Poziomki - uprawa cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
anika24
50p
50p
Od: 6 wrz 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Poziomki - uprawa cz. 2

Post »

Obrazek

Obrazek

To moja poziomka NN:). Zaplątała się sprzedawcy razem z kwiatkami które kupowałam jakieś 3 lata temu. Wsadziłam ją i okazało się że jest całoroczna, na jesieni podzieliłam krzaczek i teraz z jednej mam kilkanaście. Wygląda trochę marnie bo non stop podkopują ją nornice ale ładnie owocuje.

Obrazek

Obrazek

A to Regina, nieprawdopodobne że z takich małych kurdupli wyrosły takie sadzonki. Wysadziłam je 3 dni temu, wody mają pod dostatkiem....chciałabym jeszcze w tym roku spróbować jak smakują:). Póki co nie ma śladu po kwiatkach ale ma jeszcze czas.
Pozdrawiam:*
Pozdrawiam, Anita:)
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie pojawił się pierwszy owocek. I to na tegorocznej reginie. Duma rozpiera tatusia :D
Obrazek
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robiłam dzisiaj porządki na balkonie po ostatnich deszczach i zauważyłam na jednym krzaczku dwie dojrzałe poziomeczki:) - oczywiście 3-letnia córcia spałaszowała. Mówiła że pyszne. Może z następnych dojrzałych będzie przydział dla mnie - chociaż na spróbowanie, bo sadzone były dla dziecka.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Mam pytanie trochę z innej beczki, co robić z nadmiarem owoców? Jak je można zagospodarować? Mam białe owoce (żółte).
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Pytanie ile ich masz. Ja najczęściej zalewałam w dużej misce galaretką, ale to metoda na krótki czas. Mrożenie nie bardzo mi się sprawdzało, więc robiłam coś ala dżemik (taki z cukrem zelującym). Mnie smakował, ale ja lubię owoce pod każdą postacią. :wit
U mnie problem nadmiaru rzadko występuje, choć muszę przyznać, że wczoraj pierwszy raz w tym roku już pojadłam odrobinę poziomek. ;:138
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ok. 50 szt. Czy mrożenie jest dobre ?
Awatar użytkownika
anika24
50p
50p
Od: 6 wrz 2012, o 19:59

Post »

Poziomki można tak jak truskawki zmiksować i w szklanym słoiku zamrozić. Potem są gotowym dodatkiem np do makaronu. Po zamrożeniu całych owoców i ich odmrożeniu tracą na smaku a takie zmiksowane z cukrem i zamrożone w słoiku praktycznie nie różnią się od świeżych:) :wit
Pozdrawiam, Anita:)
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teściowa mroziła czerwone, ale wychodziła jej z tego taka mazia.
Ja jeśli będę miała w tym roku nadmiar i zamrożę, to najpierw wymieszam je z cukrem - tak robię teraz z truskawkami. Pakuję w niewielkie pojemniki i mam gotowy produkt do koktajlu mlecznego, a nie mam rozczarowanie, że po rozmrożeniu nie są takie jak z krzaczka. ;:333
Myślę, mrożone w całości zachowają się podobnie jak truskawki, czyli, że trzeba je dodać do galaretki przed rozmrożeniem.

-- 9 cze 2013, o 08:48 --

Ja mrożę w plastykowych pojemniczkach, bo nie muszę ich całkowicie rozmrażać aby wyjąć z opakowania. Robię małe porcje, bo lepiej wykorzystać dwie, trzy niż na siłę dojadać.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To smacznie dziękuję za cenne porady.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie są to artystyczne zdjęcia, ale robiłam je wczoraj dość poźnym wieczorem.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaM
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2013, o 08:33

Post »

hmmmm, apetycznie wygladaja, czy to sa poziomki biale, czy po prostu czerwone i jeszcze niedojrzale?
moje siane na poczatku marca jeszcze siedza pojedynczo w pojemnikach, w nastepny weekend przesadzam do ziemi, troche wolno im wzrost idzie ale mam nadzieje ze jak przesadze do ziemi to rusza i moze pod koniec lata choc jedna poziomke sprobuje
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu! To biała, a właściwie ponoć żółta poziomka. To są stare krzaczki, ale obiecywałam wstawiać zdjęcia ku pokrzepieniu serc, że jest nadzieja na owoce. Te poziomki są dojrzałe gdy nabierają kremowego kolorku. Ta na zdjęciu już jest jadalna, choć jeszcze mało słodka. ;:215
Awatar użytkownika
JolantaM
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2013, o 08:33

Post »

Zycze Ci wiec milego i slodkiego objadania sie bo wyglada przepysznie :) Ja na razie zadowole sie podkradaniem owocow poziomek z lasu (choc poki co kwiatki tylko widze). A poziomke zolta (nasionka) tez zamierzam nabyc , bo slyszalam ze jest slodsza od czerwonej (no i ptaki nie atakuja owocow z powodu koloru)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ja mrożę całe poziomki i jem nie rozmrażając ich - zamrożone smakują lepiej od lodów i są bez cukru!
Zamrożone truskawki są ulubionym smakołykiem mojego syna, na to jednak trzeba mieć silne zęby, a na mrożone poziomki nie :D
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

O matko, niektórzy co siali w tym roku swoje poziomki mają już małe owocki....ja nie mam jeszcze ani kwiatków ani owoców :( czy ktoś może mi napisać kiedy powinnam się mniej więcej spodziewać pierwszych owoców...posiałam Rugię
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”