Wiejskie podwórko aguskac 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejskie podwórko aguskac 2014

Post »

Znaczy plan podróży już bardzo misternie opracowany ;:224
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

A gdzieżby tam... eskorta była zupełnie spontaniczna, to było niemal porwanie, którego Ty się tak obawiałaś ;:306
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naryłam się dziś jak dzik :heja

Od rana docięłam moje róże i po niewielkich pieszczotach wsadziłam w ziemię z czapeczką z butli :tan
Trochę jestem sceptycznie nastawiona do ukorzeniania o tej porze roku w gruncie, ale niech się dzieje... ;:173

To była przyjemna praca. Potem się wzięłam za mniej przyjemną - wyrywałam ogromne kępy traw i ledwie dycham... Rozrosły się tam gdzie im nie wolno, są niezwykle zaborcze. Nie wiem jak się nazywają, ale dostałam je pod nazwą - niedźwiedzie futro.

Udało mi się usunąć większość kęp i w to miejsce posadziłam Małgosiowe lawendy ;:333 Posadziłam także 1 krzew winorośli. Miał tam być w ubiegłym roku, ale był tak słaby, że postanowiłam podgonić go w bardziej luksusowych warunkach.

Jak odetchnę wracam do boju :heja
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A usuwałaś kiedy miskanta cukrowego? "Uciekł" mi z dużej donicy, dobrze, że się zorientowałam w porę.
Dwie godziny mi zajął i nadwyrężył widły ogrodnicze - musiałam też wykopać dwie róże i kilka bylin :roll: .
Po co my sobie na własne życzenie sprowadzamy takie potwory ;:124 .
Cieszę się, że patyki chcą się rozmnażać, te mniej wyrywne i w ogrodzie są takie - cieńsze były ;:173 .
Spotkania w realu są bardzo przyjemne, jak już zaczęliście to pójdzie......... .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakiegoś miskanta mam, ale nawet nie próbuję go wykopywać. Chyba koparka byłaby potrzebna. Jeśli będę musiała się go pozbyć, to przytnę i odrosty dostaną randapem. Dwa razy ktoś prosił mnie o sadzonki - z wielkim wysiłkiem udało się kawałek urąbać siekierą ;:173

W realu chętnie spotykalibyśmy się częściej, ale mieszkamy zbyt daleko od siebie ;:145
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Się dziś tak zarobiłam w ogrodzie, że zapomniałam o posadzeniu bratków ;:173

- dalie i aksamitki posiane
- patyki różane obrobione i powtykane w porządnie przygotowaną ziemię
- winorośl przesadzona
- rabata przy wiacie wyczyszczona, wyściółkowana, wykończona na tip top
- lawendy posadzone
- trawska powyrywane
- powojnik przycięty (pierwszy raz puszcza zielone wiosną, bo zawsze ledwie wyłaził w lipcu 8-)
- ścieżka przy schodkach odrestaurowana, odtrawiona i odchwaszczona, wymieciona do czysta aż błyszczy :wink:
- śmieci ogrodowe wywiezione na kompost, a pokruszone cegły ze ścieżki w dziury na drodze ;:65
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny dzień ze słonkiem, niestety długo musiałam być w pracy i niewiele łyknęłam.
Sąsiad uporał się chyba wreszcie z drewnem z zasieków. Teraz tylko to zwieźć do szopki.
Przesadziłam 1 różę

Obrazek

a na jej miejsce posadziłam anemona, który ma wysoko urosnąć, będzie w tym miejscu dobrze widoczny, bo pod piłę poszedł krzaczor wielki :heja przez którego miałam tylko masę cięcia, bo rósł bez miary żadnej.
Będzie gdzie sadzić hortensje :tan
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A moje dalie jakoś nie chcą ruszać :roll:
Posadziłam jakieś 3 tygodnie temu i tylko najmniejszy kawałeczek wypuścił listki
A jak wkładałam do doniczek wydawało się, że z wszystkimi jest wszystko w porządku
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo ja siałam, a Ty sadziłaś :) Ruszą zobaczysz. Ja też kiedyś nie mogłam się doczekać na kanny.

Nie lubię tego wkopywania i wykopywania, dlatego sieję jednoroczne, potem pikuję w szklarni i wysadzam po przymrozkach.

To moje ostatnie sadzone dalie, które też niestety wykończyłam ;:131

Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dziś zrobiłam sobie listę ;:173
Postaram się mamę zaangażować w lekkie prace, musi się kobietka ruszać, a za bardzo się do tego nie garnie. Zatem nawymyślałam zestaw prac lekkich :wink: Będziemy:

- cięły trzcinę dla murarek
- sadziły bratki w korytku
- przycinały trawy i "bambusa"
- wycinały resztki zarośli w zasiekach (pozostały wplątane w starą siatkę maliny i cienkie śliwki samosieje)
- siały buraki
- sadziły róże babciowe od Małgosi, bo jakoś mi się o nich zapomniało, na szczęście są w doniczce
- odkrywały winogrona
- przycinały jeżyny, tylko jak?? Pierwszy raz nie zmarzły ;:oj
- zrębkowały resztę patyków
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj. :wit
Zapisuję do oglądania. Fajnie u Ciebie. Do buraczków też się przymierzam od dwóch dni, ale może dziś już posieję w końcu. Pogoda mnie do pracy nie nastraja i przeziębienie również. Niby słonecznie a zimno. Ciśnienie niby dobre, a po wypiciu kawy głowa zaczęła boleć. Jeżyn w tym roku nie okryłam i o dziwo puszczają pąki. W tamtym roku marnie rosły, nie owocowały prawie i już machnęłam na nie ręką. Rosły z malinami i dlatego. ;:14 Przesadziłam niedawno w inne miejsce i zobaczymy...
Plany na dziś widzę są... U mnie dziś wielka improwizacja ;:224
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit
Miotam się po ogrodzie od kilku dni łapiąc się to tu to tam i efektów nie widać, dlatego wzięłam kartkę i dopisuję co mi przyjdzie do głowy. Wiadomo, że wszystkiego nie zrobię, ale może połowę ;:173

Teraz przypomniały mi się nawozy i oprysk borówki na szarą pleśń, bo rok w rok atakuje wczesną wiosną krzewy.

U nas już 6 stopni, więc zdecydowanie lepiej niż wczoraj, choć słońca nie ma.
Moje jeżyny rosną bardzo mocno, może dlatego, że nigdy nie owocowały. Puszczają wielgaśne przyrosty, które zimą przemarzają i muszę je wyciąć.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś i u mnie jeżyny rosną jak szalone..... grubaśne gałązki mają po kilka metrów.... ale na szczęście każdego roku jest mnóstwo owoców..... Miejsce jest dla nich nie najlepsze, nie sądziłam, że będą rosły aż takie kolosy i posadziłam przy pergolce zamontowanej przy ogrodzeniu.... a dla niej to by dobrze było przy jakimś budynku rozpiąć dużą pergolę.....
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój znajomy zrobił solidną konstrukcję i też ma daleko od budynku. Musisz wymienić im rusztowanie :)

Mam od niego sadzonki, moje rosną 2 razy większe niż jego, ale to on zbiera wiadrami owoce.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś a czemu tak może być??? większe mrozy u Ciebie, czy przeciągi zimą, ze gałązki przemarzają ???
Konstrukcja u mnie jak najbardziej powinna być wymieniona, taka jak jest teraz, to bardziej dla róży się nadaje.....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”