Mięsko bez pieczenia
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3726
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Mięsko bez pieczenia
A ile tej szynki..?
Re: Mięsko bez pieczenia
...no kg 10,99.Ja już mam ją w zamrażarce...a nawet dwie
Kupiłam dwie kulki po półtora kilo.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1178
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Bardzo zaciekawił mnie ten przepis.
Wczoraj wieczorem wstawiłam karczek (2.10 kg) w/g przepisu
Dzisiaj rano zrobiłam drugą część przepisu.
Przed chwilką spróbowałam , faktycznie mięso dobre w smaku, soczyste, czuje się aromat przypraw.
Przepołowiłam karczek na pół i jest lekko niedogotowany. Już wiem że powinnam o 2 minuty dłużej gotować, to raz , dwa chyba powinien się mocno gotować a nie " mrugać"
Za chwilkę go jeszcze raz wstawię i dogotuję, może będzie dobrze, może nie wyleci sok , zobaczymy.
Jak na pierwszy raz to i tak dobrze wyszło.
Pozdrawiam Elżbieta
Wczoraj wieczorem wstawiłam karczek (2.10 kg) w/g przepisu
Dzisiaj rano zrobiłam drugą część przepisu.
Przed chwilką spróbowałam , faktycznie mięso dobre w smaku, soczyste, czuje się aromat przypraw.
Przepołowiłam karczek na pół i jest lekko niedogotowany. Już wiem że powinnam o 2 minuty dłużej gotować, to raz , dwa chyba powinien się mocno gotować a nie " mrugać"
Za chwilkę go jeszcze raz wstawię i dogotuję, może będzie dobrze, może nie wyleci sok , zobaczymy.
Jak na pierwszy raz to i tak dobrze wyszło.

Pozdrawiam Elżbieta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1178
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Witam wszystkich
Karczek dogotowałam
ostudziłam i o dziwo jest smaczny, soczysty i dobrze się kroi
do przepisu nie dałam pieprzu ziołowego i kolendry ( zabrakło w domu)
Następny karczek będę gotować 5 minut a potem 10 minut i będzie dobrze.
Dziękuję za przepis, Elżbieta
Karczek dogotowałam
ostudziłam i o dziwo jest smaczny, soczysty i dobrze się kroi
do przepisu nie dałam pieprzu ziołowego i kolendry ( zabrakło w domu)
Następny karczek będę gotować 5 minut a potem 10 minut i będzie dobrze.
Dziękuję za przepis, Elżbieta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1178
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Kasiu
dziękuję za przepis "mięsko bez pieczenia" udało się jest smaczne .
Mam pytanie czy jak gotuję 5 minut na płycie ceramicznej to czy po wyłączeniu ciepła mam zdjąć z płyty garnek, czy można go zostawić . Ja zdjęłam garnek z płyty i postawiłam do chłodnego miejsca i może to było powodem, że troszeczkę miałam mięso niedogotowane. To był mój pierwszy raz
ale i tak po poprawkach wyszło dobre.
Pozdrawiam, Elżbieta
dziękuję za przepis "mięsko bez pieczenia" udało się jest smaczne .
Mam pytanie czy jak gotuję 5 minut na płycie ceramicznej to czy po wyłączeniu ciepła mam zdjąć z płyty garnek, czy można go zostawić . Ja zdjęłam garnek z płyty i postawiłam do chłodnego miejsca i może to było powodem, że troszeczkę miałam mięso niedogotowane. To był mój pierwszy raz

Pozdrawiam, Elżbieta
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Ja zostawiam tak jak się gotowało > nie wystawiam w chłodne miejsce :P
Musi stygnąć wolno > nie gwałtownie :P
Musi stygnąć wolno > nie gwałtownie :P
-
- ---
- Posty: 448
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mięsko bez pieczenia
Cały sekret krótkiego gotowania przez 2 x 5 czy 10 minut polega na tym, że i tak mięsko gotowane jest przez ponad godzinę. Zliczając czas temp. powyżej 60 st. do zagotowania i później studzenia x 2 tyle przeważnie wygląda. Dodatkowym atutem jest jeszcze jest brany gatunek lepszego mięska, ale i tak efekt końcowy jest smaczny. 

- bratek158
- 500p
- Posty: 946
- Od: 28 lis 2010, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Mięsko bez pieczenia

dobrze że znalazłam ten wątek kiedyś miałam podobny przepis ale gdzieś go zapodziałam

wczoraj ugotowałam wodę z przyprawami a dziś już jestem po ugotowaniu mięska
wytrzyma do świąt ?




Re: Mięsko bez pieczenia
Mięsko może by wytrzymało ,ale domownicy raczej nie 

- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1474
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Głogów
- Kontakt:
Re: Mięsko bez pieczenia
U mnie by nie wytrzymało
z powodów jak powyżej!

- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Ja będę robiła dopiero przed samymi świętami > to jest tak mało pracochłonne że spokojnie znajdzie się czas :P
Teraz będę robiła, ale do bieżącej konsumpcji :P
Teraz będę robiła, ale do bieżącej konsumpcji :P
- bratek158
- 500p
- Posty: 946
- Od: 28 lis 2010, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Mięsko bez pieczenia
Re: Mięsko bez pieczenia
Chociaż ta metoda (mięso z weka) to nie nowość,ale dawno nie robiłam i gdy zobaczyłam przepis to od zamarynowałam kawałek szynki.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119755414.html
Wyszło bardzo smaczne.
Niestety galaretka się nie zrobiła,bo było bardzo dużo sosu (raczej wody).
Pewnie mięso było nią obficie naszprycowane.
Gotowałam w słoiku 0,9 l i potem były problemy z wyjęciem,a więc musieliśmy wydłubać w kawałkach.
W Biedronce wypatrzyłam mięsną konserwę za 4,99,która jest w słoikach o równych ściankach.
Mają pojemność 0,25l i będą się wspaniale nadawały do tej potrawy.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119755414.html
Wyszło bardzo smaczne.
Niestety galaretka się nie zrobiła,bo było bardzo dużo sosu (raczej wody).
Pewnie mięso było nią obficie naszprycowane.
Gotowałam w słoiku 0,9 l i potem były problemy z wyjęciem,a więc musieliśmy wydłubać w kawałkach.
W Biedronce wypatrzyłam mięsną konserwę za 4,99,która jest w słoikach o równych ściankach.
Mają pojemność 0,25l i będą się wspaniale nadawały do tej potrawy.