Jak dobrze pójdzie, dzisiaj mąż skończy przenoszenie pustaków. Prognoza 13 stopni i umiarkowane zachmurzenie
Pustaki znikną, przesuniemy ogrodzenie o 3 przęsła (7,5m) jak to zaznaczyłam na jednym ze zdjęć w poprzednim poście, a w następnej kolejności przekopiemy i dowieziemy ziemi tam gdzie ma powstać nowa część zielnika. Planuję wszystkie zioła wykopać, ziemię przekopać porządnie, przy ogrodzeniu i w środku wkopać takie obrzeże trawnikowe plastikowe 20cm - ciemna zieleń lub ciemny brąz.
Powstałe ścieżki planuję wysypać kamieniami.
Zielnik o 20 cm się skróci, ale jego wymiary myślę, że będą wystarczające, trapez o wymiarach:
głębokość 2,5m z tyłu 5m z przodu 8-10m (zobaczymy jak wyjdzie już przy montowaniu słupków i przęseł

)
Jestem właśnie
w trakcie planowania jak i co na kartkach, gdyż nie mogę za wiele zrobić w gruncie -muszę czekać z pracami w ogrodzie aż zielnik nabierze należytego kształtu. Jak już powstanie konkretny plan, to wrzucę go tu, a później porównam jak wyszło w praktyce.
W każdym razie chce dać na obrzeżach zioła wieloletnie, a w środku zostawić miejsce dla jednorocznych - to główne założenie.
Na razie moje karteluszki wyglądają tak
Dodatkowo! Wczoraj
obcięłam czubki moich domowym estragonom co by się lepiej ukorzeniły i rozgałęziły.

[/quote]