Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Post »

Dodam jeszcze, że róża ma wywoływać żywsze bicie serca, a ta skłania tylko do wyrazów współczucia ;:306.
Wiem, wiem, rzesza miłośników jest duża, mam świadomość, komu się narażam ;:209.
Niemniej cieszę się, że Ty podzielasz moje zdanie.

;:196 Ja
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Matko, jak pięknie. Uwielbiam takie przestrzenie ;:108 A jak patrzę na te zdjęcia to prawie jakbym widziała swoje okolice: Czarnorzecko-Strzyżowski Park Krajobrazowy.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, Nifredilku, tak bardzo chce się takich przestrzeni, mimo że te pokazane przeze mnie to kaszubskie nieużytki, nie Park Krajobrazowy :shock:.
Wokół mojego miasta też takie pola były, ale znikają, jak sen jaki złoty, jedno po drugim pod kolejnymi deweloperskimi zapędami.

;:196 Jagi

PS. Refrenik chyba trzeba będzie odłożyć do jutra, bo zaraz mecz PSG z Ibrakadabrą :heja.
Nie mogę sobie odmówić takiego widowiska!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaguś ... ja się od pewnego czasu zastanawiam ( zastanawiałam...raczej powinnam napisać) nad New Down. Fotki w necie oglądałam....opisy czytałam...do renomowanych szkółek zaglądałam..
A Ty jednym wpisem - wybiłaś mi ją skutecznie z głowy ;:124
Teraz ilekroć ją zobaczę - wyobraźnia podsunie mi wstrząsający obraz zdychającego łabędzia...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No i właśnie tak :evil: przed chwilą też u siebie narzekałam na moje New Dawn...taka była polecana a takie rozczarowanie. Już nawet sypanie płatkami mi nie przeszkadzało, ale ona po prostu mi się nie podoba, nie rośnie, nie kwitnie...kanał, a nawet zdychający łabądek ;:306

Jałowiec Arnold nie przetrwał u mnie nawet jednej zimy...stawiam na cisa kolumnowego zatem.

A ja latem niemal codziennie widzę koniki, pod wierzch ;:167 Niedaleko mnie facet hoduje kilka koni a droga do lasu obok mojej działki :heja
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Pytałam o New Dawn bo....ją mam :wink: nawet dwa krzaki, ale jest to róża, co do której kierowałam się jedynie techniczną kalkulacją. Miała być jasna, miała być terminatorką na moim wygwizdowie i miała wytwarzać bardzo długie pędy, bo rośnie na szerokiej pergoli i nie stwarzać problemów. Czy je spełni? pokaże czas, bo rosła pierwszy sezon. Posadziłam ją w połączeniu z kontrastowym powojnikiem, więc jej majtkowy kolor mi nie przeszkadza. Ale coś w tym jest, co napisałaś - nie jest królewska.
Zdychający łabędź ;:306 i jak ja mam teraz przechodzić pod moją pergolą owiniętą szyją zdychającego łabędzia??
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko ;:196 stragan z odrostami Versicolor ;:oj
To jest pomysł na dorobienie do emerytury . :;230
Tak źle chyba nie będzie.
Moje dotychczas znajdowały chętnych a nawet kiedyś była jakaś kolejka. ;:306
To tak, jak z kociętami.
New Dawn też.... miałam. Póki tylko śmieciła, nie było tak tragicznie , ale , jak dopadł ją mączniak i regularnie co roku odwiedzał, to ją przesadziłam w mniej reprezentacyjne miejsce. Jednak tam wybiła jej podkładka a sama róża już nie chciała rosnąć.
Czasami, dręczona wyrzutami sumienia, że ją zamordowałam, myślałam o kupieniu następnego egzemplarza, ale teraz już nie chcę tego ... łabędzia. ;:185 :;230
Miłej zimy :wit
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Jagoda,
?? ? :shock: :shock: :shock: piszesz, że to taki numer? Hmmm, kupiłam kilka dni temu na drugą stronę bramki ;:oj Właśnie zależało mi na takiej nieporządnej..... Ale nie na zdychajacym zwierzątku ;:oj . Czas pokaże, czy nie będę oddawać :roll: Dla mnie generalnie nie ma brzydkich róż. Oprócz Rumby :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Ale się dostało rozie New Dawn!

No to dołożę jeszcze swoje trzy grosze.
Swojego czasu Rodzice pozbywali się tej właśnie róży, więc posadziłam ją w ogrodzie na Kaszubach (nie mając żadnego pojęcia o różach).
Pierwsze, co zrobiła, to obsypała się kwieciem, które natychmiast obleciało na ziemię, tworząc wrażenie śmietnika.
Wszelka obróbka (a było to już stare i wielkie różysko) kończyła się łapaniem za włosy, darciem ubrań, drapaniem rąk itp.
Z wielkim trudem wykopałam ją w diabły :twisted: . A z braku pojęcia o innych różach, na jej przykładzie wyciągnęłam wniosek ogólny:
Najgłupsze, co można mieć w ogrodzie, to róże :twisted: :twisted:

Zajęło mi ładnych parę lat, żeby przekonać się, że istnieją w przyrodzie też ładne róże... ;:306
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!
Ale się narobiło ;:oj. Miał być spokojny, wesoły refrenik do balladki, a tu... burza w szklance wody o ewidentnie przereklamowaną różę ;:306.
Forum służy wymianie doświadczeń w uprawie różnych roślin, ma też niebagatelny wpływ na nasze wybory. Przeważnie im mocniejsza osobowość polecającego, tym większa podatność publiki na jego rekomendacje. A tu trzeba zachować zimną krew ;:224.
A tyle jest naprawdę zachwycających róż!!! Miało ich, co prawda, jeszcze dziś nie być w moim wątku, ale będą, jako kolejne argumenty przeciw zdychającemu łabędziowi ;:306.

