Mój mały, piękny świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój mały, piękny świat

Post »

Witam wszystkich wieczorową porą - dopiero teraz znalazłam chwilkę żeby tutaj z Wami usiąść. Bardzo zabiegany ten dzisiejszy dzień ale i bardzo szczęśliwy. Moja córka miała dzisiaj bierzmowanie i wybrała mnie na swojego świadka :D Mamusia jest dumna i szczęśliwa.

Ewuniu, dziękuję za miłe słowa. Z Twoich słów to prawdziwy komplement. Jak tam Twój nowy, wolny kącik? Fortegillę polecam gorąco. Najpiękniejsza jest wczesną wiosną i późnym latem

Aniu, jak znajdę miejsce dla nowych róż to jesienią tez się skuszę :D Jest kilka odmian, których teraz nie mieli więc.... tylko gdzie ja je posadzę?

Magdo, jestem przerażona! Nie wiedziałam, że tylko wiosną i jesienią można miedzianu używać. Mam nadzieję, że nie popaliłam nim liści. Dzisiaj rośliny wyglądają dobrze. A tak się nachodziłam wczoraj przy tych opryskach... Musze poczytać o tym miedzianie
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Dosiu co ja tu czytam ,to Ty nie jesteś Dorotką ? :oops:
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrosia pisze:Amaro, ta promenada i bliskość Niechorza pachnie mi K... :wit Mina M. bezcenna ale nie zapowiada nic ciekawego. Trzeba będzie się naprosić;)

Magdo, musi zakwitnąć. To nie jest wymagający krzew. Mój przeżył dwa przesadzania i to jedno w okresie kwitnienia, jak był dużym okazem. Może Twój jest jeszcze za młody, żeby kwitł. Oby nie było z nim jak z moją Iwą, nigdy nie ma kotków! :(

Skorpionaczko, dziękuję za dobre słowo. Też mam żółtą, zresztą zanim zakwitną, czyli wczesną wiosną to ta żółta jest moja faworytą. No ale jak zakwitnie ta bordowa to żółta się chowa.

Alu, słyszałam o tych gradobiciach. To straszne. A ajgorsze jest to, że na pogodę nie ma rady. W tym roku aura jest dla nas okrutna. Najpierw długa zima, później deszcze, teraz grad i nawałnice. Oby to się skończyło. Ja uważam, że to efekt działalności człowieka, tego że nie szanowaliśmy naszej matki ziemi.
A na pęcherznice zostaw sobie dużo miejsca, bo to spore krzaczysko rośnie :D

Dziewczyny, ma prośbę. Nie potrafię wymyślić zakończenia rabaty przed domem. Co mam zrobić z tym placem pomiędzy rabatą z żórawkami i funkiami a rabatą z klonem palmowym i azaliami??? POMOCY. Agnieszka mnie zainspirowała swoim małym oczkiem wodnym. Na tej wolnej przestrzeni, takiej a la ścieżce jest spad. Mogłabym w dole, na samym końcu umieścić takie oczko z małą fontanną. Co Wy na to?

Obrazek
Ja bym tu zrobił rojnikowisko. ;:215 ;:215
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Jureczku - dobre :D Najpierw zgłupiałam z tym rojnikowiskiem ale po chwili zajarzyłam :D Od rojników zaczynałam kilka lat temu, właśnie w tym miejscu. Ale ich pielenie to nie na moje nerwy i mój brak czasu. Na pewno większość tego miejsca musi zająć tkanina anty-chwastowa i na niej kamyki lub kora.
A Ty widzę, że się lubujesz w rojnikach ;:138 Moje pszczółki też je uwielbiają.

