Taki - sobie ogród cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.4
Te moje rozczochrane dalie, o wielkich kwiatach są takie ciężkie, że uginając się łamią się. Dzisiaj musiałam urwać kilka do wazonu, aż cały krzak odetchnął. A mają tyle pączków, może jeszcze zdążą ....
Przepiękne te Twoje dalie,Bardzo ładne kolory.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hanna! Alicja! Dziękuję w imieniu dalii.
Małgosiu! To właśnie jeden z powodów, dla którego nie mam tych wielkich , no może kilka sztuk
Trudno powiedzieć, czy je lubię czy nie. Raczej wolę te spokojniejsze...
Ja też zawsze mam pełen wazon dalii, z powodu chylenia się i z powodu krótkich dni, kiedy nie mogę za długo patrzeć na dalie w ogrodzie...
Aniu! Jaka górna półka? Każda dalia to górna półka!
Generalnie można kupić w sklepie
Na wiosnę się rozejrzyj i powiedz, jak Ci poszło
Ja staram się wymieniać na chciejstwa, trochę kupuję po sklepach, ale to loteria. Można też kupić tu na Forum. Ale może do wiosny jeszcze coś innego Ci się spodoba
Piękny weekend! Udało mi się trochę pomachać widłami. Szykuję grunt pod liliowce. Dwie kępy nazbyt rozrośnięte wykopałam i podzieliłam. Chyba sobie nadwyrężyłam prawą rekę. Ale do wesela się zagoi, jadę w sobotę
Przy okazji podrapałam sobie ty....k, bo przy różach kopałam
Poza tym książeczka na ławce w jesiennym słoneczku...
Na dziś:
Red Pygmy

Sweetheart

Take off

Róża Sir Lancelot - cały czas na posterunku

Paso Doble z broszką

Małgosiu! To właśnie jeden z powodów, dla którego nie mam tych wielkich , no może kilka sztuk

Ja też zawsze mam pełen wazon dalii, z powodu chylenia się i z powodu krótkich dni, kiedy nie mogę za długo patrzeć na dalie w ogrodzie...

Aniu! Jaka górna półka? Każda dalia to górna półka!

Ja staram się wymieniać na chciejstwa, trochę kupuję po sklepach, ale to loteria. Można też kupić tu na Forum. Ale może do wiosny jeszcze coś innego Ci się spodoba

Piękny weekend! Udało mi się trochę pomachać widłami. Szykuję grunt pod liliowce. Dwie kępy nazbyt rozrośnięte wykopałam i podzieliłam. Chyba sobie nadwyrężyłam prawą rekę. Ale do wesela się zagoi, jadę w sobotę

Przy okazji podrapałam sobie ty....k, bo przy różach kopałam

Poza tym książeczka na ławce w jesiennym słoneczku...
Na dziś:
Red Pygmy

Sweetheart

Take off

Róża Sir Lancelot - cały czas na posterunku

Paso Doble z broszką

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
Mam takie słodkie serduszka
To jest właśnie ta dalia, którą Zuza posadziła, a ja niedawno ją odkryłam. Małe cudeńko.

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Dlaczego wiedziałam, co mi powiesz o górnej półce
. Dla Ciebie wszystkie jednakowo piękne. Rozumiem
. Zdjęcia śliczne, czerwona dalia piękna - mój kolor
. Te malutkie -stokrotkowe też urocze. Dobrze, że je masz, to pooglądam kolorki
. A do wiosny faktycznie, wiele może się zmienić
.

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
'Sweetheart' śliczna ale 'Take Off' też bardzo dobra!
Tydzień zapowiadają ciepły więc jeśli prognozy się sprawdzą - kilka moich maruderek rozwinie kwiaty, bo już widać kolorki na pączkach
To by było fajne zakończenie sezonu daliowego 
Tydzień zapowiadają ciepły więc jeśli prognozy się sprawdzą - kilka moich maruderek rozwinie kwiaty, bo już widać kolorki na pączkach

- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Paso Doble bardzo w moim guście
Pięknotka!!

