Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chińska róża (Hibiscus rosa-sinensis) cz.2

Post »

Tak oblukałam te liście i nie widziałam przędziora i pod spodem test nie wiem może ślepa jestem :) powiedzcie mi gdzie mogę ją przyciąc żeby to drzewko jakoś ładnie wyglądało , czy tak zostawić jak jest????

Obrazek Obrazek

tamtego mojego hibka co pokazywałam co pąki wypuszcza to ja wczoraj patrze a na pąkach i liściach obok takie muszki oblepione normalnie odrauz spryskałam dziadostwo , jeden pączek sie zaczoł rozwijać to może nie zjadło go całkiem , a te robale to przyfruneły od crossandry fortuny co stoi obok niego , chyba wkońcu go wywale już pryskałam go z 10 razy i ciągle sie rodzą nowe nie wiem , nigdy nie miałam tych robali a od kad mam tego kwiatka to sie pojawiły te mszyce cholerne, i przelatuje na inne kwiatki
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Mszyce przenosza sie latwo i ja je mialam nawet w domu, wsrod roslin, ktorych nie wynosze.
Ten hibek ma calkiem ladnie zaznaczone miejsce, gdzie moze sie zaczynac korona - dazylabym do rozkrzewiania mniej gornej czesci, usuwajac ew. odrosty wzdluz pnia. Tak mysle.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22

Post »

Aha Dzięki crazy :) kiedy zrobić jakiś oprysk od przędziora na tym drzewku??? można ropić na zaś czy trzeba czekać aż zaatakuje
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj w temacie przedziora to ja nie ekspert. Ostatniej zimy stracilam kilka mlodych roslin, teraz znow mam akcje. Poprzednio uratowalam hibki idac za rada uzyskana tutaj - mylam je piana z plynu do mycia naczyn, zostawialam na 10-15 minut i splukiwalam. I po tygodniu powtorka. I do skutku. Udalo sie uratowac te, ktore jeszcze mialy sile odbic. W tej chwili stosowalam Bi58 do podlania, pozniej sciagnelam dobroczynka szklarniowego i poki co mam spokoj, ale licze sie z nawrotem. Przedziorek jest ciezki do ubicia, a lubi hibiskusy.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Mój nowo zakupiony hibiscus i przesadzony do większej doniczki rozwija następny pąk ,chyba nie zaszkodziło mu przesadzenie ;:138
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Mój dziś rano się rozwijał a w południe już rozwinięty pąk hibiskusa ,tylko bardzo szkoda że tak piękny kwiat krótko się utrzymuj
Obrazek
Obrazek
stoi na balkonie o wystawie południowej, jak widać w podstawce pod nim jest woda by miał wilgotniejsze powietrze, ale go oprócz tego zraszam wodą
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Janku bardzo ładny ! To chyba, jak sie nie myle adonis. Mam takiego samego :)
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Kingo możliwe , aczkolwiek ja mam na 100 % Adonisa, a ten Janka praktycznie niczym się nie różni. Może tylko jego ma bardziej zwinięte płatki, ale podejrzewam, że jeszcze się dobrze nie rozłożyły.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Belfedor, ja tak tylko skojarzylam - ostatnio w marketach jest duzo hibkow z Sunny Cities, a... Przyjrzalam sie zdjeciu w powiekszeniu i masz 100% racji - to Adonis Salmon. Madrid nie ma tych promieniscie idacych, jasnych kresek, typowych dla Adonisow i innych z grupy "heros" ( :wink: ), za to ma ciemniejsze zylki na platkach.

Izabela, piekne...
Kinga
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem jak mądrze wyrazić zachwyt Iza?
Po prostu piękne kolory.
Z ciekawością patrzę na Wasze, bo moim coś się w tym roku stało. Wczoraj podlałam i opryyskałam Tytanitem, bo już ratunku dla nich nie widzę.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie strasz! Co im jest?
Kinga
Awatar użytkownika
Paulinaaa
1000p
1000p
Od: 9 sty 2013, o 15:35

Post »

Zrobiłam porównanie liści Snow Queen i Hummelsa Fantasy, może i Wam się przyda :wink:

Już na pierwszy rzut oka widać różnicę miedzy liśćmi :)
Hummels Fantasy - liście węższe, podłużne, koloru zielono - biało - różowego (czerwonego),
Snow Queen - liście owalne, szerokie, koloru zielono - białego, w idealnych warunkach brzegi liścia mogą nabierać barwy różowej (czerwonej).

Obie variegatki potrafią o wiele więcej, u mnie nie są jeszcze idealnie wybarwione (nie mają rumieńców :) ). Kluczową rolę odgrywa miejsce w jakim stoją rośliny.

Obrazek

Obrazek

Hummels Fantasy - Snow Queen

Obrazek

Myślę, że teraz rozpoznanie odmiany nikomu nie będzie sprawiało problemu :wit
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Też je widziałam w Obi i też się przymierzałam do zakupu :wink: Nie bardzo widzę na zdjęciu Twój egzemplarz, ale te które ja widziałam były zretardziałe :|
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ten raczej nie jest, ma normalne międzywęźla i nowe liście. Ale oczywiście zobaczymy. Najwyżej potraktuje go jako sezonową ozdobę a na zimę zasili kompost. :D
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

:wink: Ale nawet jeśli jest zretardziały, to przecież i tak wyprowadzisz go na prostą ... o ile będzie tego chciał :lol:
U mnie jeden z retardów już się otrząsnął i świetnie sobie radzi :D
Życzę Ci, żeby nie była to jednorazówka. Lepiej zasil kompost obierkami :lol:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”