm... pielenia o tej porze się nie podejmuję, zrobiłam to w zeszłym roku i okazało się, że powyrywałam jakieś ważne malizny ;:224 Poczekam więc jak będzie widać konkretnie co jest czym :wink:
Bratki miałam 2 lata temu na balkonie, ale dopadł je mączniak? (taki ni to pył, ni to pleśń).. trochę się zniechęciłam.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Monia, jak przyjdzie wiosna to Ty labę będziesz mieć taki porządek masz ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni, przy takich zakupach, dekoracja doniczkowa będzie cudna :D No, ale to nic nowego, u Ciebie zawsze wspaniale udekorowane jest wejście do domu ;:180
Popracowałaś w ogrodzie? Porządek wzorowy ;:oj Dla mnie wciąż za zimno, brrr. Cieplej było w styczniu, wtedy wykopałam część dołów pod róże. Pozostaje nadzieja, że jakieś ciepłe prądy w końcu dotrą nad Polskę ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni czytam,że ostro się wzięłaś do pracy,ja wczoraj tylko powojniki poobcinałam,ale jeszcze kilka mi zostało.
Pod koniec marca tez planuję kupić bratki na balkon i stokrotki.Posadziłam tez wczoraj trzy nowe lilie,ziemia idealna do sadzenia :uszy
Lobelię planuję wysiać jutro po raz drugi,pierwsza partia nieudana ;:222

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Moniko widziałam bratki w sprzedaży już w ubiegły czwartek. Przed zakupem powstrzymał mnie tylko brak donic.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moniś masz tak wysprzątane rabaty, że... zapraszam do mnie! :lol:
Chwała! ;:180
Chwal się jak tylko posadzisz coś nakupiła. ;:65
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale u ciebie wysprzątane ;:138
U mnie jeszcze nic nie ruszone z braku czasu ;:223
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Monia, wspaniałe zakupy :) Cały ogród już uporządkowałaś ?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szamanka pisze:hmmm... pielenia o tej porze się nie podejmuję, zrobiłam to w zeszłym roku i okazało się, że powyrywałam jakieś ważne malizny ;:224 Poczekam więc jak będzie widać konkretnie co jest czym :wink:
Bratki miałam 2 lata temu na balkonie, ale dopadł je mączniak? (taki ni to pył, ni to pleśń).. trochę się zniechęciłam.
Liczę się z tym, że mogą być straty - co roku są podczas wiosennego porządkowania - zawsze coś wyplewię albo przydeptam (wschodzące czosnki, lilie) :lol:
Nie wiedziałam, że bratki mogą złapać mączniaka :shock: Ja kupuję bratki na rabaty i do donic co roku od wielu lat - miniaturowe i te klasyczne, ale nigdy nie miały mączniaka ;:224 . Spróbuj jeszcze raz, nie ma się co zniechęcać. One nie są drogie, a bardzo urocze i dobrze znoszą przymrozki nocne :D

garden11 pisze:Monia, jak przyjdzie wiosna to Ty labę będziesz mieć taki porządek masz ;:333
Oj, Ewciu, w ogrodzie zawsze jest co robić - chwasty atakują cały rok ;:222

Elwi pisze:Moni, przy takich zakupach, dekoracja doniczkowa będzie cudna :D No, ale to nic nowego, u Ciebie zawsze wspaniale udekorowane jest wejście do domu ;:180
Popracowałaś w ogrodzie? Porządek wzorowy ;:oj Dla mnie wciąż za zimno, brrr. Cieplej było w styczniu, wtedy wykopałam część dołów pod róże. Pozostaje nadzieja, że jakieś ciepłe prądy w końcu dotrą nad Polskę.
Zimno, zimno, ale trzeba się sprężyć, bo nie wyrobiłabym się do wakacji :;230
Dzisiaj też na chwilę wyszłam na rabatki - oczyściłam kilka przywrotników na rabacie po prawej stronie. Jutro po pracy też na chwilkę wyskoczę, może uda się chociaż na pół godziny przez zmrokiem ;:173

Annes 77 pisze:Moni czytam,że ostro się wzięłaś do pracy,ja wczoraj tylko powojniki poobcinałam,ale jeszcze kilka mi zostało.
Pod koniec marca tez planuję kupić bratki na balkon i stokrotki.Posadziłam tez wczoraj trzy nowe lilie,ziemia idealna do sadzenia :uszy
Lobelię planuję wysiać jutro po raz drugi,pierwsza partia nieudana ;:222

Miłej niedzieli :wit
W ubiegłym roku stokrotki trzymały mi się wyjątkowo długo w donicach. W tym roku może też kupię ;:108
Aniu, jesteś dzielna z tymi wysiewami ;:180 Ja się poddałam - wysiewam tylko kobeę :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”