Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Oj chyba pożałujesz ;:224 . Grunt musi być ciepły, a koło świąt zapowiadają nawet minusowe temperatury ;:oj . Lepiej zrobić sadzonki w domu, ale to też jeszcze za wcześnie ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Na grunt za szybko. Ja też mam wysiane trochę dyniowatych i ogórki, ale pod osłoną i już kiełkują. Rok temu zrobiłam podobnie, by mieć szybciej trochę warzyw. W gruncie nawet marchew, pietruszkę itp. mam pod włókniną. Jak masz włókninę to je chociaż okryj.
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Okryłem oczywiście :) Jeśli się nie uda to trudno. Wysieję po raz drugi w maju :wink:
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy można dać kurzeńca pod cukinię i arbuza?I ile go dać? :oops: ;:3
Pozdrawiam Krzysiek
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Można, ale najlepiej już teraz zaprawić nić dołki pod te rośliny (żeby przegryzł się z ziemią). Myślę, że nie powinno być go więcej niż pół szpadla pod roślinę. I trzeba go dokładnie przemieszać z ziemią.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Witam,czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda cukinia albenga? Dostałam ją na akcji od Marty50. Czy to jest to samo co tromba d'Albenga? :oops:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

U sąsiada cukinia wyrosła na świeżym kompoście. Obok niej wyrosła dynia (która w końcu zamieszkała na mojej działce) . W tym roku na swoim kompoście chciałam zasadzić cukinię. Kompost leży już od jesieni ale będzie tak sobie dochodził przez kolejny rok. Cukinie posadzę też gdzieś obok na wszelki wypadek jakby kompost okazał się pomyłką :wink:
Pozdrawiam Jola
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Będzie rosła na kompoście nawet słabo rozłozonym lecz trzeba pilnować wilgotności pryzmy kompostowej.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ale taką cukinię trzeba zlikwidować nim stanie się źródłem patogenów dla kompostu.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Kiedy to jest ten czas "nim" ;:131 tzn że mam zerwać cukinie jak najszybciej i nie dać dokonać żywota roślinie na owym kompostowniku? Zresztą poczytam wątek od początku bo nigdy nie spotkałam się by cukinia miała jakieś negatywne oddziaływania. Zresztą nie pamiętam też by kiedykolwiek chorowała..no chyba że była notorycznie zlewana deszczem w niskiej temperaturze otoczenia.
Pozdrawiam Jola
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Trzeba też pamiętać, że cukinia i dynia są bardzo żarłoczne, wyjałowią więc kompost, w jakim stopniu - to oczywiście zależy od wielkości pryzmy kompostowej i ilości krzaków cukinii na niej.
Zielonym do góry!!!
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To nie do końca jest prawda. Pryzma kompostowa zostanie przerośnięta systemem korzeniowym cukinii, który w tej pryzmie pozostanie. Ubędzie w zasadzie z tego kompostu tylko to co zabierzemy z owocami.

Poza tym jeśli cukinia rośnie na pryzmie- wyjałowi pryzmę, jeśli na grządce - wyjałowi glebę na grządce. Bilans wychodzi na zero.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Wiem że można i kompost ubić :;230 ale żeby tego nie zrobić zakupiłam wiadro i wszelakie odpadki wywożę z domu na działkę. Do tego mam sporo fusów z kawy odbieranych od pobliskiej kawiarni. Może i kombinuję ale zależy mi by działkę móc wyżywić jak najmniejszą ilością dodatkowych nawozów.
Pamiętam któregoś roku jak mojej mamie na kompoście wyrosły pomidory. Na działce miała tzw raka na prawie każdym owocu a ten z kompostu był przepiękny i zdrowy.

Ale do tematu wracając. Myślę że 1 cukinia szkody wielkiej nie zrobi. Muszę tylko pamiętać o sprawdzaniu wilgotności i czasami podlać pryzmę jakąś gnojówką ze skrzypu czy pokrzywy, wrotycza. Taki mam przynajmniej zamiar :D
Pozdrawiam Jola
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Działkę można uważać za zamknięty ekosystem. Nie istotne w którym miejscu działki coś ubędzie a w którym przybędzie. Istotne jest to, że musimy generalnie włożyć w glebę tyle ile z niej wynieśliśmy plonów.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”