Storczyki Valdessy Kane :)

ODPOWIEDZ
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Valdessy Kane :)

Post »

Bardzo ładnie kwitnie ;:oj lubię jak storczyki są ładnie podpięte i ładnie kwiatki rosną a nie każdy w inną stronę ;:219 ale nie można narzekać, ważne, że w ogóle są ;:215
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Ależ ma rozpiętość skrzydeł... i przesłodki kolorek. Więcej słonecznych sesji poproszę ;:167
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

furious - jak na dziś dzień właśnie w Zwycięstwie Królowej i Czarnej Madonnie pokładam największą nadzieję i traktuję jako największe wyzwanie :D

actus, gianna - dziękuję :D

Callanthe - no niestety to nie ja podpinałam :D po moich podpięciach storcze wyglądają jakby tańczyły break dance :?
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44

Post »

Cudownie wyglada ten falek w sloneczku ;:167 mam takiego samego i jestem z niego bardzo zadowolona po otworzeniu wszystkich kwiatkow kwitnie jeszcze bardzo dlugo ;:138
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Piękna ta mini sesyjka różowego w słońcu :))
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

;:145 ;:145 ;:145
Jaka ja jestem nieszczęśliwa ;:110
valdessa_kane pisze:(...) razem z mężem odwiedziłam tesco ;P fakt, że muszę roślinki trochę poobserwować bo wydaje mi się, że ktoś zbyt od serca je podlewał, ale i tak się cieszę, że je mam :D :D :D
Obrazek

Już się tak nie cieszę a moje tesco'we storczyki to straszne nieporozumienie. Biedaki jednak były poprzelewane - białasek praktycznie od razu zaczął tracić pączki a żółtasek mimo, że kwiaty ma z stanie idealnym, jakiś czas temu stracił dolny liść (zżółkł) a dziś wróciłam do domu po weekendzie i wywaliłam następny. Już od dawna mi coś z nimi nie pasowało, ale szkoda mi było rozbebeszać bo nie chciałam tracić kwiatów i brałam pod uwagę, że może przesadzam. Pomyślałam, że jak ograniczę im podlewanie to sobie podeschną i będzie dobrze. Po prostu nie mam doświadczenia z takimi sytuacjami, bo ja to prędzej coś ususzę jak przeleję ;:120
W każdym razie z ciężkim sercem wybebeszyłam dziś białaska i doznałam szoku takie miał korzenie papuciowate :( dobrze ponad połowę wycięłam, zasypałam cynamonem i zmieniłam podłoże. Mam nadzieję, że przeżyje. Chyba jutro zabiorę się za żółtaska bo tam pewnie nie lepiej a o niego najbardziej się boję bo to mój drugi falek co do ukochaności ;:145 . Po takiej operacji to teraz z tydzień mam nie podlewać - tak? Rany... to pierwsza taka sytuacja w moim życiu i bardzo mi z tym źle ;:145
Callanthe
1000p
1000p

Post »

będzie dobrze, ładnie odżyją obydwa ;:168 jak zasypałaś cynamonem to tak jak mówisz nie podlewaj przez 7-10 dni, a później już normalnie ;:108 dobrze, że zostały jakieś korzonki i nie musisz reanimować :)
ja żeby uniknąć takich sytuacji jak coś mi nie pasuje, to zawsze przesadzam :wink: wolę stracić kwiatki, niż całą roślinkę, a jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby po przesadzaniu wszystkie kwiatki mi zwiędły :wink:
sprzedam
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Dzięki za słowa otuchy. No cóż kolejny szczebel na drabinie doświadczenia :evil: Jestem typem panikary i miałam nadzieję, że to po prostu moje kolejne urojenia a nie chciałam bez potrzeby narażać roślinek na stres.
Callanthe
1000p
1000p

Post »

będzie dobrze, wyrosną nowe korzonki ;:168
sprzedam
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p

Post »

To nie ty jedna masz taki problem, ja dzisiaj przesadzalam dwa midi kupione w markecie, wczesniej tez mi cos w nich nie pasowalo, ale chcialam poczekac az przekwitna, jedank dzisiaj postanowilam zajrzej jednemu w korzonki i okazalo sie ze podad polowa jest zgnita...dramat, odrazu wzielam nastepnego przesadilam, tam bylo jeszcze gorzej :( :( :(
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

No to widzisz Alice :? ja też chciałam poczekać do przekwitnięcia ale dziś się wystraszyłam, że całe roślinki od tego czekania stracę :( Dobrze, że i tobie jakieś korzonki zostały.
No i zobacz jak sobie zaoszczędziłyśmy, ale widać tak to jest z tymi super ofertami :( Teraz będziemy dużo dokładniej wszystko oglądać zanim kupimy.
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p

Post »

valdessa_kane pisze:No to widzisz Alice :? ja też chciałam poczekać do przekwitnięcia ale dziś się wystraszyłam, że całe roślinki od tego czekania stracę :( Dobrze, że i tobie jakieś korzonki zostały.
No i zobacz jak sobie zaoszczędziłyśmy, ale widać tak to jest z tymi super ofertami :( Teraz będziemy dużo dokładniej wszystko oglądać zanim kupimy.
U mnie tez teraz przewazylo przesadzanie, poniewaz wczoraj sobie kupilam bardzo dobra kore do phalaenopsisow, inaczej chyba bym stracila roslinki :( Chyba bym sie zaplakala, obydwa woskowe i moja pieknosci ;:167
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Dobre rzeczy to ja dopiero mam zamówione i pewnie najwcześniej będą w połowie tygodnia, ale z żółtkiem chyba nie będę tyle czekać. Na ten moment "ziemię" to mam jakąś tam z ogrodniczego uniwersalną do storczy, jak ją kupowałam kiedyś to nie wnikałam co tam ona sobie ma :wink: za to od niedawna mam keramzyt więc teraz biedakowi sypnęłam na dno.
Zdradzisz co za korę kupiłaś? Może się informacja na przyszłość przyda :)
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p

Post »

valdessa_kane pisze:Dobre rzeczy to ja dopiero mam zamówione i pewnie najwcześniej będą w połowie tygodnia, ale z żółtkiem chyba nie będę tyle czekać. Na ten moment "ziemię" to mam jakąś tam z ogrodniczego uniwersalną do storczy, jak ją kupowałam kiedyś to nie wnikałam co tam ona sobie ma :wink: za to od niedawna mam keramzyt więc teraz biedakowi sypnęłam na dno.
Zdradzisz co za korę kupiłaś? Może się informacja na przyszłość przyda :)
Juz mowie, to jest kora ktora tylko produkuje najwieksza szklarnia ze storczykami w NL, jest tylko logo ich szklarni i przezroczysty worek nic wiecej, tylko ze do kazdej odmiany storczykow jest zupelnie inna ziemi, do dendrobium inna, do phala. inna do oncidium inna i do wszystkich inna, co mozna zaobserwowac, inna grubosc inny sklad, niestety ja tylko z taka roznorodna ziemia spotkalam sie tylko tam:D
De Orchideeën Hoeve. nazw a szklarni :D
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Haha no to w takim razie ta informacja posłuży mi tylko jako ciekawostka :D bo nie wygląda, żeby mogła sobie to nabyć :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”