Przędziorki

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przędziorki

Post »

Opryskiwalam w piątek, zniszczenia przez przedziorki mam duże, zwłaszcza na malinach, praktycznie 3 metry rzędu ma liście blade, już podsychające, ale jajka na spodzie tych liści znalazłam, ogórków to chyba już nie uratuje bo na dodatek złapał je maczniak, najmniej porażona jest winorosl. Zastosowałam duże stężenie, by i ogrodnice niszczyliske tez wykończyć. Wg ulotki jest od 2-4lyzki stołowe na galon wody by ukatrupić chrząszcze. Rozpiętość spora. Zmierzyłam strzykawka , to na plastikowej łyżce mieści się 5 ml, dałam te ilość na 1,5 litra wody. Sprawdzałam dziś, nic się nie zmieniło, tzn nowych porażonych krzewów nie przybyło, No to już nie jest tak zle. Oprysk muszę powtórzyć za 7 dni.
Ja mam małe opakowanie, tylko 4 uncje (około 120ml), sadze , ze to mi powinno wystarczyć.

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

U mnie też coś zadziałało , liście odżyły , zrobiły się zielone , szczególnie te wierzchołkowe ,
zaczynają rosnąć . A pepino zawiązało owoce . Winorośli nie pryskałam a teraz widzę , że
też należało . ;:223
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wcześniej ktoś podał proporcje 15 ml neem + 2,5 ml płynu. Na 1 litr wody? Na tym niemieckim środku podają 5-10 ml mieszanki na litr, a tu wychodzi 17,5. Na aukcji za 20 zł można kupić 100 ml oleju i w zależności od proporcji, można z tego zrobić od 7 do 20 litrów gotowej mieszanki.
Krzysiek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Robię opryski z neem , ale uprzedzam , że ciężko to rozpuścić . Dodaję wszelkiej maści mydła i
inne tego typu emulgatory a i tak czasami osiada na ściankach opryskiwacza . Lepiej kupić gotowy
z emulgatorem .
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W jakich proporcjach dajesz? Wiadomo olej w wodzie się nie rozpuści, stąd potrzeba dodatku emulgatora - jak w margarynie :)
Krzysiek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dodawałam w granicach 10 ml na litr , mieszałam to z mydłem Himal z piołunem i trochę
płynu do naczyń eko i Wetcit jako adiuwant .Adiuwant dawałam na koniec już po wymieszaniu
z wodą .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”