Ogródek Gosi cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.11

Post »

Przez te upały nawet nie miałam siły włączać komputera. Dopiero odżywam. Nareszcie popadało i to solidnie. Rano i wieczorem ;:138

Maju, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nareszcie popadało. Niestety niektórym kwiatom juz to nie pomoże. Najbardziej u mnie ucierpiały floksy. Dzisiaj je włąśnie ścięłam. Jeszcze coś tam wypuszczają, ale takich dużych kwiatów to już nie bedzie

Małgosiu, ja zdecydowanie wole temperatury poniżej 30 stopni, a szczególnie nocą, żeby było poniżej 18. Najgorsze były właśnie noce. Także zdecydowanie dzisiaj odetchnęłam. Od razu nabrałam chęci do pracy.
A zdjęcia były robione przed upałami.

Iwonko, ja nie widzę różnicy za bardzo między kupną, a swoją lobelią. Już nie pamiętam gdzie sadziłam którą. U mnie piach, więc za bardzo poszaleć nie może,
Deszcz spadł nad ranem i wieczorem. Obawiałam się burz, ale całe szczęście przeszły bokiem.

Maju, u mnie nie tyle lobelie tworzą gąszcz, co smagliczka. I o dziwo gaura. U mnie wyrósł gigant, który oplata Muzykantów i Aphrodyte. Nie wiem, czy w przyszłym roku jej nie wywalę. Za dużo tego, chociaż bardzo lubię jej delikatne kwiatki.

Ewo, pokazane zdjęcia pochodzą z czasów przed upałami. U mnie jest piasek, więc przy takich temperaturach i chwasty są mniejsze.

Aga, ja już zachorowałam na jeżówki w zeszłym roku i czuję, że ciąglę mi ich mało. Cudowne rośliny. W sumie mało wymagające, a kwitną do późnej jesieni.
Wilczomlecz mam już kolejny rok. Tez bardzo podbają mi się jego delikatne kwiatki.

Jolu, nadal mam wolne. Chociaż ostatni tydzień uważam za stracony. Wymęczyłam się strasznie.
Przy naszch piaskach niestety upal daje się bardzo we znaki. Chociaż sądziłam, że u Ciebie drzewa dają trochę osłony przed tym palącym słońcem

Ewo, u mnie też jest dużo nowych pąków. Niektóre róze kwitną niestrudzenie non stop. Tak na przykłąd Jaqueline. Jestem nią zachwycona.

Anetko, u mnie najgorzej wyglądają tawuły, świecznica i floksy. Tawuły są wręcz spalone. Nie pomagało podlewanie.

Wandziu, zdjęcia były robione kilka dni temu. Za chwilę pokażę jak wygląda ogród po upałach. Dzisiaj spadł nareszcie upragniony deszcz i zrobiło się chłodniej. Tylko dlaczego od razu jutro ma być poniżej 20 stopni? Pogoda jest dobijająca.

Aniu, u mnie zaczęło padać około 6.20 i potem poprawiło około 21. Zatem jestem usatysfakcjonowana. Najgorsze, że jutro ma padac prawie przez cały dzień. Chociaż deszcz jest bardzo potrzebny, szczególnie na moich piaskach.

Jadziu, współczuję. Przy takiej pogodzie brak bieżącej wody to tragedia. Podziwiam Twoje samozaparcie do prowadzenia ogródu w takich warunkach.

Marylko, jeżówki są cudowne. Kupiłam kilka, jestem zadowolona, mimo, że za bardzo nie zgadzają się odmiany, ale i tak się cieszę, że je mam.

A teraz zdjęcia z dzisiaj

Mam pierwsze kwiaty Avalona. Szkoda, że liście łapią plamistość
Obrazek

Czas jesieni nadchodzi. Zaczynają kwitnąc astry
Obrazek

Jeżówka secret joy
Obrazek

Obrazek

Kolejna jeżówka
Obrazek

Westerland?
Obrazek

Widoczek ogólny. Trawy nie ma, ale odżyje
Obrazek

Obrazek

Rabata po przejściach
Obrazek

A tak wyglądała tydzień temu

Obrazek

Jaqueline ma sporo pączków :tan
Obrazek

Obrazek

No i zaczął kwitnąc ponownie Eden

Obrazek

Obrazek

No i pochwalę się, że zaczyna byc widać postępy w walce z moją wstrętną trawą'

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie niestety w tym roku Avalonki również zostały dotknięte czarną plamistością :evil: Ale źle nie jest i znowu zaczyna szaleństwo kwiatowe :heja
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zastanawiam się, czemu masz wątpliwości co do Westerland. Wygląda jak Westerland :D
Pada i siąpi od kilku godzin, ale z przerwami. To wciąż za mało, powinno padać przez kilka dni i to o wiele intensywniej, żeby było widać efekty. Przynajmniej przestanę się martwić tym, że chwasty źle wyglądają ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Kusicie tym Avalonem i kusicie.... Ty Gosiu po Ani i Jagi następna.... A ja już chyba nie będę kupować róż, chyba....
Ale Jacqueline to chyba kupię ;:224

