AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Post »

Megi - Gosia, kto wie... :;230 może jeszcze kiedyś usłyszymy jakąś historię :D
A to chowanie w cisach stało się chyba zamkową tradycją :;230 zobacz co chowają tam współcześni ogrodnicy :;230
Obrazek
A z tymi różami to myslę i myślę ;:173 Może ktoś jeszcze jakiś pomysł podsunie ? Nie chciałabym żeby wyszło zbyt mdło ... rośnie tam jeszcze szałwia omszona.

Bea - fajną tradycję zapoczątkowałaś ;:138 podoba mi się ten pomysł ;:108 tylko jak wino dobre, to czy faktycznie uda sie choć jakąś jedną butelkę z rocznika zostawić :uszy Sami wino będziecie robić ?
Dla ciebie raz jeszcze zakątek z bergeniami :D
Czytałam, że te ogrody odwiedzała Gertrude Jekll i jak przysiadam na ławce w tym zakątku to sie zastanawiam czy to pod jej wpływem królują tutaj tak lubiane przez nią bergenie ???
Obrazek

Eleka - to sie ciesze, że nie zanudzam ;:196
Dla ciebie żywy zabytek w zbliżeniu :uszy
Obrazek

i żywopłotowe cisowe tunele

Obrazek

Marysiu - ciesze się że lubisz te moje foto - relacje ;:196 Powiem ci ze dziś ten ogród tak cudownie pachniał wiosną, choć jeszcze niewiele( jak na możliwości tego ogrodu) w nim kwitło kwiatów :D
Obrazek

czekam do lata ta rozkwit tej bylinowej rabaty, wtedy tam sie dzieje ;:224
Obrazek

Majeczko - dziękuję ;:196 moj rh cały okrył sie kwieciem ;:108 Musze mu jutro cyknąć fotkę ;:108
Obrazek

kolorowych snów wszystkim odwiedzającym ;:7

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:19
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj w deszczowy poniedziałek :wit
Wróciłam na spokojnie do wczorajszych zdjęć no i tym razem poczytałam :oops: i dotarło do mnie że planujesz dosadzić róże.
Wśród szałwii i lawendy białe albo blado różowe będą wyglądać wspaniale. Co do ciemnej obok hortensji to rzeczywiście zbyt ciemna może zlać się z płotem, a może jakaś ognista lub ciepła pomarańcza ;:173
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguniu widzę, że pomimo chorobowego stanu udało się zrealizować plany i możemy podziwiać dzięki Tobie kolejne cudne ogrody.
Cisy powalające ;:180 ciągle dochodzę do wniosku, że jednak cierpliwość to najważniejsza cnota ogrodnika.
U Nas też załamanie pogody jednak uśmiech na twarzy jest nałapałam się sporo promieni słonecznych w te pierwsze wiosenne dni.
Całuję ;:196
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Dzięki za fantastyczną wycieczkę do parku, szkoda tylko że wirtualnie :;230 Ale warto było, cisy powalają na kolana a łany narcyzów niezmiennie zachwycają.
A odnośnie róży pnącej, to może żółta - ładnie z szałwiami będzie się komponować, i na pewno mdło nie będzie...
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, ja w sprawie rabaty :D
Za hortensją nie sadziłabym już żadnej róży..jak urośnie to ją przydusi. Wsadź tam może przetacznika Christa, będzie dawał fajny kontrast dla kwiatów hortensji.
Po lewej, w miejsce werbeny, jeśli chcesz białą to może William & Kate, albo Winchester Cathedral, żeby róże miały podobny pokrój i kształt kwiatu do Princess Alexandra of Kent. Obie mam dosyć krótko, ale zdrowo i ładnie rosły :D
Mam nadzieję, że coś pomogłam ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

te cisy są przecudowne, wcale nie dziwnie się, że tak sie nimi zachwycasz. Na prawdę śliczne, zadbane. Kochana gda zaczynasz prezentacje przedzamkowego ogrodu pokazujesz zdjęcie ze ścieżką z trawy i po lewej przycięte drzewka. Zastanawia mnie te dróżka właśnie, wygląda jakby miała spadek w kierunku tych drzew. Może wiesz jak to jest zrobione? Fantastycznie wygląda.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jeśli chodzi o róże to ja się nie wypowiem, bo Kasia jest tu specjalistką.
No może polecę Stephane Baronin. Mam ją co prawda pierwszy sezon, ale jestem nią zachwycona. Niewielka kompaktowa, kremowa róża z różowawym akcentem. Spokojnie nadawałaby się na brzeg rabaty
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko - bardzo dziękuję za sugestię. Jednak nie pójdę w inne tonacje kolorystyczne, bo moj ogród jest za mały i zrobi sie strasznie pstrokato. Zostaje w tonacji biel - róż - fiolet/niebieski. Bo takie kolory sa u mnie latem na rabatach :)
Dumam dalej co dać pod płot ;:224

Aage - Aguś, wykurowałam się, w niedziele już czułam się dobrze i w domu nie mogłam usiedzieć ... a skoro słońce było za oknem to w drogę :lol:
Co do cierpliwości - masz rację ;:108 żeby ją trenowac, kupiłam sobie niewielkiego cisa w donicy i zamierzam go formować w stożek. Zobaczymy jak mi to pójdzie ;:173

Aniu - zółta róża swietnie się komponuje z fioletami - tylko moja rabata jest w kolorach biało - różowo - fioletowym, a ogród za mały zeby tam namieszac jeszcze więcej kolorów. Musze dopasowac coś w tej kolorystyce...

