Begonia bulwiasta
Re: Begonia bulwiasta
Super, dzięki za pomoc. Nie wiedziałam że czosnek do kwiatów też można stosować. Na pewno skorzystam z rady i mam nadzieję że efekty będą zadowalające:) Pozdrawiam:)
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiesz, ja nie wiem, czy twoim kwiatkom to pomoże, może im potrzeba jakiejś uczciwej chemii, no ale czosnek przynajmniej tani i łatwo dostępny i profilaktycznie na pewno nie zaszkodzi zastosować.
Te begonie mają jakieś takie wiotkie liście.... Może je przesuszę i to im pomoże... No a czosnek swoją drogą dam.
Jak więdną i częściowo zasychają to przyczyną jest zbytnia wilgoć podłoża i mogły zacząć obumierać drobne korzonki.W czasie deszczowej aury trzeba uważać z podlewaniem.
- rapunzel
Ja przez te deszcze nie mam kiedy zastosować nawozu. Mam biopon do kwitnących rozpuszczalny w wodzie, a tu nie ma jak podlać. Serio, nie pamiętam już kiedy podlewałam kwiaty na balkonie.
Powinnam już dziś, ale chyba wstrzymam się do jutra, bo podobno ma nie padać...
ajlona, ale ty chyba jak pada to nie podlewasz?
Dziurki w skrzynkach masz zrobione?
Powinnam już dziś, ale chyba wstrzymam się do jutra, bo podobno ma nie padać...
ajlona, ale ty chyba jak pada to nie podlewasz?
Dziurki w skrzynkach masz zrobione?

Ja moje begonie trzymam w domu jako kwiatki pokojowe.... Jestem początkującym amatorem ogrodnictwa i wolałam nie ryzykować z zakupem kwiatów do skrzynek. No i podlewałam je codziennie nawet jak w pokoju wcale nie było za ciepło. Przedobrzyłam niestety.
- rapunzel
Zenia przecudna ta pierwsza begonia różowo-biała, jeszcze takiej nie widziałam.. ja tez jestem z Kalisza
ajlona podobno niektóre kwiaty tak mają, że w domu są bardziej narażone na różne problemy niż na dworze. Mam nadzieję, że twoje begonie odżyją.

ajlona podobno niektóre kwiaty tak mają, że w domu są bardziej narażone na różne problemy niż na dworze. Mam nadzieję, że twoje begonie odżyją.
To może wystawię je na parapet za okno:) Z cyklamenem tak robię i kwitnie przecudnie. A miał już fazę że zaczęły mu żółknąć liście i za oknem się zebrał. No ale to nie to forum:) Z begoniami zrobię podobnie:)
- rapunzel
Myślę, że jeśli masz taką możliwość, to jest to świetny pomysł, ewentualnie chowaj do domu w trakcie ulewnych deszczy, jeśli jest podejrzenie przelania.
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo się cieszę jak spotkam kogoś swojego......rapunzel pisze:Zenia przecudna ta pierwsza begonia różowo-biała, jeszcze takiej nie widziałam.. ja też jestem z Kalisza![]()

- rapunzel
ajlona napisz koniecznie, czy begonie wydobrzały na powietrzu.
Zeniu odpisałam w twoim wątku
Zeniu odpisałam w twoim wątku

- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Pewnie przy pikowaniu w gospodarstwie ogrodniczym dwie razem posadzili a była wysiana mieszanka i tak oto dostałaś gratis jedną begonięrapunzel pisze:Zdarzyło się coś dziwnego, bo przy jednej z czerwonych begonii wyrosła taka mniejsza łososiowa i niedawno zdecydowałam się ją przesadzić do osobnej małej doniczki, bo jest strasznie rachityczna, może dlatego, że ciężko jej było walczyć o przetrwanie z większymi kwiatami w skrzynce. tak w ogóle to zachodzę w głowę, skąd się tam wzięła ta całkiem inna begonia, jakaś siewka czy coś?

Zeniu masz bardzo zdrowe begonie.
Tomek
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irko widzę że nie tylko daturki masz piękne ale begonki tez cudne 

- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Zazdroszczę tak cudnych begonii z pełnymi kwiatami! Moje niestety nie wykształcają pełnych.
Tomek