Wierzba mandżurska (Salix matsudana)- uprawa,cięcie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wierzba Mandżurska - cięcie, przycinanie
Mam identyczną wierzbę jak ta na zdjęciu wyżej. Ostatnio zauważyłam u niej mnóstwo suchych gałązek, dlatego pomyślałam o takim cięciu jak u Pawła.
I tu mam pytanie. Panowie przyjdą ciąć drzewa zimą, razem z owocowymi. Czy wierzbę też można w tym terminie skracać? I co z ranami po cięciu. Zabezpieczać?
I tu mam pytanie. Panowie przyjdą ciąć drzewa zimą, razem z owocowymi. Czy wierzbę też można w tym terminie skracać? I co z ranami po cięciu. Zabezpieczać?
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Moim zdaniem można .Wszędzie różnie piszą .Ja tam zawsze przycinam na jesieni i nic jej nie jest , także zimą też nie zaszkodzi .Dodam, że mój kolega ma firmę - zajmują się pielęgnacją ogrodów i już przycinali wszystko .Ja zabezpieczyłem sztuczną korą.Wszystkie drzewka/drzewa tak zabezpieczam . 

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witam
Pawle pochwalisz się wierzbą na wiosnę ??? Jestem strasznie ciekawa co z niej wyjdzie po tak drastycznym cięciu. Szczerze mówiąc nie wiedziałam , że tak można
Ja mam posadzone dwie malutkie ale na wiosnę zmienią miejsce bo po przeglądnięciu forum stanowczo złe miejsce dla nich wybrałam. Pozdrawiam
Pawle pochwalisz się wierzbą na wiosnę ??? Jestem strasznie ciekawa co z niej wyjdzie po tak drastycznym cięciu. Szczerze mówiąc nie wiedziałam , że tak można

- ewelkacha88
Ja zamierzam jedną zostawić samej sobie a drugą delikatnie przycinać wiosną dla zagęszczenia- zobaczymy co z tego wyjdzie.
Emilio ta Twoja jest przepiękna, sąsiad niedaleko ma wierzbę podobnych rozmiarów. Pozdrawiam
Emilio ta Twoja jest przepiękna, sąsiad niedaleko ma wierzbę podobnych rozmiarów. Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Tak, jestem z niej dumna, bo wsadziłam taką gałązkę co mi do stroików nie pasowała i sama nie wiem kiedy mi urosła.Dopiero w tym roku zwróciłam na nią uwagę, bo zaczęła przeszkadzać w chodzeniu ścieżką. Trochę ją podkrzesałam i zostanie taka nie cięta. Inne , co tnę gałązki do stroików nie są tak ładne.
- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Jasne , wrzucę foto na wiosnę .U mnie tak samo została posadzona niestety w złym miejscu , ze względy na osiągające rozmiary . 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 lut 2014, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zeszłej wiosny obcięłam swoją wierzbę tak samo jak Paweł , przez lato znowu się rozrosła i zastanawiam się czy tej wiosny również mogę ją tak mocno ciąć .
Pozdrawiam Kasia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 paź 2010, o 18:32
Ja swoją tnę każdej wiosny,zostawiam dwa grube przewodniki i pięknie odbija
musisz spróbować

- ewelkacha88
Cześć Wszystkim. W moim regionie na najbliższe dni nie zapowiadają mrozów czy w takim razie mogę przyciąć moja wierzbę ?? Czy jednak to zdecydowanie za wcześnie i za bardzo spieszę się do wiosny ??
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Nie, nie jest za wcześnie. Byłam dziś przy swoich wierzbach i niektóre już ruszyły, bazie kwitną, pąki nabrzmiałe. Na trzy swoje Mandżurskie wydałam dziś wyrok śmierci, strasznie zagrzybione, mają po 15 lat i wyraźne oznaki starości.
- ewelkacha88
Emilio mój sąsiad dziś przycinał owocowe dlatego tak pomyślałam o swoich . W takim razie jutro je przytnę a to młode drzewka więc nie będzie dużo pracy
. Pozdrawiam

- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wierzba mandżurska
Witajcie. Kupiłam wierzbę mandżurska. Nie wiem czy taka odległośc od płotu jest dobra - ok 60cm. Posadziłam ją i miała czarniejące końcówki i lekko suche listki na końcach. Przycięłam ją ok 10- 20 cm każdą gałązkę i przesadziłąm. Mam na działcę glinę - nawiezioną, dlatego wymieniam pod rabaty podłoże na ziemie na głeb 50-60cm. Wierzbę wsadziłam w ziemie wymieszaną z podkladem spod pieczarek i troche gliną - całość na jeden szpadel, potem jest sama glina - ok 1m i piach.
Dobrze zrobiłam?
Dobrze zrobiłam?

-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Re: Wierzba mandżurska
60 cm to za blisko, za parę lat korona wyjdzie za płot.