Wszystko o pomidorach cz. 9
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
kama_80: Mi to na alternarioze nie wyglada.
Co do tegi uszczykiwania, to pewnie chodzi o oglawiania. Po prostu na poczatku sierpnia zostawiasz 2 liscie nad oststnim wyksztalcobym gronem i usuwasz wierzcholki wzrostu. Nic nie tnij nad 5tym gronem, bo to jakas bzdura, albo zle zrozumialas.
Co do tegi uszczykiwania, to pewnie chodzi o oglawiania. Po prostu na poczatku sierpnia zostawiasz 2 liscie nad oststnim wyksztalcobym gronem i usuwasz wierzcholki wzrostu. Nic nie tnij nad 5tym gronem, bo to jakas bzdura, albo zle zrozumialas.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam Jola
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dała mi wynik pozytywny wynik na borówce amerykańskiej, a ponieważ chorobę tę wywołuje ten sam grzyb (Botrytis cinerea) i na borówce i na pomidorze, spróbowałam z kwiatami pomidora.palians
A ta metoda kalego dała Ci kiedyś wynik pozytywny? Żeby mieć pewność, że tak można wyczuć szarą
Nie jest to żaden naukowy eksperyment, tylko doświadczenie trochę na chłopski rozum.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- kama_80
- 1000p
Pyxis nie użył słowa ogławianie ale pewnie o to chodziło. Zabieg miałby ograniczyć wzrost i odciążyć roślinę.
Jak nie alterioza to co to mogłoby być? Poparzenie raczej odpada bo są zmienione także rośliny w środku buszu. I te plamy idą zdecydowanie od spodu rośliny.
Trochę kombinuję czy aby ich nie zasilić nawozem. Czemu? Brzoskwinia jak łapała kędzierzawość to dostała nawozem dolistnie i jej się poprawiło.
Co z tym owocem?
Ogławianie już można zacząć? Do sierpnia rzut beretem
Jak nie alterioza to co to mogłoby być? Poparzenie raczej odpada bo są zmienione także rośliny w środku buszu. I te plamy idą zdecydowanie od spodu rośliny.
Trochę kombinuję czy aby ich nie zasilić nawozem. Czemu? Brzoskwinia jak łapała kędzierzawość to dostała nawozem dolistnie i jej się poprawiło.
Co z tym owocem?
Ogławianie już można zacząć? Do sierpnia rzut beretem

Pozdrawiam Jola
Może to zaraza ziemniaka.
- kama_80
- 1000p
Może i zaraz zieminaka. Jakby nie patrzeć to ridomil jest na obie te choroby.
Ht pryskałam w ubiegłym tygodniu. W sumie zaczątki tego stanu już wtedy byly widoczne.
Ht pryskałam w ubiegłym tygodniu. W sumie zaczątki tego stanu już wtedy byly widoczne.
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Kama_80, to zaraza ziemniaczana - przygotuj oprysk, a wcześniej usuń i spal wszystkie porażone liście.
Po kilku dniach sprawdź czy ZZ została zahamowana, w razie potrzeby trzeba powtórzyć oprysk.
Po kilku dniach sprawdź czy ZZ została zahamowana, w razie potrzeby trzeba powtórzyć oprysk.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Jak juz wczesniej wpomniano masz ZZ.kama_80 pisze:To jeszcze kilka zdjęć krzaków.
- kama_80
- 1000p
Jerry a ten owoc na co wskazuje, może wiesz? Wg rozpiski z ridomilu dam 15g na 3litry. Teraz usunę liście, do wieczora w sam raz wyschną do spalenia. Obawiam się tylko że w przypadku betatuxów będzie to oznaczało oberwanie do zera. Owoce mam już pomarańczowe.
Dziękuję Wam za pomoc
Dziękuję Wam za pomoc

Pozdrawiam Jola
-
Kama_80, owoc też jest zarażony - do utylizacji, ale raczej do pieca a nie na kompost.
Jak owoce na Betaluxach masz już pomarańczowe to spokojnie dojdą mimo braku liści, bo są już wyrośnięte.
Ratuj pozostałe krzaki, bo w kilka dni będzie po sprawie ...
Jak owoce na Betaluxach masz już pomarańczowe to spokojnie dojdą mimo braku liści, bo są już wyrośnięte.
Ratuj pozostałe krzaki, bo w kilka dni będzie po sprawie ...
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- kama_80
- 1000p
Krucafiks, za przeproszeniem. Krzaki zostają mi naprawdę łyse. W sumie jak nie podetnę wg zaleceń to będę mieć jeszcze bardzij łyse, bo bez owoców i liści. Płakać nie będę-będę w szale cięcia.
Zapytam przyszłościowo. Czym to zostało wywołane? Obok pomidorów mam ogórki, kawony, paprykę. Czy im grożą te same choroby?
Zapytam przyszłościowo. Czym to zostało wywołane? Obok pomidorów mam ogórki, kawony, paprykę. Czy im grożą te same choroby?
Pozdrawiam Jola
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Mam ten sam problem co kama_80 jednak co ciekawsze ZZ zaatakował malinówkę.
1 krzak malinówki posadzony w f.szparagowej tych objawów nie ma ani na żółtej POLCE. W okolicy nikt nie uprawia ziemniaków.
1 krzak malinówki posadzony w f.szparagowej tych objawów nie ma ani na żółtej POLCE. W okolicy nikt nie uprawia ziemniaków.
-
Kama_80, za zarazę ziemniaczaną odpowiada grzyb, a jego rozwojowi sprzyja deszczowa i chłodna pogoda.
Sam pomidor generalnie nie lubi wody na liściach bo od tego zaczynają się problemy=choroby
Więcej szczegółów znajdziesz tutaj:
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=333
Jolek, okolica to dosyć względne pojęcie - najlepiej śledzić komunikaty PIORiN-u i reagować.
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rwoj.php?woj=KA
Sam pomidor generalnie nie lubi wody na liściach bo od tego zaczynają się problemy=choroby
Więcej szczegółów znajdziesz tutaj:
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=333
Jolek, okolica to dosyć względne pojęcie - najlepiej śledzić komunikaty PIORiN-u i reagować.
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rwoj.php?woj=KA
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
jerry dziękuję za linki.
Jest jednak w moim powiecie a co dziwniejsze w ościennych nie jest sygnalizowany.
A ja myślałam ,że malinówkę przenawoziłam kurzeńcem.
Jest jednak w moim powiecie a co dziwniejsze w ościennych nie jest sygnalizowany.
A ja myślałam ,że malinówkę przenawoziłam kurzeńcem.
- kama_80
- 1000p
Zerknęłam do sąsiada. Też ma suche krzaki. Pryskać nie zamierza.
Na kompoście wyrosło mi kilka ziemniaków, zdrowe byki są.
I racja. Był tydzień bardzo chłodny i deszczowy. Za nim przyszła spiekota a ja myślałam że to ona popaliła liście. Na przyszłość będę wiedziała.
Dzięki
Na kompoście wyrosło mi kilka ziemniaków, zdrowe byki są.
I racja. Był tydzień bardzo chłodny i deszczowy. Za nim przyszła spiekota a ja myślałam że to ona popaliła liście. Na przyszłość będę wiedziała.
Dzięki

Pozdrawiam Jola