Lukrecjowy ogród - po przerwie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród - po przerwie

Post »

Nelu, mam wszystkie z wymienionych przez ciebie róż i ja bym wyeliminowała z tej grupy Heiditraume. Ona poza tym że jest zjadliwie jaskrawa, to wypuszcza badzo długie pędy. Najpierw rosną we wszystkie strony w górę, a potem pod własnym ciężarem się kładą. Inna rzecz, że ta róża bardzo obficie i długo kwitnie. Jeżeli lubisz tak mocny kolor, to oczywiście inna sprawa. Ja mam ją posadzoną razem z białymi i kremowymi, więc trochę jest stonowana.
Ballerina jest piękna , ale tochę wyższa i dość rozłożysta, zasłoniłaby sporą powierzchnię, zesztą sama wiesz.
Daję ci pod rozwagę jeszcze Degenhardt. Badzo ciekawa, nieduża.
No i klasyczne The Fairy. Bardzo je lubię, na skalniaki są świetne. Ja sama dokupiłam teraz inne z tej grupy, a mianowicie Ashamed Fairy. Są poza tym jeszcze inne z tej linii, chociażby Lovely Fairy czy białe White The Fairy.
Aspirine Rose jak najbardziej popieram.
Stadt Rome - mnie się podoba, ma biały środeczek, dzięki czemu jest ciekawa i nie tak jaskrawa jak Heiditraume.
Kent czy White Cover, ładniutka, chętnie i nieprzerwanie kwitnie, ale nieładnie się starzeje: dużo brązowych kwiatuszków :wink:
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zestawieniem skalniakowych róż mnie zabiłaś...wszystkie mi się podobają ...absolutnie wszystkie ;:167 Uwielbiam takie delikatne kwiaty ;:167
A teraz idę doczytać kolejno czy to okrywowe ,czy inne :lol: No i pytanie zasadnicze co to za sklep :lol:
Już to widzę ;:173
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Wandziu jak wiesz dopiero raczkuję w temacie różanym, która to Heiditraume? zamówiłam ją pod jakimś synonimem? ;:131 Wiem, że taką oglądałam... Starałam się podpisać fotki z różami, które zamierzam nabyć, może o czymś nie wiem... z pewnością.
Bardzo dziękuję za doradę, Fairy bardzo lubię, białą i różowe mam, oglądałam też Ashamed i Lovely - są faktycznie lovely ;:170 pewnie będą, ale nie na skalniaku.

Danusiu - zaraz pogadamy ;:196 Wszystko opowiem ;:oj
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Neluś, witaj po przewie!
Bardzo się cieszę, że jesteś i zostawiasz za sobą smutki?limit nieszczęść wyczerpany, to będzie dobry rok ;:333

Plany na skalniaku imponujące!
Ze względu na istniejące nasadzenia i rodzaj gleby ja bym się skłaniała w kierunku "pustych' róż, wyglądających naturalnie niemal w każdej konfiguracji. Ballerina jest cudowna, sadź ją koniecznie. Do tego zastanów się nad Heavenly Pink i Kent'em. Ten drugi jest nie do zdarcia. Urośnie nawet na gruzie i piachu, doskonała róża. Wanda wspominała o brązowych kwiatach - u siebie tego ie zauważyłam - wręcz przeciwnie, to jedna z nielicznych, samooczyszczających się róż, nie wymaga cięcia. Idealnie się skomponuje z Balleriną. jak dosadzisz im jeszcze więcej lawendy, która takie warunki uwielbia, duet będzie fantastyczny!
Ja bym posadziła 2, maksymalnie 3 odmiany. Jak masz miejsce to po 3 szt. z każdej.
Heidetraum ma bardzo ostry, różowy kolorek, czy taki akcent kolorystyczny będzie Ci tu pasował?
Trzymam kciuki za realizację i kibicuję z całego serca ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Nelu,dobrze,ze jesteś optymistką i nie poddajesz sie,bo ja się załamuję już od małego niepowodzenia.Plany fajne,dziewczyny tematykę róż mają w małym paluszku,więc na pewno mądrze doradza.Życzę powodzenia w tym sezonie.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Też jestem ciekawa gdzie zamawiasz czy u Ewy? :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Neluś takie piękności różane pokazujesz, róże o pustych kwiatach są moimi ulubionymi.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nelu, jeśli chcesz zerknąć na Heiditraume, to zapraszam do mnie na stronę 37 :D
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kornelko - zagladam i ja i choć mam mało czasu i nie bywam teraz codziennie na FO, to będę się starała odwiedzać ulubione ogrody choć z doskoku. Twój jest jednym z nich.
Dobrze, że już jesteś ;:167
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witaj Nelciu ;:138 Cieszę sie ,że jesteś.
Fajny pomysł z tymi różami na skalniaku.Może i ja pójdę tą drogą. ;:215
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Dzień dobry wieczór! W ogródku ze względu na wciąż obecne białe paskudztwo nie zrobiłam nic ponad wygrabienie trawy tydzień temu. Miałam obciąć wierzby i krzaczory, ale doszłam do wniosku, że dziś to może lepiej będzie jak przewrócę dom do góry nogami, a do ogrodu pójdę jak już będzie przyjemniej.