Marysiu Ambo, może mi jeszcze flaszkę postawisz, że Cię uchroniłam przed zakupem tego zdechlaka ;:306.
A Shropshire Lad, wprawdzie nie pnąca, ale wysoka, piękna i bez kolców...

Obrazek

April, a to ciekawe, bo na skraju lasu jałowce powinny rosnąć bez łaski. Cisy nigdy nie będą miały tak idealnego kształtu...
Koników często oglądanych oczywiście szczerze zazdroszczę.
A New Dawn oddaj komuś z licznej rzeszy miłośników łabądków i z głowy ;:306.
Strzel sobie np. Jamesa Galway'a, kolejne cudo bez kolców...

Obrazek

Iwonko Majowa, bardzo jestem ciekawa, jakie będą dalsze losy Twoich łabędzi... ;:224.
I czy ta "szyja" spełni pokładane w niej nadzieje..., a powojniku nie wspomnę.
Na takiej wielkiej pergoli widziałabym raczej winorośl japońską...
A może Eden Rose?

Obrazek

Krysiu, gdyby straganik z Versicolor wypalił, to zyskami podzielę się z Tobą ;:306.
Słusznie, nieudanych egzemplarzy ponownie kupować nie należy, po co drugi raz wpędzać się w te same maliny ;:185.
A jaka śliczna jest Great N - E Rose :shock:.

Obrazek

Justi, kupiłaś dziada, to będziesz go testować na własnym żywym organizmie ;:306.
E, oprócz Rumby jeszcze parę paskudnych by się znalazło, np. Sekel, czy Baby Mascarade ;:222.
Ale na pewno do brzydkich nie można zaliczyć Laurenta Cabrola!

Obrazek

Lisico!
New Dawn dostało się, ale, jak widać słusznie!
A już na pewno nie zawsze warto brać to, czego ktoś inny chce się pozbyć ;:306.
Te parę lat nie poszło na marne, skoro w konkluzji polubiłaś rozy, przynajmniej niektóre...
And what about Johann Wolfgang Goethe?

Obrazek

Wszystkim życzymy tylko przepięknych, królewskich róż. Ja i ibrakadabra.

Obrazek

:wit Jagi
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Cześć Jagoda :wit
Mówisz, że dziada kupiłam.... No to może zastosować taki numer: skitrać dziada na końcu działki, prawie w cieniu, przy altanie - a tam może okazać się prawdziwą gwiazdą... ;:173
Dziękuję za Laurenta, jest piękny, ale go i tak nie kupię, bo miejsca ani ociupinki dla nowego gwiazdora;:219 Przyjdą do mnie Balleriny ;:65
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jaguś kochana - ja Tobie z największą przyjemnością flaszkę postawię bo Cię lubię! Zaopatrzę się w jakiś zacny trunek i będę czekała na Ciebie na Kaszubach Obrazek
Po przeczytaniu opinii o ND tylko utwierdziłam się w przekonaniu - żadnej nowej róży!
========
A tej nieszczęsnej Rumby to czemu się czepiacie - że niby brzydka? Kolorek się Wam nie podoba czy cóś?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagodo Pomorska, już byś przestała kusić GNERem :evil: W znanym nam wszystkim sklepie nie ma jej od ubiegłego roku ;:185 i nie wiadomo czy będzie... Znęcasz się nad biednymi rosomanes, pokazując gwiazdkę z nieba, buuuu ;:145
Powiedz Ibrakadabrze, że jest słodka ;:167
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Oj podsunęłaś mi tego Jamesa G. pod nos i mi się podoba. Może nie zamiast New Dawn-ów, bo żeby nie było, mam dwóch takich...Ale zamiast Iceberga pnącego/nie pnącego. Zwłaszcza że James bezkolcowy, a to na łuk pod którym mój eMuś będzie do warzywnika chodził. Nie chcę mu krzywdy robić bo obiadki gotuje :wink:
Choć po prawdzie wolałabym różę białą, ale z zaletami Jamesa G. Znasz taką?
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jagi miła, tak ciepło piszesz o mnie, dziękuję! Będę się starała jak najciekawiej pisać bloga i mam nadzieję,że osoby naprawdę lubiące moje pisanie i ciekawe nowinek z ogrodu zajrzą tam czasem.
Ale wiesz... Twoje życzliwe słowa mnie przekonały częściowo ? obiecuję ,że
relacja z każdej poważnej zmiany i realizacji pomysłów pojawią się na moim starym wątku, na pewno można go otworzyć w każdej chwili. Niech to będą takie wejścia co jakiś czas, jak to nazwałaś ?wątek wolno płynący?.
A na forum będę pisać i odwiedzać ulubione ogrody, bardzo sobie cenię zawiązane tu przyjaźnie i znajomości. Nie chcę z nich rezygnować.
Róża Schneewittchen piękna. Powiem Ci, że jedno z moich ogrodowych marzeń to łuk z pnącymi różami. Ale nie mam pomysłu , gdzie by się ładnie komponował, no i boję się,że róże będą chorować. Wiesz przecież, że miałam je w ogrodzie i oddałam, bo chorowały, za ciężko miały u mnie. Ale pomysł mnie nie opuszcza... Taka Eden Rose, która pokazałaś, by mi pasowała - biało-zielonkawo-różowa ...To chyba nie pnąca, ale kwiat mi się bardzo podoba.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”