Mój mały kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały kawałek raju

Post »

Cubana bujnie zakwitła,lubię taki busz różany ;:333
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie

Madziu ;:196 Sama byłam zaskoczona, że tak obsypał się kwieciem, mam nadzieję,że w tym roku powtórzy. Co począć z tymi chciejstwami 8-) zapisywać i pomału realizować :wit

Marysiu Dziękuję za miłe słowa ;:168 Widziałam u Ciebie czarnuszkę, ślicznie się komponuje z białymi różami, posieję ją na wiosne :wit

Karolinko Róże kocham bardzo i na pewno będę jeszcze dosadzać :) Hortensja faktycznie miała taki kolorek, szkoda tylko,że mało było tych kwiatuszków. ;:196

Aniu Nie wiedziałam,że wiosenne przymrozki,tak mogą być niszczycielskie :evil: myślałam,że Hortensje ogrodowe tylko takie wrażliwe, dobrze wiedzieć.Dziękuję i pozdrawiam.

Ewuniu Właśnie bardzo ładnie te Cubanki się rozkrzewiły, a były sadzone wiosną :wink: Jaki duży jest u Ciebie ten trzyletni krzak?

Martusiu Cubana dorosła do około 50 cm, ładnie się rozkrzewia.Lubi się pokładać,po naporem kwiatów .Jestem bardzo ciekawa tej nowej rabatki u Ciebie na pewno wszystko pięknie skomponujesz ;:196

Annes Tak bardzo mnie pozytywnie zaskoczyła, ale do buszu różanego to u mnie jeszcze daleko :;230 Pozdrawiam ;:196

Takie tam widoczki ;:100

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Krysiu to siwe na tych kamieniach to co to jest? Wygląda jak jakieś goździki po kwitnieniu. Czy trawa? Ale wielkie urosło. Świetnie prezentuje się to stare koło w tych roślinach.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu to gożdzik siny bardzo ładnie się rozrasta mam już sporo kęp :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak właśnie myślałam że goździk. Ślicznie musi kwitnąć taka duża kępa.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu na zdjęciu za jaśminowcem, jest ten gożdik kwitnący, wsadziłam mały kawałeczek na wionę, a na koniec lata był juz na sam dół kamieni, masz go u siebie?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, mam małą sadzonkę. Mam kilka goździków. Chciałam je w tym roku spróbować rozmnożyć. Próbowałaś kiedyś? Czy kępy dzieliłaś? Ja czytałam coś, że uszczykuje się gałązkę. Mam na skalniaku niewypał lawendy. Zmarzła totalnie. Myślałam żeby w jej miejsce włożyć właśnie goździki szybko zadarniające.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odrywam z kawałkiem korzonka, zawsze tak robię, oczywiście pilnuję jeśli jest susza, to podlewam, każda sadzonka gożdzika mi się przyjęła :wink: nie próbowałam tej drugiej metody.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Podobno jaśminy lubią mszyce a jak było u Ciebie? Piękna zarosnięta skarpa ;:215
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo w tamtym roku nie zauważyłam, aby na nim były, w ogóle to na różach też ich nie było,ani bruzdownic,chyba taki dziwny rok był :;230 za to pełno ślimarów,rano łowy, wieczorem łowy,a w nocy mi się śniły ;:202
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu a ja koniecznie muszę zrobić sobie taką podniesioną grządkę, bo jest niezwykle urodziwa :D
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Ja gdzieś czytałam, ze mszyce bardzo lubią jaśminy i kaliny, ale głównie wtedy gdy te rośliny są osłabione suszą lub gdy rosną w suchym miejscu. Na ile to prawda to nie wiem-mszyce są takie nieprzewidywalne ;:306 U mnie w tym roku były na drzewkach owocowych i wierzbach, za to nie dotknęły ani jednej róży :D Ale i tak wolę mszyce od mączniaka :evil: Panoszy się to dziadostwo u mnie strasznie na łubinach i pysznogłówkach. Chyba wiosną prysnę cały ogród miedzianem.

Krysiu powiedz mi na jaką wysokość ścinasz swoją budleję? Przepięknie Ci wyrosła :) Ja w tym roku poza kopczykiem owinęłam swoją włókniną-chciałam trochę poeksperymentować bo od dwóch lat cała przemarza, odbija dopiero w połowie maja od korzenia. Chciałabym mieć choć raz trochę wyższą i ją otuliłam. Może się uda, a wtedy ciachnę ją tak na wysokości kolan. Co o tym myślisz?
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Ja z przyjemnością będę ją u Ciebie podziwiać ;:168

Aniu Z tym miedzianem to dobry pomysł :) sprawdziłam w notatkach, bo też eksperymentowałam z budleją,najpierw ją tylko kopczykowałam, i wtedy musiałam ciąć do ziemi, teraz zasypuje ją dodatkowo liśćmi, ale tak dużo w tamtym roku cięłam ją na wysokości 30 cm i wybujała wysoko, za nią jest druga, trochę schowana, myślałam ją przesadzić, ale czytałam,że nie lubi tego, może ma ktoś doświadczenie z przesadzaniem budlei?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Krysiu :D Budleji niestety nie posiadam i nie mogę nic poradzić w temacie jej przesadzania, ale za to w temacie rabatki uważam, że dobrze Ci doradziły dziewczyny ;:108 Może być kostrzewa, która tworzy piękne poduchy, ale może być też floks szydlasty :lol: Oprócz poduch, miałabyś jeszcze spektakularne kwitnienie w maju. Na dodatek floksy szydlaste są dostępne w pełnej gamie kolorów - jest w czym wybierać :D
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Krysiu ja przesadziłam swoją 2-sezonową budleję teraz wczesną jesienią. Bałam się, że może zbyt wczesną bo cały czas miała i puszczała listki. Też czytałam, że nie lubi przesadzania, ale musiałam to zrobić. Konkretnie pouczyłam Piotrka żeby starał się z jak największą bryłą ją wykopać, ale i tak nic to nie dało bo ziemia obsypała się prawie całkiem. Ponoć budleje mają palowy system korzeniowy dlatego nie lubią być przesadzane. Ja tam pala nie widziałam, tylko normalnie rozgałęzione korzenie i niezbyt okazałe. Przyjęła się super. Nawet kilka dni temu sprawdzałam-obłamałam końcówkę gałązki-i była pięknie zielona. Tak więc myślę, ze możesz ją spokojnie przesadzić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”