- takasobie
Tolinko! Paso Doble w rzeczywistości jest jeszcze piękniejsza! Ma mój ulubiony kulisty kształt, ale jak na kuliste jest wielka i zaliczana do dekoracyjnych. Jej kolor jest piękny, taki ciepły! Nie dziwię Ci się, że Ci się spodobała.
Jacku! Ja myślę, że jeszcze trochę nacieszymy się kwiatami! No i zobaczymy jak kwitną marudery. Mało tego. Pościnałam kannom i daliom przekwitłe kwiatostany i poprosiłam o jeszcze raz! Nie powiedziały "nie"
Aniu! Lubię mieć różne dalie, i te wysokie, i niskie, i o różnych kształtach. Te mikrusy traktuję jako ciekawostkę. Nawet nieźle w tym roku kwitną, wstydu nie zrobiły.
Małgosiu! Zuza ma szczęśliwa rękę! W przyszłym roku daj jej więcej do sadzenia!
Dzień coraz krótszy, ale za to jak ciepło! Dalie ani myślą przestać. Trochę się wkurzam, że jak nabierają wigoru, rozrastają się, zawsze przychodzi noc mrozu i już ich nie ma. To chyba najgorszy dzień dla daliarzy. Ale doświadczeni wiedzą, że to tylko czas spoczynku, a w przyszłym roku, to dopiero będzie!
Na dziś:
Princessin Irene v.P.

Mingus randy

Good Earth

Osaka

Topinambur u Rycha za płotem. Chwast straszny, choć malowniczy!

Burgund

Jacku! Ja myślę, że jeszcze trochę nacieszymy się kwiatami! No i zobaczymy jak kwitną marudery. Mało tego. Pościnałam kannom i daliom przekwitłe kwiatostany i poprosiłam o jeszcze raz! Nie powiedziały "nie"

Aniu! Lubię mieć różne dalie, i te wysokie, i niskie, i o różnych kształtach. Te mikrusy traktuję jako ciekawostkę. Nawet nieźle w tym roku kwitną, wstydu nie zrobiły.
Małgosiu! Zuza ma szczęśliwa rękę! W przyszłym roku daj jej więcej do sadzenia!

Dzień coraz krótszy, ale za to jak ciepło! Dalie ani myślą przestać. Trochę się wkurzam, że jak nabierają wigoru, rozrastają się, zawsze przychodzi noc mrozu i już ich nie ma. To chyba najgorszy dzień dla daliarzy. Ale doświadczeni wiedzą, że to tylko czas spoczynku, a w przyszłym roku, to dopiero będzie!
Na dziś:
Princessin Irene v.P.

Mingus randy

Good Earth

Osaka

Topinambur u Rycha za płotem. Chwast straszny, choć malowniczy!

Burgund

Miłka
I znów super nowości pokazujesz,za każdym razem piękniejsze dalie.
-
Coś mi świta, że topinambur można jeść, te podziemne części. Przyjemne z pożytecznym 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Tak, pierwszy dzień przymrozków był dla mnie nie do zniesienia, gdy jeszcze uprawialam dalie. Przyszedł sobie nocą taki przymrozek, zniszczył przepiękne kwiaty i poszedł. A kolejne dni były ciepłe i te kwiaty mogłyby przecież kwitnąć jeszcze bardzo długo i umrzeć w raz z innymi bylinami. To było okropne 

- takasobie
Wanda! No tak już jest
Pomidory też zimą nie chcą kwitnąć!
Mój rekord, to koniec października, ale w zeszłym roku trzeba było wykopać na początku
Małgosiu! Aż taka głodna nie jestem!
Wiele chwastów można jeść, nawet kwiatki i inne gwiazdnice. Ale na sama myśl robi mi się niedobrze! Nie zjadłabym tego, czego chcę się pozbyć z ogrodu i z czym walczę wiele lat! To chyba bariera psychiczna, zresztą wolę ziemniaki...
Alu! Wiem
Przekazałam daliom!
Haniu! No takie nowości to nie są, ale staram się zdobywać coraz to nowe odmiany. dziękuję!
Przy tej oślizłej pogodzie, to nawet nie patrzę na ogród
Zaglądam tylko do szklarni, żeby papryczki wyzbierać;:198
Te ostre, to chyba najbardziej udana inwestycja, bo ostatnią zeszłoroczną zużyłam w lipcu, a było o wiele mniej!
Na dziś:
Procyon o nietypowym wyglądzie - taka jesienna szata

Lifestyle

Creme de Cassis

Róża Winchester Cathedral

Golden Scepter

Małgosiu! Aż taka głodna nie jestem!

Alu! Wiem

Haniu! No takie nowości to nie są, ale staram się zdobywać coraz to nowe odmiany. dziękuję!

Przy tej oślizłej pogodzie, to nawet nie patrzę na ogród

Zaglądam tylko do szklarni, żeby papryczki wyzbierać;:198
Te ostre, to chyba najbardziej udana inwestycja, bo ostatnią zeszłoroczną zużyłam w lipcu, a było o wiele mniej!
Na dziś:
Procyon o nietypowym wyglądzie - taka jesienna szata

Lifestyle

Creme de Cassis

Róża Winchester Cathedral

Golden Scepter

Miłka
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42