Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Post »

Dorotko przeczytałam wszystko i zdjęcia oglądnęłam. Ogródek czyściutki, wyplewiony, kwiaty pięknie się prezentują.
Skalniak rzeczywiście kolorowy radosny! Szkoda foliaka ! co też te Twoje koty wymyśliły ;:oj Rękawice mam podobne z Tchibo i do ostrych prac są przydatne. Iryski niebieskie od Ciebie były w tym roku 3 szkoda że kwitną jeden dzień :cry:
Ja też chodzę po ogrodzie i wspominam już nieżyjących od których mam rośliny ;:118 Pozdrawiam i obiecuję poprawę ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu przecież nic się nie stało i mnie często coś umyka, a jak nie zaglądam na forum przez kilka dni to mam zaległości nie do nadrobienia.
Moje koty takie są obie się nakręcają, jedna coś wymyśli to druga siedzi obserwuje, a za chwilę robi to samo. Ale je kocham bardzo, więc muszę ich psotność akceptować.
Iryski są piękne, masz rację kwitną za krótko.
Takie roślinki związane z kimś mają dla mnie bardzo duże znaczenie. A tak przy okazji akant od Ciebie mi się wysiał i metr od roślinki matecznej rośnie siewka.

Aby skończyć cykl zdjęć wykonanych w piątek przedstawiam moje zakątki krzewiaste.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

i tradycyjnie kwitnące
Obrazek Obrazek

nie wiem czy pamiętacie cebulki, które sadziłam w styczniu, tulipanki zakwitły

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Już Ci bez kwitnie :D w Krakowie też już kwitną. Ja mam inną białą tawułę i nawet nie wiem czy ta mi się lepiej nie podoba :D Ja na razie nie widzę siewek akanta, ale nasiona były to kto wie ;:224
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Czy ja dobrze widzę lak ?
Toż to roślina naszych babć, strasznie dawno go nie widziałam.
Jutro wybieram się na targowisko, to chyba ich poszukam.
Może ktoś będzie je miał w ofercie, chociaż to byłby raczej cud. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko :wit nacieszyłam oczy pięknymi widoczkami, wszystko u ciebie śliczne ale serduszki to masz ogromne, ile mają latek?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od rana wisiały duże ciemne chmury. Miałam pewne plany fasolkowe, ja wiem że po 15 maja można wysiewać, ale od kilku lat robię to wcześniej i żaden przymrozek 15 maja jeszcze im nie zaszkodził. wykopałam dołki, jedną udało mi się posiać, a drugą odmianę siałam z pierwszymi kroplami deszczu, a jak zaczęłam wszystko zasypywać, lunęło bardzo. Po wczorajszym ciężkim, parnym dniu deszcz bardzo potrzebny. Tym bardziej, że wczoraj posadziłam nową- starą odmianę bodziszka, która otrzymałam od koleżanki, bardzo się cieszę bo kilka lat temu właśnie tę odmianę straciłam.

Marysiu mało, że kwitnie to jeszcze pięknie pachnie, moje inne odmiany jeszcze w pąkach, tego roku zakwitnie mi po raz pierwszy biały bez ma być szczepiony, okaże się jak pokaże kwiaty. Tawuł mam kilka odmian, ale chyba ta kwitnąca jako pierwsza jest najładniejsza. Znalazłam siewki szarłatów w warzywniku na polu z sadzonymi ziemniakami ;:306 muszę je powyrywać i dać do doniczki, bo pamiętam, że chciałaś.

Grażynko ten lak był w mieszance nasion skalniakowych, które siałam dwa lata temu, ucierpiał tej zimy bardzo, dużo gałązek uschło i musiałam obciąć, ostał się taki kolorek kwiatów też ładny. Szukaj na targu, bo kwiaty ładne i ciekawe.

Aniu miło mi, że sprawiłam przyjemność. Serduszki mam już długo ta różowa jest po cioci, także ma zapewne ze 20 lub więcej lat, biała kupowana przez moja mamę z 10 lat temu. Serduszki były kilkakrotnie przesadzane, dzielone, różowa była ogromnym krzakiem rosła wysoko, ale na moich piaskach daleko jej do tamtego pięknego wyglądu.