Robaczek - dzięki za podpowiedzi ;:196 Przyglądam się obu wymienionym przez ciebie różom. Są świetne, ale kusiło mnie żeby właśnie dla niejako przełamania na tej rabacie, czy tez jakiegoś kontrastu , posadzić tam różyczkę która wysokością będzie podobna, ale będzie miała inną budowę kwiatu ?? Bardziej w kształcie kulistym czy tez mówiąc obrazowo takim " bąbelkowym"? ALe nie wiem czy to w ogóle dobry pomysł :;230 MOże za duzo tego dobrego ?
Hortensja duża nie urośnie - dorasta do metra - posadziłam tam miniaturową "bombshell".
Pomiędzy rózami rośnie jeszcze szałwia. A przetacznik jest świetny - jeśli uda mi się go tam jakoś sensownie wkomponować to go kupię ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A propo's cisów i bukszpanów czym je formujesz?
Cieszę się że wróciłaś do formy, słońce widać u Was?

;:196
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - bardzo dziekuje za podpowiedz! NIe znam tej rózy.... juz ja wrzucam w wyszukiwarke ... albo zaraz pędze do ciebie zobaczyć fotkę :)
Obejrzałam fotki w necie... bardzo ładna ta róza ;:oj

Paula - tak z glowy to nie wiem o którą fotkę chodzi :lol: musze zerknąc na zdjęcia ...

czy o to chodzi?
Obrazek

W tej częsci teren jest taki lekko zfalowany, i trawiaste ścieżki właśnie tak "płyną" ale sa to niewielkie spadki i nierówności. Drzewko na rabacie z prawej jest wyżej, potem teren opada po całości w lewa stronę
Tu masz ujęcie tej samej rabaty, tylko z drugiej strony:
Obrazek

Sama trawiasta scieżka jest przycinana w ostry kant, tylko z jednej strony ( widac to na tej pierwszej fotce) lewy brzeg trawnika jest dośc wysoko ( bo sciezka jest w miarę poziomo) i tam nie ma tego ostrego przycięcia, tylko ten wysoki rant jest porośnięty mchem.
Tu widac że cąły ten teren tak lekko faluje... rabaty sa takie dośc swobodne.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aage pisze:A propo's cisów i bukszpanów czym je formujesz?
Cieszę się że wróciłaś do formy, słońce widać u Was?

;:196
Aguś, słonce wygląda, ale niestety ciągle jest dośc zimno. Wczoraj nad ranem - o zgrozo - było MINUS 4 ;:oj Gorzej niż w zimie ! Wszystko przykrył szron. Ale na szczęście nie widzę żeby moje rośliny ucierpiały.
A cisa kupiłam sobie takiego:
Obrazek

Zamierzam cwiczyc na nim i oko, i rękę, i cierpliwość :;230 Sama jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie. Na razie będę go trzymać w donicy :D
Na razie ciacham go zwykłym sekatorem, a do cięcia bukszpanów kupiłam sobie takie większe nozyce. Ale tez ręczne a nie elektryczne ;:108
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Pomimo wczorajszych porannych przymrozków, rośliny mają się świetnie :D Nic nie ucierpiało, a nawet kwitnie kilka kolejnych :D

W końcu rozkwitły duże krokusy ( wybaczcie, nie pamiętam nazwy :? )
Obrazek

Obrazek

z paskowanych pokazał sie jeden, ale następne mają spore pąki :)
Obrazek

Zakwitły pierwsze u mnie tulipany :tan nie pamiętałam że posadziłam tam jesienią taką wczesną odmianę :;230 coś niedobrze z głową ;:14 ale tulipany cieszą :heja
Obrazek

A jako że wiosną widac na rabatach gdzie mam jeszcze jakiekolwiek wolne miejsca na cebulowe to dokupiłam wczoraj żonkile " Bridal Crown" w wcisnęłam w wolne miejsce ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uczenie się cierpliwości na formowanych krzaczorach fajna myśl ;:224 Myślę właśnie nad jakimś małym, lekkim manualnym sprzętem do ich formowania.
Narcyz z ostatniego zdjęcia jest czysto biały?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Agatko dokładnie o to mi chodziło. Dziękuję bardzo mi to precyzyjnie wytłumaczyłaś ;:180 Faktycznie bardzo falowanie, na tej pierwszej fotce nie zwróciłam na to tak wielkiej uwagi. Piękny ten biały narcyz, kiedyś kupowałam ale były.. podmienione :(
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko - narcyz nie jest czysto biały... moim zdaniem jest taki mleczny, złamany. Na dodatek środek falbanek jest pomarańczowo - zółty

Obrazek

ale spodobał mi sie jego pokrój
Obrazek

jeśli szukasz białego narcyza, to zerknij na "thalia" - biel w czystej postaci, tylko kwitnie troche później ;:108
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”