Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Post »

Czy ja dojrzałam dereń pagodowy? Ładny jest. Nie widziałam w moich okolicznych szkółkach, ale może w końcu upoluję :D
Koty świetnie pozują. Zawodowcy ;:333
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedz :D .Ibrakadabra jak na kotkę przystało jest dostojna jak królowa też mi się p[odoba ale Szuwarka nie przebije do niego mam sentyment :oops:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witajcie :!:
Minął kolejny upalny i bezchmurny dzień tego wspaniałego maja!
A ja zabrałam się za robotę drwala. Podkrzesałam gałęzie potężnej jodły kalifornijskiej, którą posadziłam 13 lat temu. Ręce bolą, ale zysk nie z tej ziemi :shock:. Zrobiło się miejsce na kalinę Mariesii i jeszcze jedną różę :heja. Pewnie będzie to Mme Isaac Pereire .
Zdjęcia poglądowe jutro.

Sosenko, jaka wieczność ;:oj. Ja chcę tego momentu, kiedy pokażesz swój ogród doczekać :!:
Cieszę się, że mnie odnalazłaś. Faktycznie, w zapale działań wątki się gubią, sama pogubiłam ich sporo... ;:224.

Obrazek

Sweety, nam ulewa nie grozi. No bo jak, z bezchmurnego nieba ;:218 ?
Genia powiedziałaby, że mam same burki ;:131. Ale tak, jak Ty, nawet te stare, niezbyt wypasione odmiany irysów bardzo lubię. Te najpiękniejsze są młode i nie zakwitły.

Obrazek

Dobrze widzisz, Pepsi, to dereń pagodowy, z trudem upolowany. W tym roku po raz pierwszy zakwitł. Już chciałam się radować, kiedy przyszedł majowy przymrozek i zeszpecił i listki i kwiaty ;:174. Dlatego fotografuję go tylko z daleka.
Jeśli bardzo go chcesz, to upolujesz, ja na swoją kalinę Mariesii i brzozy Doorenbos polowałam długo...

Obrazek

Różyczko, bardzo mnie cieszy Twój sentyment do dowolnego kota ;:306. Ibrakadabra wie, że jest moją pieszczoszką, więc nie zazdrości. Zobacz, jak mnie pilnuje..., a siedzi na szafie.

Obrazek

Mam nadzieję, że wtorek będzie tak samo cudny, jak poniedziałek u mnie i u Was - Jagoda
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jagi! :wit

Wy tu sobie gadu gadu, a tymczasem....
wczoraj na Kaszubach odbył się coroczny maraton rowerowy Kaszebe Runda.
Impreza kultowa, ceniona za najlepszą oprawę i ściągająca ludzi z odległych stron (Szczecin, Olsztyn, Pisz itp.).
Skoro na Kaszubach, nie mogło być inaczej ? postanowiłam wziąć w niej udział :twisted: .
Trasa (pętla 65 km) piękna: Kościerzyna, Korne, Półczno, Sulęczyno, Stężyca, Kościerzyna.

Już na starcie zawrót głowy: ok. 1000 uczestników na rowerach, wypuszczanych sukcesywnie w grupach startowych.

Obrazek

Pierwszy barek po 25 kilometrach w małej wsi Półczno.
Pyszne drożdżówki i najlepsza woda na świecie (z miętą, miodem i limonką).
Wieś nieduża, ale z kościołem.

Obrazek

Tam też dostrzegłam reprezentanta bardzo osobliwego teamu....

Obrazek

Jedziemy dalej. Robi się coraz trudniej, teren mocno pagórkowaty.
Gdzieś na 45. kilometrze zaczyna się długi, męczący podjazd.
Ledwo wyrabiamy, jęzory na brodzie, a tymczasem, tuż pod wierzchołkiem...... dla kurażu przygrywa kaszubska orkiestra!

Obrazek

Ledwo skończył się jeden podjazd, zaczyna się drugi. A na jego końcu...... druga orkiestra!

Obrazek

I jak tu nie kochać Kaszub! Zobaczcie na skład tych grajków ;:oj

Ostatni barek w Stężycy, stamtąd jeszcze 15 najdłuższych kilometrów do mety.

Meta na pięknym rynku w Kościerzynie, a na mecie...
Wesoło, czerwony dywan, muzyka, piwko, medale i dyplomy.