moje sałatki, tego roku siew udany w 100%

Obrazek

to jeszcze moje kwiatuszki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

rododendrony, dziś ten różowy pięknie rozwinięte ma kwiaty
Obrazek

Obrazek

czy Grażynka pozna swoje kwiaty, zobaczymy ;:306

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko wczoraj posiałam fasolkę, bo kiedyś znajoma w moim terenie powiedziała mi, że tutaj sieją zawsze 3 maja i ja tak sieję w pierwszych dniach maja, nigdy mi nie zmarzła :D Mój ogród też solidnie podlany, a na horyzoncie kłębią się czarne chmury zaś moje ciśnienie leci w dół ;:222 Ciekawa jestem Twojego nowego bodziszka :D Szarłaty wykop proszę. U mnie też ślicznie kwitną iryski, a niektóre na pewno są od Ciebie ;:167
Jakbyś dzieliła jeszcze kiedyś białą serduszkę to proszę mnie wpisać na listę ;:180 Śliczny też żółty rododendron ;:333
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu mnie jeszcze do wysiania zostały dwie odmiany fasolki szparagowej, ale rozkładam je w terminach siania aby owocowały w różnym czasie.
Ja mam też ogród dobrze podlany tej nocy jeszcze dolało, no i przed chwilką porządnie pokropiło.
Jak ja się cieszę :heja gdy czytam, że jesteście zadowolone z moich roślinek właśnie o to chodzi, aby kwitły pięknie i radowały oczy innych. Marysiu ten nowy bodziszek to wspaniały
https://www.google.pl/search?q=bodzisze ... d=0CB8QsAQ chyba jedna z najbardziej pospolitych odmian, mam nadzieję, że będzie taki piękny jak na zdjęciach, musiałam go upchać na rabatce i chyba nie za dobre miejsce wybrałam zbyt zasłonięte.
Rododendron, który tak Ci się podoba to niska odmiany, kwiaty bardziej zbliżone kolorem do seledynowego.
Serduszkę będę miała na uwadze.

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Dorotko :wit te twoje łany kwiecia nic tylko się zachwycać ;:167 zauważyłam też żółte prymulki, w domu rodzinnym nazywano je kluczykami, ach wracają wspomnienia.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale kolorowo u Ciebie ;:167 Dorotko moim zdaniem roślinki które sobie posyłamy mają podstawową zaletę są hodowane w takich samych warunkach ogrodowych. Nikt ich nie szpuntuje nawozami, żeby rosły szybko i były duże. Nasze rośliny rosną własnym rytmem i jeżeli czasem wypadają to tylko z tego powodu, że gleba jest za ciężka albo zbyt piaszczysta, no albo dlatego że popełniliśmy jakiś błąd :roll: Zadoniczkowałam Ci pysznogłówki (bo chyba dwie chciałaś ?) i krwawnika żółtego a jak znowu nie dojdziesz to wyślę w czerwcu :lol: Mój liliowiec majowy ma dopiero malutkie pączki :wink: Nie wiem czy takiego bodziszka nie przywiozłam od Marty?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pierwszy raz słyszę taką nazwę prymulek, każdy region ma swoje nazwy u nas najczęściej jest dla nich stosowana nazwa pierwiosnki.
Wiosną jest się czym zachwycać, dziś pomimo deszczu i wiatru trzykrotnie spacerowałam oglądając rabatki. Niby tak z psem spaceruję, ale cel mam inny, na spokojnie w niedzielę mogę wszystko pooglądać. Chwasty też wypatrzę , a rośnie ich wiele, od jutra ruszam im na odsiecz.

Marysiu całkowita racja w tym co piszesz, nasze roślinki są mocne. Często kupujemy coś super, po czym jak posadzimy roślinka gaśnie w oczach, a to wszystko pędzone, hodowane w szklarniach takie wydelikacone. Tak miałam z krwawnikami, które zakupiłam zeszłego sezonu, miały być trwałe po zimie tylko jeden marnie odbił pozostałe trafiło. Więcej tam nic nie kupię.
Z pysznogłówek i krwawnika się cieszę. Ja muszę dojechać do B. czekam tylko na odpowiedni moment, muszę mieć z kim zostawić zwierzęta. Postaram się na początku czerwca nasze spotkanie sfinalizować, a do siebie zapraszam cały czas furtka stoi otworem.
Marysiu, a nie chcesz czasami datur, mam ich aż 5 szt 3 kolorki. Nie mam ich już naprawdę gdzie posadzić, a jak słyszę narzekania przy wykopywaniu mojego męża, mam dość.
Żal mi ich wyrzucać i z chęcią oddam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko a u mnie był kluczyk, bo dostałam go od Lidzi i była dyskusja o nazwie, ale pewnie wtedy nie byłaś na FO. Za datury pięknie dziękuję, jeszcze mam na świeżo wynoszenie wszystkich zimujących w domu. Zasuszyć nie zasuszę, ale jak coś samo padnie to mu dziękuję :;230 U mnie burza! wieje i leje ;:oj Muszę sobie Ciebie wygooglać gdzie jesteś i może przy okazji jazdy gdzieś wpadłabym, chociaż jak jeździmy to na ogół w kierunku Śląska....coś nam się odmieniło :?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dobry kierunek obieracie, zapraszam. To dalej szukam chętnych na datury.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dorotko :wit
Wiosna jest bardzo bogata w kolory.I widać to bardzo dobrze u ciebie, że tak jest.
Cudne te poduchy kolorowych , kwitnących roślinek są piękne :)
Rodki masz szybsze i już ślicznie kwitnące ;:108
Epimedium mamy widzę takie same i niektóre tulipanki. ;:173
Masz śliczne tez iryski :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Bardzo dużo masz tulipanków, a piszesz, że się część wyrodziła, no, to sobie wyobrażam ;:224 . Śliczne błękitne i fioletowe iryski ;:167 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”