Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Ewelinko :wit . Gdyby to był inny wątek to każdy by się zachwycał Twoimi różami. Są śliczne. Ale piwniczkę masz taką piękną i oryginalną że nie da się tutaj nie zwracać na nią uwagi. Każdy myślę by taką chciał :)
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny,
dziękuję za tyle "piwniczkowych" komplementów, chyba na nie nie zasługuję... :oops: Największym moim wkładem w jej wygląd to upór w kwestii tego, że powinna być porośnięta roślinami, i to kwitnącymi, a nie na przykład trawą. Oraz tych roślin posadzenie, niekoniecznie w sposób logiczny i planowy... A resztę zrobiła już natura, efekt tej roboty nie raz mnie zaskakuje a zawsze zachwyca. Teraz nie mogę się doczekać aż w pełni zarośnie drapak nad daszkiem, wydaje mi się, że będzie ladnie wyglądać. Drapak obsadziłam pnączami, które owocują, mam cichą nadzieję, że będą zlatywać tu ptaki.
Pewnie też jeszcze coś podosadzam "u stóp" piwniczki, tak, żeby rośliny niejako schodziły ze zboczy i kończyły się rabatką a nie trawnikiem.
Pozdrawiam serdecznie,
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko :wit . Oprócz cudownej piwniczki zainteresowała mnie dziura w drzewie u Ciebie. Czy to dziupla czy może dołożyliście do tego jakąś rękę? Wygląda to niczym "babcia wierzba z pocahontas"
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Dobry wieczór wszystkim,

Madziu, to nie jest dziura, to ślad po odciętej dawno temu gałęzi. Patrz, nawet nie zauważyłam jak fajnie to wyszło na zdjęciu. ;:131

Chciałabym się was poradzić bo mam trochę wątpliwości jeżeli chodzi o moje hortensje bukietowe, właśnie zaczęły kwitnąć:

Limelight

Obrazek

I ona wydaje się być w porządku, natomiast te dwie:

Obrazek

Obrazek

Nieco mnie niepokoją. Jedna z nich to Vanille Fraise, a druga Pinky Winky. Wiem, że one są jeszcze młodziutkie, ale czy tak właśnie mają wyglądać? A może jeszcze się rozwiną?

A na dobranoc ? śliczniutka Polka ? jej pierwszy kwiat.

Obrazek

Pozdrowienia,
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Ewelinko, na moje oko żadna z tych dwóch hortensji raczej nie jest Vanille Fraise. Zbyt dużo kwiatów płodnych. Na moje krótkie, bo jednosezonowe :wink: doświadczenie z bukietówkami wydaje mi się, że moja VF w ten sposób się nie rozwijała. Ale obserwuj, jak będzie się dalej zachowywać. Dla porównania - tak wyglądała moja, gdy kwiaty zaczynały się rozwijać: http://venom.net.pl/mil/focz2/DSC02915.jpg
A tak już później: http://venom.net.pl/mil/focz2/vanillefraise.jpg Na temat Pinky Winky nie wypowiadam się, bo nie mam :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Milenko, moje oko też uważa, że coś jest nie tak... Chyba napiszę do sprzedawcy, może będzie wiedział, co to może być. Na szczęście, wszystkie hortensje miał ładne, więc pół biedy. Zawsze mogę dokupić...
Następnym razem jak będziesz przejeżdżała obok, to zapraszam serdecznie, po południu i wieczorem zazwyczaj jestem w domu... Szkoda tak bezproduktywnie przejeżdżać ;:173
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Piwniczka jest super ;:108 . O każdej porze roku. Ale to sztuka nasadzeń, brawo!
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja już nic nie będę pisała o piwniczce.
Z wielką przyjemnością spacerowałam po Twoim ogrodzie. Mnie zachwycił bylinowy nasyp wzdłuż płotu. Jest takie zdjecie z 2 czerwca, w biało-bordowo-fioletowej tonacji. Specyficzne oświetlenie wyrównało trochę kolory, przez co wybiły się tonujace wszystko połacie ... no właśnie, czego ? Rogownicy kutnerowej ?
W ogóle w Twoim ogrodzie spodobały mi się spore, wzajemnie się przenikajace barwne plamy, także na piwniczce i u jej podnóża.

A jednak nie dało się bez niej.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Hortensje są, a jak tam sytuacja z naszymi kalinami? Ja zakupiłam angielską, bo tylko taką spotkałam, ale liczę na to, że i koreańską jeszcze dorwę. Może jeszcze wonną :wink: Zobaczymy, zobaczymy. Bukietówkami także się zachwyciłam i chyba muszę skierować ku nim większe zakupy :D
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Aniu, sąsiadko, witam serdecznie. Cieszę się, że Ci się podobają moje skromne włości. Barwne plamy, o których piszesz, to zasługa bogatego w ilość a uboższego w różnorodność materiału wyjściowego? ;:306
Rzeczywiście rogownica ładnie podkreśla i uzupełnia całość, a kiedy kwitnie potrafi być jeszcze bardziej urocza. Na skarpach i na piwnicy walczy o teren z tojeścią i bodziszkiem, więc status quo zostaje mniej więcej utrzymany, z rabat ją jednak muszę usuwać.

