Obiecałem i piszę co wiem na temat
KAPSAICYNY
MECHANIZM DZIAŁANIA
Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich lat wykazały, że mechanizm działania kapsaicyny polega na oddziaływaniu tego alkaloidu (związku pochodzenia roślinnego) z białkowymi receptorami czuciowymi bólowymi TRPV1,
będącym integralną częścią błony komórkowej neuronów odpowiedzialnych za uczucie ciepła i bólu.
Występują one w dużych ilościach w błonach komórek nerwowych obwodowego układu nerwowego.Białko to pełni funkcję kanału jonowego dla kationów wapnia, który ulega otwarciu w temperaturze około 37 ?C lub wyższej, na przykład podczas spożywania gorących posiłków. Transport kationów wapnia do wnętrza neuronów skutkuje wysłaniem sygnału do mózgu, odbieranego przez nas jako uczucie gorąca. Kapsaicyna indukuje otwarcie kanałów jonowych bez względu na wartość temperatury.
W organizmie człowieka kapsaicyna łączy się z białkiem TRPV1- to warto wiedzieć.
ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE
Jednym z pierwszych wynalazków była maść na bóle mięśni i stawów, w której zawartość kapsaicyny, ze względu na swoje drażniące właściwości, nie przekraczała ćwierć procenta. Następnie ofertę rozszerzono o plastry przeciwbólowe oraz spray do nosa dla alergików, jednakże najważniejszym odkryciem nadal pozostaje zdolność kapsaicyny do hamowania procesu nowotworowego.
W 2006 roku naukowcy z Los Angeles udowodnili zdolność kapsaicyny do hamowania rozwoju raka prostaty, rok później ? w Daejeon (Korea Południowa) ? w podobny sposób zatrzymano rozwój komórek rakowych jelita grubego. W obu przypadkach, oprócz zahamowania samego procesu nowotworzenia, kapsaicyna doprowadziła do szeroko zakrojonej apoptozy komórek. Wreszcie w 2008 roku naukowcy z Busan w Korei Południowej przeprowadzili doświadczenie na komórkach glejaka ? nowotworu wywodzącego się z komórek glejowych, stanowiących ? obok neuronów ? podstawowy budulec tkanki nerwowej. Doświadczenie zakończyło się tak samo, jak wszystkie opisane powyżej.
Ja znam przypadek zahamowania tej choroby u 15-latki.
Tak więc udowodniono, że kapsaicyna :
- powoduje apoptozę komórek nowotworowych
- działa przeciwbólowo
- działa rozkurczowo
- działa przeciwzapalnie
- zwiększa termogenezę
Dlatego warto pić tą miksturę , którą opisałem wcześniej, nawet profilaktycznie.