Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura

Post »

Pisałam o roślinkach MagdaB2701 które nie wyglądają tak źle :) no może prócz tej drugiej . Po zimie rośliny należy stopniowo oswoić ze słonkiem .
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Mojej czubki zaschły, podjąłem decyzję, że ją obetnę, ma na dole zdrowe paki i ładną łodygę, więc może przeżyje. :)
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Zjawka a jaki nawóz polecasz dla datur??? Albo o jakim składzie???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

baxiowa pisze:Zjawka a jaki nawóz polecasz dla datur??? Albo o jakim składzie???
to nie do mnie pytanie,ale spisałam sobie do zeszytu w zeszłym sezonie (polecam,bo pamięć krótka a i odnaleźć na wątkach też później trudno,a do notatek można zajrzeć w każdej chwili)
nawóz NPK 30-10-10 2g na 1l,3-4 razy w tygodniu (od około połowy sierpnia zmieniamy na 6-18-36)
co 3-ci dzień 10-30-20 1g na 1l.
Gdy dłuższy czas pada deszcz,wtedy wiadomo kwiatów nie podlewamy,można rozsypać łyżeczkę od herbaty saletry amonowej a deszcz rozpuści nawóz.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oto moje Datury. Mają 2 lata. Nie rozpieszczam ich bo stoją już dobry miesiąc pod sosną.Te dwie bardziej okazałe przycinałam jesienią ten bledszy wiosną ( nadal nie może dogonić swoich sióstr).
W zeszłym sezonie zasilałam je żelem do datur, ale w tym roku Florovitem do pelargonii.
Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daj im na początek sporo azotu .
Zerknij na skład swoich nawozów i poczytaj z powyższych lików gdzie Adrian fajnie wszystko wyjaśnił :)
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze nie wiem czemu to nie działa .Znalazłam kolejne informacje tak na szybko. :D

Zacytuje Adriana :
to tak po kolei:
poniedziałek NPK 30-10-10
wtorek NPK 30-10-10
środa NPK 30-10-10
czwartek NPK 10-30-20
piątek NPK 30-10-10
sobota NPK 30-10-10
niedziela NPK 10-30-20
Od początku sierpnia każde 30-10-10 zastąpię 6-18-36, a każde 10-30-20 pozostanie be zmian. Większa ilość potasu wybarwia kwiaty i przedłuża ich żywotność i dodatkowo przyspiesza drewnienie roślin dzięki czemu lepiej zimują w piwnicy.Dodatkowo nawóz 6-18-36 ma 3% magnezu i sporą dawkę żelaza (w postaci chelatu żelaza) dzięki czemu przy coraz mniejszej ilości słońca/światła we wrześniu i październiku fotosynteza przebiega jak w lipcu

..........................................................................
ja daję nawóz NPK 30-10-10 codziennie w dawce od 1 do max 2 g na litr. Co 3-4 dni zamiast tego nawozu daję albo 10-30-20 albo 6-18-36. Te nawozy maja 2 i drugi 3% magnezu oraz sporo żelaza dzięki czemu liście są ładnie wybarwione, a co za tym idzie fotosynteza przebiega na maxa. Pierwszy nawóz z dużą zawartością azotu powoduje, że datura ma się z czego budować

Podawane nawozy z firrmy SCOTTS PETERS PROFESSIONAL

Można również stosować tańsze kristalony są równie dobre.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie sprawdziłam stosunek NPK w żelu do Datur, który stosowałam w zeszłym sezonie. Pisze jak byk 7-3-8 + mikroskładniki.
Florovit do pelargonii "Skład: NPK 4 + 6 + 8 z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem, cynkiem".
To ma się nijak do tego co Wy piszecie.
Chyba przeliczę sobie jeszcze rozpuszczoną Azofoskę.
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Ja też kupiłam żel do Datur 7-3-8 plus mikroskładniki ,czy oznacz to ,że nie est dobry? :(
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukałam zdjęć, okazuje się że zupełnie nie fotografowałam datur. Jedyne jakie odnalazłam pokazuje sam kwiat:
Obrazek
Mam 2 letnie datury, są dość młode, sama je ukorzeniłam z pędów od sąsiadki, w zeszłym sezonie miały od 6-10 kwiatów o ile dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Trochę drogi NKP 30-10-10 ,ale tak go polecają specjaliści od Datur ,że chyba kupię :wit
Moja 9 kwietnia wyglądała tak ,zrobię nowe zdjęcie i wstawię dziś ląduje dopiero w ogrodzie do ziemi .

