Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Czy ogórkom uprawianym na płasko też się uszczykuję pęd główny?
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Że co, pierwsze słyszę żeby ogórkom uszczykiwać pęd główny. Kawon tak ale ogórek?
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
A czy rozpoznasz w tym gąszczu, który to pęd główny, nie trzeba. Są odmiany pod folię, którym nie należy zakończać pędu głównego, bo na nim jest najwięcej owoców, szczególnie chodzi o odmiany bezobsługowe.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Tak pytałam ,bo ostatnio jak byłam na rynku pani kupowała ogórki i sprzedawca mówił ,żeby oberwała pęd główny za 3liściem ,a póżniej tym bocznym też oberwała ,bo będą bliżej korzeni to szybciej i lepiej dostaną wodę i nie będą się tak rozłazić .Takie to było dla mnie dziwne ,więc dlatego zapytałam.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Może niektórzy mylą o zaleceniu usunięcia do 3-5 liścia zawiązków na roślinach rosnących na sznurkach, w celu szybszego rośnięcia ku górze, bo nie są obciążone szybkim owocowaniem.
pozdrawiam Ludwik
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Tencia te zalecenia uszczykiwania pędów idealnie pasują mi do melonów(arbuzom nie uszczykuję pędów),ma to pobudzić rozkrzewianie gdyż melon owocuje na pędach bocznych.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Uprawiałam ogórki w pionie w ubiegłym roku. Miałam głównie śremskiego. Obrywałam mu pędy boczne tak na wysokość 20cm bo łatwiej manewrować konewką w razie potrzeby. forumowicz zalecenie by sadzić co 30cm tyczy ogórków sałatkowych czy wszystkich? Ja miałam na pewno gęściej bo mam konstrukcję na 110cm to weszło by mi tam 3 sznurki a miałam ich więcej. Myślę, że co 20-25 robiłam. Po 2 nasiona siałam.
Pozdrawiam Jola
Ja uprawiam na sznurkach ,jeśli już, wyłącznie ogórki sałatkowe.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Ja daję po 1 rozsadzie ,co 20 cm.Ktoś tu pisał w ub.roku,że sadzi co 15 cm.Tak mi lepiej jest prowadzić.Obrywam pędy boczne do 5 liścia.Wychodzi to tak m.więcej do 50 cm.wysokości.

Od wczoraj przebywają na balkonie w pełnym słońcu.Dodam,że zaczęły wschodzić w sobotę.Dziś zaczyna kiełkować inna odmiana i jutro na balkonik.

Od wczoraj przebywają na balkonie w pełnym słońcu.Dodam,że zaczęły wschodzić w sobotę.Dziś zaczyna kiełkować inna odmiana i jutro na balkonik.

No i proszę. Ładne, równiutkie, niewybiegnięte siewki 

-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
Mam zdjęcia:) Na pierwszym: ogórek-weteran. Przetrwał podstępny atak kociarstwa - wywaliły doniczkę, gdy byłam w pracy, połowa ziemi wyleciała a łodyga się złamała. Ku mojemu zdumieniu nie tylko przeżył, ale jeszcze wypuścił nowe, grubiutkie ogórasy. Liście obsychały mu od dołu od samego początku.

A to drugi ogórek, parę tygodni młodszy, kupiony na pociechę, gdy na pierwszym postawiłam kreskę. Jeszcze nie zakwitł, ale też mu obsychają liście od dołu.

A to drugi ogórek, parę tygodni młodszy, kupiony na pociechę, gdy na pierwszym postawiłam kreskę. Jeszcze nie zakwitł, ale też mu obsychają liście od dołu.

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trochę później niż było w moich planach ale gruntowy sezon ogórkowy dziś zacząłem.
Na pierwszy ogień wysiałem Barę.Pod koniec tygodnia przyjdzie kolej na Śremskiego.U mnie siła przyzwyczajenia jeśli chodzi o tą odmianę. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
U mnie strasznie nie równo powschodziły ogórki.Z 50 wysianych 16 wzeszło a reszta ani rusz siane tydzień temu co jest grane. Mają ciepło siedzą w szklarni od 2dni. 

Pozdrawiam Krzysiek
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie idealnie wykiełkował Hermes, w ciągu dwudziestu kilku godzin 100% skiełkowanych, gorzej było z Krakiem, nie wiem, czy to dlatego, że jego nasiona były zaprawiane, czas kiełkowania o wiele dłuższy, jeszcze kilkanaście nasionek leży na ręczniku a minęło już trzy dni.
Zastanawiam się czy z nasionek, które tak długo kiełkują, wyrosną dobrej jakości ogórki?
Pozdrawiam
Zastanawiam się czy z nasionek, które tak długo kiełkują, wyrosną dobrej jakości ogórki?
Pozdrawiam
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
Też mam Hermesa i nie wiem czemu tak się dzieje.
Pozdrawiam Krzysiek