Moje śliczne małe nn:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Już za chwileczkę, już za momencik.... Będzie kolorowo i pachnąco!!! :tan :tan :tan
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 15 cze 2013, o 12:12 --

Arthur Bell i Bienenweide Rot

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Dosiu, dopiero teraz dotarłam ponownie do Twojego wątku, cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu, no i oczywiście tawuły przyciąć nie zdążyłam, ale skoro uważasz, że Twoja cięta jest podonych rozmiarów do mojej nie ciętej, to chyba jeszcze jej w tym roku podaruję, przeraziłam się jak zobaczyłam Twój ogród w wodzie stojący, ale widzę, że na szczęście strat chyba nie masz, bo wszystko pięknie Ci kwitnie. A tam, gdzie masz to puste miejsce, to ja na Twoim miejscu zrobiłabym chyba podobną kaskadę jak ma Marzena06 z małym oczkiem na końcu jak chcesz to zerknij tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154 , może troszkę niższą, ale cosik takiego bym pokombinowała.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoje róże są zachwycające, moje jeszcze w pąkach... ale to pewnie kwestia kilku dni. :D
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31

Post »

;:167 ach ta żółta róża....boska!
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Cześć Ilonko, no już się za Tobą rozglądałam... Dobrze, że znowu wpadłaś. Dzięki za radę z tą kaskadą, trafiłaś w 10 bo to miejsce aż się prosi o kaskadę - jest spad, nie chcę tam kosić :D więc kaskada pasuje. Myślałam o czymś takim ale boję się wrażenia bałaganu. Wiesz, co za dużo to nie zdrowo. To jest mój przedogródek więc... powinno być schludnie, nie? Boję się, że mi ta kaskada wyjdzie kiczowata:( ale chciałabym mieć coś takiego.
Woda na mojej działce niestety poczyniła straty i nadal robi. Niby jej nie widać ale jest jej pełno w gruncie i niektóre rośliny się topią. Np. magnolia, hortensja krzewiasta (a w opisie było, że zniesie każdą ilość wody). Niestety mam takie tereny na działce gdzie woda jest na głębokość szpadla.

Aniu - moje róże też dopiero dzisiaj zaczynają pękać. A niektórzy na forum to już od dwóch tygodni pokazują pięknie kwitnące. Może Ty masz tam jeszcze zimniej niż ja. A ja podobno mieszkam na biegunie ciepła w Polsce :| Cosik to dziwne, na mojej działce zawsze wszystko opóźnione. Aniu, a Ty masz z tego co pamiętam niezłą kolekcję lilii :D a to są moje drugie ulubione kwiaty! a może nawet pierwsze. Ja też ich trochę mam i jeszcze w tym roku dokupiłam kilka. Będziemy nawzajem sobie podziwiać jak zakwitną. Szkoda, że zapachu nie można pokazać na zdjęciach ;:333

Elu - różę polecam. Nie dosyć, że ma piękny kolor, taki herbaciano żółto złoty, to jeszcze rewelacyjnie pachnie.
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Zdjęcia róż przepiękne ;:oj a to dopiero pojedyńcze kwiaty juz czekam aż wszystkie zakwitną :heja
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Amaro, ja też już czekam z utęsknieniem. Od rana popękały już następne :heja
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31

Post »

To poproszę o namiar na żółtą różyczkę, jak znasz...
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Elu, ta róża nazywa się Arthur Bell a kupiłam ją w Rosarium.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj forumko o pięknym, staropolskim imieniu :wit . Przybywam z rewizytą
Napisałaś ??Kocham pracę w ogrodzie, choć do niedawna bym siebie o to nie podejrzewała.?
Tak to już jest z nami, zielonozakręconymi. Niby nic a z tego nic coś wyrasta.
Boszsz jaki Ty masz areał. To ja z tym swoim pudełkiem zapałek i wszelakimi, roślinnymi ograniczeniami to mogę zza rogu zaglądać.
Pięknie sobie aranżujesz ogród. Starasz się mieć w nim to co kochasz.
Ale widzę, że przedział roślinny Ci się zwiększa :D
Doszły po ?banicji? róże, ale nie martw się dojdzie jeszcze więcej :;230
A o Ema się nie martw, przyzwyczai się a manewry kosiarką dojdą do perfekcji (znam to z autopsji) ;:333
Awatar użytkownika
dusza001
200p
200p
Od: 6 lis 2012, o 23:59

Post »

:wit Dobrosia ja bym też tam zrobiła oczko wodne, a różyczki cudne masz :D
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna, powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanica profesjonaliści...
Jestem Ania Witam serdecznie i zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”