Obrazek

I ogromna satysfakcja. I niezapomniane obrazy majowych Kaszub w oczach....
Pozdrawiam gorąco.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak dobrze Jagódko, że wpadłam przed snem do Ciebie ;:65 przeszła burza nad B. ale spokojna ;:333
Lisico, który to już raz bierzesz udział w maratonie? Mała orkiestra wzruszająca, ale jadąc nie zdążyłaś się wzruszyć :lol:
Gratuluję udziału ;:168
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Marysiu,

Moja droga, właśnie że zdążyłam się wzruszyć i nawet zsiadłam z roweru, żeby zrobić to zdjęcie!
To mój drugi maraton. Pierwszy (też niezapomniany) był na Żuławach.
Polska z roweru jest bardzo ciekawa.
Gorąco pozdrawiam!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Marysia szeroko reklamuje Twój biały rododendron i widzę, że nie bez przyczyny - piękny jest! Czuję coraz silniejszą potrzebę posiadania rH innych niż 15-cm kikutki z B. :wink:
A pokażesz swoje agapanty? Ja w tym roku po długich 15 miesiącach oczekiwania doczekam pierwszego kwiatu, choć na takie egzemplarze jak Twoje przyjdzie mi pewnie czekać jeszcze ze 3 razy tyle...
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie szarym świtem :!:
Co mnie wygnało z łóżka o takiej porze? Szum deszczu przy szeroko otwartym oknie :shock:, a jeszcze w nocy było wygwieżdżone niebo! No, niech sobie popada, tylko nie tak, jak przewidują prognozy dla południa Polski :evil:. Już widziałam obrazki po ulewach i gradobiciu, nie daj Boże :!:

No, ale skoro wstałam, to z zaciekawieniem przeczytałam relację Lisicy z kolarskiej imprezy na Kaszubach. Wesołe te Kaszuby, nie ma co! Ale trzeba przyznać, że to bardzo fajny sposób spędzania czasu i dowód na to, że zamiast marudzić i wyrzekać na wszystko, można się cieszyć nawet trudami wyścigu w niełatwym terenie. I do tego zauważyć całe piękno regionu i w przyrodzie i w ludziach.
Lisico, gratuluję ;:215.
Ciekawi mnie tylko ile jedna osoba może mieć tytułów magistra ;:218. Czyżby, jak w ZSRR, triżdy gieroj ;:306.
Dla Ciebie girlanda zwycięzcy.

Obrazek

Marysiu
, zawsze dobrze jest, kiedy do mnie wpadasz ;:215.
Może jeszcze kiedyś los Cię rzuci w nasze piękne strony...
A tymczasem trzymaj się, bo jakieś czarne chmury znów się nad południem Polski zbierają.
Jak zwykle, ciepło o Was myślę ;:196.
Dla Ciebie mój ulubiony aksamitny irys Black Knight

Obrazek

Pati
, Ty też uważaj, u Ciebie też ma tęgo lać...
Rododendrony to rośliny dla zawziętych. Ciągle wymagają czegoś, a to kwaśnego, a to wody, a to nawozów... Ale piękne są. Trzeba je tylko sadzić tam, gdzie w glebie nie ma wapiennych pozostałości pobudowlanych, to ważne, bo będą cherlawe i zdychające.
Agapanty tak mają. Ja na swoje też ładnych parę lat czekałam, już je chciałam wywalić, bo tyle mitręgi z zimowaniem, a kwiatka ani dudu...
Moje, po operacji dzielenia, nie są takie wyrywne. Jeden obraził się i ma tylko jeden pąk, drugi zaś siedem. Ale gdzie im do ubiegłorocznych dwudziestu :shock:.
Natomiast biały zbiesił się totalnie. Musi być solidnie postraszony.
Zdjęcia za kilka dni, kiedy będzie co pokazać...

Obrazek[/URL]

Dla tych, którzy dopiero przecierają oczy...przedwczorajsze obrazki, choć nie z Nebraski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I moje wczorajsze dokonanie. Podkrzesana jodła, sterta gałęzi, z którymi nie bardzo jest co zrobić i widok po robocie. Widać ile światła weszło do ogrodu w tym miejscu. Kolor nieba tez widać!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego, spokojnego dnia bez gradu i podtopień - Jagoda
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Jaguś ja uwielbiam wszystkie koty i właśnie moja Zuzia rodzi mam nadzieję że wszystko będzie ok.
Kwiaty też uwielbiam ja mam ogród skromniutki bez super nowości ale też go uwielbiam ,a spacerując po Waszych ogrodach podziwiam różne piękności :wit
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Skoro wstałaś skoro świt,JAGÓDKO,to zapraszam Cię na Południe na poranną kawę :!:
Na razie piękna pogoda ;:108
Chyba,że nie chce Ci się ruszać z tego pięknego ogrodu :!:
Pozdrowienia,
SŁA
Ps.Gratulacje dla usportowionej Lisicy ;:180
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jagi, piękne irysy ;:oj Wspaniały jest Humboldt ;:167 Chciałam go kupić - niestety spóźniłam się i już go nie było ;:145 W zamian kupiłam graffito ;:224
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jaguś ...nadrobiłam zaległości i nawet zdjecia poogladałam .... taki internet łaskawy.
Irysy .. cudne! Teraz ich pora. Ja też bardzo lubię te irysowe ,,burki,, chociaż szczerze podziwiam piękne okazy na przykład u Sławka.
O dobrze złożonym Szuwarku pisać nie będę bo tu już wszystko zostało powiedziane. Powiem Ci tylko że Fidel zalega aktualnie w zbliżonej pozycji, tylko w mniej atrakcyjnych okolicznościach...bo dość prozaicznie na łóżku.
Wpis Marysi o mebelkach ogrodowych skojarzył mi się z reklamą ,, to nie nowe skarpety ... to nowy VIZIR! ,, :lol:
Lisicę podziwiam! Między innymi za kondycję a widoków szczerze zazdroszczę. Jak jeszcze pracowałam to najbardziej lubiłam wyjazdy służbowe na Kaszuby i Kociewie. Zawsze się cieszyłam, że mogę oglądać takie piękne widoki i jeszcze mi za to płacą ;:306
Oj jak fajnie, że mi się otworzyła furtka do forumowych ogrodów!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Te gałązki byłyby w sam raz na świąteczne wieńce...do kriokomory wsadzić, niech zimy czekają? :wink:

Agapanty od zawsze (czyli początków na FO) bedą kojarzyć mi się z Tobą :wink:

Wyczynów Lisicy nie skomentuję...ja się męczę już wystawiając rower przed dom ;:224
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różyczko, ale przeżycie ;:oj.
Mam nadzieję, że Twoja kociczka szczęśliwie powije piękne kocionki. Trzymam za nią kciuki ;:215.
Co z nimi zrobisz? Zatrzymasz u siebie? A przede wszystkim zrób im zdjęcia i pokaż.
W ogrodzie nowości nie są konieczne, grunt, że zawiera to, co sprawia Ci radość.
A jak jeszcze dobrze rośnie... ;:224, to już pełnia szczęścia.
Dla Ciebie astry alpejskie.
PS. Gdybyś chciała jakąś z moich roślin, to tylko powiedz... Podzielę się z radością.

Obrazek

Obrazek

Sławku, na moim rajskim (dotychczas) kawałku ziemi zrobiło się dziś dość paskudnie, więc na kawkę na słoneczne południe, w te błękitne i inne irysy - czemu nie, chętnie ;:108.
Tak ładnie ją podajesz, i zawsze jest na stole stosowny bukiecik, a czasem nawet wiśnióweczka ;:170.
Co prawda moje irysy to burki (wg nomenklatury Gieni), ale dedykowane z sercem.

Obrazek

A ten odmianowy, Autumn Leaves.

Obrazek

Witaj, Elwi, znajdziesz Humboldta, cudny jest tez Calsap, tylko te ciapki ma ciemniejsze, prawie czarne. Tego Twojego nie znam...
Irysy rozdałam, zdjęć Calsapa dobrych nie mam, więc... inny rododendron, którego nazwa gdzieś się zagubiła i ostatnia kwitnąca azalia, też NN ;:218.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ambo, czasem warto się zgubić, żeby się tak ładnie odnaleźć ;:306.
Dobrze, że wpadłaś, bo już Ci chciałam Szuwarka osobną pocztą wysłać... ;:224.
Sławkowe irysy ja nie tylko podziwiam, niektórych mu serdecznie zazdraszczam ;:209.
Takie reklamy lubię, z jajem... tym bardziej, że faktycznie mam te stare skarpety ;:306.
Co by Ci tu..., może dobrze ułożone koty...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pati, cały szkopuł polega na tym, że zawsze te, przydatne skądinąd, gałęzie ścinam nie w porę. Głupio, co? Ale u mnie, jak w ZMP, czasem czyn wyprzedza myśl ;:306.
Fajnie jest kojarzyć Ci się z agapantem. A Ty mi z czym? Jak powiem, że z morzem mleczy, to oberwę ;:14 ?
Z rowerem mam tak samo. Podobały mi się Angielki (w UK, rzecz jasna) w kapelusikach i sumiastych spódnicach, jeżdżące na trójkołowcach z koszami kwiatów nad kierownicą. Tak bym mogła...
Dla Ciebie to, co lubisz: drewno, koronki i kocioł w ulubionym kolorze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dla tych, którym "za wesoło pod czerwonym jest kapturkiem" - przemijanie... ;:224.

Obrazek

Obrazek

A tymczasem oby przeminęło załamanie pogody - ;:304 Jagoda
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Jagi, pada u Ciebie? Wszechradzieccy uczeni stwierdzili kiedyś, że na ch... (izwinitie wyrażenje) dziesięciu agronomów, jak wystarczy porządny wiosenny deszcz :) Irysowe burki są wspaniałe, u mnie prawie wszystko w czambuł błękitne, zaczarował ktoś, czy co? Pozdrawiam serdecznie !
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”