W temacie róż na skalniak
- będą te z poprzedniej fotki, na razie po jednej (baleriny mam dwie, już całkiem fajne). Po naprawie domu w moim portfelu zadomowiła się kosmiczna czarna dziura. Planów było co nie miara, teraz trzeba będzie czekać na lepszy finansowy czas, albo liczyć na hojność znajomych, którzy zechcą się podzielić nadwyżkami ze swoich ogrodów. No, chyba, że zdarzy się cud i zamiast hejnału na trąbce z Wieży Mariackiej, wygram w totolotka ;:306

Kasiu jakże się cieszę, że mnie znalazłaś! Bywam u Ciebie, a jakże, ale z wrażenia zazwyczaj odbiera mi mowę, a potem przekłada się to na ogólny paraliż i pisać nie mogę. Niemoc pani, niemoc straszna ;:306
Kenta zamówię, jest na czele chyba najdłuższej w historii liście zachciewajek do nabycia. Chyba zaraziłam się forumową chorobą ;:131 skoro mogę tańczyć i śpiewać 20 różom, to równie dobrze mogłoby być ich ze 200. Wcale bym się nie obraziła. A tak się okrutnie broniłam, że wszystko, tylko nie róże! A tu masz, dopadło i mnie! Nie sądziłam, że tak bardzo się wciągnę w ten temat.

Małgosiu tak naprawdę w środku jestem mięciutka jak puszek kurczaczka, ta stal to tylko tak na zewnątrz. Prawda jest też taka, że mam wokół siebie (ale też tu - w sieci) bardzo życzliwych i dobrych ludzi. Czuję, że nie muszę się sama zmagać z żywiołem. To bardzo pokrzepiające i budujące. Jestem szczęściarą! Kasa - rzecz nabyta, dziś jest, jutro nie ma. O dobrych ludziach powiedzieć tego nie sposób, dlatego też tak bardzo ich za to szanuję i cenię!

Lady -r ze względu na cięcia w budżecie mogłam zamówić tylko w jednym miejscu "Ros...arium Chodun", u Ewci oglądałam ofertę, oczywiście wykupiłabym pół sklepu, ale nie miała tych, które potrzebuję na już. A tam mam je w jednym miejscu.

Halinko bardzo mi się podobają te wszystkie eleganckie i dystyngowane damy, ale one mają swoje towarzystwo ;:306 Oczywiście będą - bo muszą być (teraz już muszą ;:306 ), ale do tych "pustych" niemal dzikich mam nieopisany sentyment! Może sama też trochę taka dzika jestem? Lubię, to chyba nieodpowiednie słowo, za mały ładunek emocjonalny, a czy uwielbiam? Jeszcze nie wiem! ;:306

Wandziu byłam, widziałam - napisałam u Ciebie, nie będzie jej. Chyba nigdy, za bardzo żarówiasta, jednak.

Małgoś zapraszam kiedy tylko dasz radę! Wiadomo, za mało czasu na wszystko... Ale cieszę się, nawet jeśli wpadniesz tu tylko z doskoku ;:196

Jurku jeszcze nie wiem czy polecam. Przekonamy się. Na razie pewnym jest fakt, że mnóstwo skalniakowych roślinek zwyczajnie znika. Najpierw kolekcjonowałam macierzanki (było ich naprawdę sporo) - ostała się jakaś jedna, ta terminatorka, po której można deptać, a te wszystkie cytryną pachnące szlag trafił. Bardziej ekspansywne zagłuszyły te delikatne, całkiem sporo zakończyło żywot bo wymarzły. Jasne, mogłabym próbować znów znosić sadzonki i pewnie byłoby ślicznie, ale te bylinki to jednak trzeba umieć trzymać w ryzach, ciągle odmładzać, a nie wszystko się tak da. Posłonki miały być małe, a urosły poczwary wielkie i wylecą gdzie indziej ;:306 Teraz będzie kolejne podejście, stawiam na rośliny bardziej "długowieczne".

Teraz jednak nieco zmienię temat. Nie pokażę nic nowego dla Was, ale dla mnie to było mega odkrycie! Hortensje bukietowe. ;:170 Oczywiście dzięki FO i Wam! ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MIŁEGO WIECZORU!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale nastrojowo się zrobiło. A słonko bije ze zdjęć aż miło :D
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Czyżbyś nie lubiła posłonków?Ciekaw jestem jak u Ciebie kwitną.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

A więc jednak róże... Wybrałaś same słodziaki, na pewno będą pięknie się prezentować ;:138 .
Czytam, że i Ciebie dopadła różyczka ;:306 , to teraz tylko czekać na kolejne królewny w Twoim ogrodzie. Już je widzę oczami wyobraźni... masz areał, więc jest gdzie zaszaleć :lol: . A finanse? Zobaczysz, jakoś to będzie, a i dobre forumowe duszyczki zapewne wspomogą nową różankę niejednym krzaczkiem ;:108 .
Serdeczne niedzielne pozdrowienia :wit !
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Nelu, wpadam z krótkim powitaniem i pozdrowieniami. Gdzieś mi uciekł Twój wątek, ale już sobie zaznaczam.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”