Ps Werbenka zaczyna kwitnąć ;:196
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Gosia jak ja Ci zazdroszczę kwitnącej Edenki ;:173 przyznaję się :;230
Pewnie nie doczytałam, ale jak walczysz z niechcianą trawką? U mnie znowu pada :tan
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

gOSIU Awalon śliczny,cudne jeżówki ta żółta takiej nie widziałam :wit :wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

No widzisz, Margo, doczekałaś się Avalona :heja.
Szkoda, że plamistego... moje, odpukać, jeszcze tego świństwa nie mają.
Trawnika w rzeczy samej zazdrościć Ci nie można, ale już Edena... ;:170.
No i zrobiło się troszkę spokojniej po deszczu, prawda :?:
Przynajmniej podlewanie odpada, tylko na jak długo...
Zabrałam się dziś za przesadzanie róży, a tu na głębokości półtorej łopaty... sucho :shock:.
A przecież lało całą noc i pół dnia...

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, u mnie Avalonek jest młodziutki i ledwo odratowany. Muszę poczekać do przyszłego roku na ładne kwitnienie, chociaż i tak nie jest źle. Szkoda, że taki w plamki :(

Ewa, u mnie porządnie popadało w pątek rano i wieczorem. Potem siąpiło do 14. Nawet się obawiałam, że zaplanowany grill nie wypali. Ale się udało.
Całe szczęście ja wygrałam walkę z chwastami. Wieczorami trochę pieliłam.
A jeśli chodzi o Westerlanda to Anetka Ninetta zapytała, czy to przypadkiem nie Arabia.Poznaje się ją po tym, że nie pachnie. Nie jestem pewna, ale delikatny zapach wyczułam. Musze jeszcze raz powąchać :D

Asiu, Jaqueline u mnie pierwszy rok, ale jestem tą róża zachwycona. To niewielki krzaczek jak na razie, ale już pokazuje co może się dziać w kolejnych latach. Ma spore kwiaty. Jak na razie zdrowa. I najfajniejsze u mnie jest to, że toleruje półcień. Nie miałabym już gdzie ją wsadzić. Cieszę się, że werbenka kwitnie

Maju, za chwilę Edenka bedzie wyglądała jak w czerwcu. Ma masę pąków i ciągle tworzy nowe przyrosty. Jestem zdumiona, bo w zeszłym roku nie chciała drugi raz pokazać kwiatów.
Trawę pędzelkuję do tej pory mieszanką randapu i fusiladu. Teraz spróbuje samym randapem. Powoli może uda sie ją zlikwidowac na całym trawniku :roll: , ale to potrwa...do przyszłej jesieni ;:306

Jadziu, jeżówek jest całe mnóstwo. Oczopląsu można dostać.

Jagódko, na razie skupiam się na rabatkach. Przyjdzie i czas na trawnik. Powoli, małymi kroczkami doprowadzę go do porządku.
Po deszczu nareszcie można oddychać. Chociaż nie podoba mi się aż tak gwałtowny spadek temperatury. Jak tu wierzyć prognozom. Podobno w przyszłym tygodniu miało być akurat, a dzisiaj widziałam, że w środę ma być tylko 15 stopni.
Na razie nic nie kopię, więc nie wiem jak jest mokro. Z nową rabatą muszę poczekać aż zlikwiduję trawę. Już niewiele jej zostało.

Ostatnie liliowce
Obrazek

Obrazek

Iceberg

Obrazek

Obrazek

Mary Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Ładna ta rabatka na ostatnim zdjęciu, oddaje charakter Twojego ogrodu.
Widzę, że trawa mocno wyschnięta, deszczyk się przyda ;:108
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Dobrze, ze chociaż rośliny ozdobne nie reaguja tak na suszę jak trawa, bo to by dopiero było przykre. Widzę, że Twoje roślinki świetnie znoszą tę suszę?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu :wit
Piękne lilie,liliowce,róże ,floksy :D
Piękny mamy czas w ogrodzie jeszcze dużo kwiatów kwitnie ;:167 ;:173
chociaz suusza trochę im to kwitnienie skraca :roll:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cześć Gosiu!
Upały dość mocno załatwiły nam trawniki, prawda? U mnie miejscami też murawa wysuszona, ale ostatnie dni przynoszą sporo deszczu, więc miejmy nadzieję, że te miejsca się zazielenią.
Dużo kwiatów jeszcze u Ciebie... Ja się cieszę hortensjami, przede wszystkim.
Pozdrowienia!
A
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Podobno w środę ma znów padać :D
Mary Rose zaczyna u mnie drugie kwitnienie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Małgosiu u mnie od prawie miesiąca ani kropla deszczu nie spadła i trawa także zaczyna wysychać. :(
Już w kilku wątkach oglądam tą róże Avalon i jakoś tak mnie na nią wzięło, że zaczynam myśleć, gdzie by ją posadzić, jak uda mi się jesienią kupić. :)
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiaczku sliczne róże ,a biały floks ;:oj :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”