Pacynko, no właśnie - kaliny. Gdzie znalazłaś angielską? Wonna jest we Florini, zamierzam zakupić, jak już się zbiorę do kupki i ruszę z jesiennymi zamówieniami. ;:224
A tymczasem pojechałam dzisiaj w celu nabycia torfu do tego centrum ogrodniczego, gdzie onegdaj wiosną rzeczoną kalinę wywąchałam, i okazało się, że przebudowują centrum i kalina będzie wykopana i idzie na sprzedaż? Załatwiłam sobie pobranie gałązek do ukorzenienia? Czy ktoś wie jak się ukorzenia kalinę???
Bo oczywiście polecę tam z sekatorkiem?
Całej jej nie kupię, bo po pierwsze jest wielka i droga, a po drugie zrośnięta z inną kaliną (koralową?); istnieje nawet domniemanie (panów), że była szczepiona na owej koralowej i podkładka ją przerosła. Panowie w centrum nazywali ją kaliną wczesną (ki diabeł?).

A w ogrodzie?Jakoś tak rzewnie się zrobiło ostatnio w okolicznościach przyrody, nie sądzicie? Nostalgicznie? czyżby jesień?

Obrazek

Obrazek

Jesienne róże?

Obrazek

Chłodniejsze już powietrze wzmacnia kolory:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła pierwsza chryzantema -Yellow Tea:

Obrazek

Świeżo kupione wrzosy ? mam zamiar posadzić je obok hortensji:

Obrazek

Hortensje jak na razie bez większych zmian, ani w jedną ani w drugą. Pocieszam się zdjęciami hortensji u Ani-Sweety, jej Pinky Winky we wczesnym stadium rozkwitu wyglądała podobnie (ach, ta siła sugestii)? tylko się przebarwiła. Moje się, jak na razie, nie przebarwiają. Hm.

I jeszcze poproszę o radę. Zamierzam czymś obsadzić wnętrza rabat przy pergolach, o tutaj:

Obrazek

Obrazek

Chodzi mi o przestrzeń między tarasem a linią pergoli, trawy tam nie chcę. Czy karmik ościsty by się sprawdził? Zakładam, że jak się rośliny rozrosną, to te wnętrza będą cieniste. A karmik akurat tu i ówdzie haniebnie mi się marnuje, upchnięty na skarpach. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Czyżbyś miała na myśli Szarotkę w przebudowie? Nie byłam tam już chyba z miesiąc... Pamiętaj, że ja mam cały czas rabat we Florini, moja propozycja na wspólne zamówienie stale aktualna :uszy Zgadzam się z Tobą, ostatnie kilka dni to typowa, wczesna jesień.. Efekt wzmocniony, gdy sąsiedzi zaczynają palić gałęzie... Karmnik ościsty w półcieniu na pewno sobie poradzi - wiosną sadziłam pod sosną dwie sadzonki: Aurea i zwykły, w tej chwili zaczynają się przeplatać jedna przez drugą :) Zachęcona, posadziłam karmnik Aurea między płytami z piaskowca przed tarasem - przyjął się i nie przeszkadza mu udeptywanie, jednak na ładny efekt jeszcze przyjdzie mi poczekać. Zestawienie wrzosów z hortensjami to wg mnie strzał w dziesiątkę - może i ja się skuszę, mam trochę miejsca między rododendronem a hortensją Blue Bird... ;:224
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Jasne, że Szarotkę, cóż by innego. Zamierzam im zrobić jutro nalot na kalinę, sekator już zapakowałam do torebki :)
Przy okazji zapewne skuszę się na jakieś dodatkowe wrzosy jeszcze, mają takie śliczne. Bo te co mam, to taki tańszy zapychacz obliczony na większą ilość... Jakiś rarytasik mi się marzy jako uzupełnienie.
Co do Florini - planujesz coś zamawiać w najbliższym czasie? Chętnie się podepnę, bo sama się nie zbiorę. Zwłaszcza, że planuję w sumie tylko tę kalinę... I może jakąś jeżówkę, choć tych na które czekałam wiosną jednak nie mają... I może jakąś bylinkę, przetacznik na przykład. Hm, popatrz jak mnie mobilizujesz... :wit
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mobilizuję i Ciebie i siebie, bo przyznam, że do flo.. mam wyjątkowe zaufanie.. Jak się zdecydujesz, daj znać na pw :)
Dobrej nocy :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I ja z Flo mam co najmniej kilka bylin, w tym jeżówek i jestem z nich bardzo zadowolona :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, faktycznie jesiennie się u Ciebie jakoś zrobiło. Biała róża zachwycająca- taka pełna. Kolory faktycznie wyraźnie mocniejsze. Barwy jesienne też są ładne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”