Obrazek

To moja pierwsza Datura i uczę się dopiero jak z nimi postępować ;:124
Na razie hartowałam ją codziennie trochę w cieniu ,trochę w słoneczku , a dziś do ziemi po Zośce jak radzili inni na FO ;:138
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na poprzedniej stronie jest nawożeniu
Mariolcia1962 Te specjalne nawozy do datur to zwykłe oszustwo.To jak karmienie 2m faceta dziecięcą porcją :lol:
Nawóz może i dobry ale dawkę trzeba zwiększyć chyba x 2 :?:

Poszukaj nawozu o podobnym składzie bo są zdecydowanie tańsze :)

Aniu może powiem dosadniej...kłamstwo ma krótkie nogi i na poprzedniej stronie to wyszło.
I nie tylko ja to zauważyłam...
To piszesz że nawozisz codziennie , to znów że co tydzień czy 2 a teraz jeszcze że przecież ich nie pędzisz bo i po co.... no jak tak można :? ?
Zbyt dużo sprzeczności w Twoich wypowiedziach.
I mam nadzieje że pokażesz nam jakąś fajną odmiany które Ci tak ładnie obficie kwitła jak wspomniałaś.
Tak Aniu Brugmansia to roślina parapetowa i da się ją uprawiać bez nawożenia w bloku bez balkonu ;:180 A słyszałaś o tych niebieskich różach :wink: ?
Wytłumacz mi dlaczego jest tyle problemów z jej uprawą jak to niby takie proste ?

Jeśli masz sprawdzone sposoby napisz każdy się czegoś nauczy ;:108

Ja żadną znawczynią nie jestem . Mam w kolekcji ponad 60 odmian i ciągle się uczę czytam różne publikacje artykuły siedzę na zagranicznych forach... Tej wiedzy jest bardzo mało a warto mieć tą roślinę w kolekcji .
A pisanie że to ,,parapetowiec,, albo ,,nie musi dużo jeść,, to później są właśnie efekty ,,moja datura zdechła albo co jej jest,,....a każdej roślinki szkoda.I jeśli ktoś przed jej zakupem będzie znał jej wymagania to będzie o wiele łatwiej i bardziej kolorowo :D

Koniec bo szkoda tak zaśmiecać wątek!
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Są variegaty o kwiatach białych , morelowych , różowych 1 piętrowych , różowych 2 piętrowych , różowych pełnych
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Mariolcia1962, tylko kup sobie małe opakowanie, a nie hurtowe. Bo jak to później przechowywać :;230 :;230 :;230
U mnie w chwili obecnej jest 8stopni. Pada, leje, pada... dobrze, że z przewagą na "pada".
Datury stoją w szopie, nowsze egzemplarze poszły do jasnej piwnicy.

Zjawka, nie atakuj już tak. Dla mnie nawożeniem guawnem nie jest wcale nawożeniem, to jest coś normalnego, co zawsze dodaje się w ogródku przy sadzeniu. :;230 Może ze względu na ciężką ziemię tak u mnie jest... Dlatego niektórzy nie uznają tego za nawożeniem. To jest normalna czynność jak mycie zębów. Także spokojnie! Myślałam, że chodzi o coś innego, a nie pamiętałam dokładnie wcześniejszego postu.
Wcale nie trzeba mieć fajnych odmian. Czasem wystarczy prosta odmiana.
Moja kuzynka Datury nie nawoziła zupełnie niczym.... Jestem pewna. A kwiatów miała tyle co u Ciebie zjawka. Miała lepsze warunki. I na pewno nie stała w solarium jak moja :;230
Niebieską różę posiadam. Niestety jest liliowo fioletowa. Ale jak cudownie pachnie! Zostanie tylko i wyłącznie z powodu pięknego zapachu. Uwierzyłam, bo niebieskie kwiaty widziałam. A i niebieską różę dostałam lat temu. Kupiłam dwie sadzonki -sobie i znajomemu z zupełnie innego miasta. Ja sypałam nawozem Oscomote... zakwitły dwa pączki, on tylko wsadził w słoneczniejszym miejscu -kwitła przepięknie.
Wszystko zależy od ziemi. A handlowcy tych róż powinni pisać że wpada delikatnie w odcień niebieskiego przy cieniu. Byłoby mniej nieporozumień i mniej rozczarowań.

Sadzicie datury w ziemi -ale w ziemi z doniczką czy bez? Ja myślałam o wsadzeniu z doniczką. Na pewno mniej by się nagrzewała niż dotychczas i mniej będzie wysuszała.
Bez doniczki mogłabym mieć problem przy wykopywaniu, i uszkodzić korzenie.
Zjawka, po zdjęciach ciężko mi określić. A mając tyle odmian wiesz.
U mnie datury powinny mieć solarium w wakacje. :;230 Jak radzisz?
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zjawko, mam pytanie jaki to nawóz ma taki stosunek NPK 30-10-10, a jakiego Ty używasz? Poza tym ciekawi mnie to o co pytał już Skrzacik czy wkopujesz całe donice?

-- 16 maja 2014, o 12:22 --

Bo efekty masz wspaniałe ;:333
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”