Pomidory 2 na 1 :)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)

Post »

Zda egzamin na bank ;:333 W ten sposób zabezpieczałam ubiegłego lata grona z kwiatkami przeznaczonymi na krzyżówki. Tylko trzeba w odpowiednim momencie woreczek zdjąć po zawiązaniu owocków na wybranych kwiatkach, żeby reszta grona swobodnie się rozwijała.
Pozdrawiam, Dorota
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja się tak zastanawiam bo będę miała kilka odmian pomidorów ,a nie chcę żeby się pokrzyżowały , jeśli posadzę po kilka krzaczków danej odmiany w odstępach tak 3-4 metry od siebie to mogę się także pokrżyżować , czy nie ? Bo jeśli nie , to nawet przed domem w kwiatkach bym sobie posadziła kilka krzaczków np.bawole serce , żeby tylko były nasiona czyste :wink:
Bożena
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Co do krzyżowania się...
na ile "wiatr" i stały ruch krzewem zabezpiecza przed mezaliansem pomidorowym?
Bo szczerze pomyślałam kiedyś, że te napowietrzne..wiecznie w ruchu.. a co za tym idzie samozapylające się..nie trzeba przecież pykać w sznurki..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Czytałam niedawno jakiś archiwalny wątek,( nie umiem go teraz znaleźć) w którym Kozula pisze,że w naszym klimacie pomidory nie zapylają się obcym pyłkim. Zdarza się to niezwykle rzadko podczas upałów.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jeżeli pomidory - dwie odmiany rosną przy jednym paliku pod gołym niebem, to bardzo rzadko ale krzyżówka może się zdarzyć (może winne pszczółki, a może pyłek osypał się z jednego kwiatka na drugi) ;:131 . Natomiast żeby była samoistna krzyżówka pomidorów przy nawet sąsiednich palikach to tak jak trafić w totka - co nie znaczy, że niemożliwe, bo ktoś tam czasem trafia :;230 . Mnie przez 20 lat uprawy pomidorów, a uprawiam od kilku do 20-kilku odmian to się jeszcze nie przytrafiło ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p
Od: 22 lut 2014, o 17:47

Post »

:wit
czytając wątek znalazłam wpis gdzie betalux miał rosnąć przy paliku. Mam działkę 100 km od domu i jeżdżę tam co 2-3 tygodnie ;:223 , dlatego wybrała niskie odmiany pomidorów min betalux jako niekłopotliwe, ale w opisie zaznaczają, że prowadzi się bez palikowania.
Proszę o radę
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jode22 pisze:Jeżeli pomidory - dwie odmiany rosną przy jednym paliku pod gołym niebem, to bardzo rzadko ale krzyżówka może się zdarzyć
Oj może, może. U mnie, dwa lata temu, doszło do krzyżówki Mata Hari z Perłą Małopolski choć rosły w oddaleniu ,z czego powstał dość ciekawy pomidorek koktajlowy

Obrazek
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Chciałabym się dowiedzieć,czy do uprawy 2 /1 lepiej jest sadzić rozsadę 2 sadzonki w 1 pojemniku , czy też osobne sadzonki.Mam w obydwu wersjach Bawole Serce,Faworyt,Saint Pierre.Czy można tak sadzić Malinowy Warszawski,Pokusa,Yellow Pearshaped ? Mam ochotę połączyć Yellow Pearshaped z Maskotką na balkonie w dużej donicy ,czy coś z tego wyjdzie? Pozdrawiam
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

vibana pisze::wit
czytając wątek znalazłam wpis gdzie betalux miał rosnąć przy paliku. Mam działkę 100 km od domu i jeżdżę tam co 2-3 tygodnie ;:223 , dlatego wybrała niskie odmiany pomidorów min betalux jako niekłopotliwe, ale w opisie zaznaczają, że prowadzi się bez palikowania.
Proszę o radę
Betaluxa zawsze palikuję - inaczej by się kładł od pewnego momentu. Paliki niewysokie - jakieś 50-70 cm powinno wystarczyć.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Rzepka pisze:Chciałabym się dowiedzieć,czy do uprawy 2 /1 lepiej jest sadzić rozsadę 2 sadzonki w 1 pojemniku
2/1 to jest metoda uprawy w gruncie a nie w pojemnikach.
xrob
100p
100p
Od: 21 sie 2010, o 06:59

Post »

tysonka pisze:
vibana pisze::wit
Proszę o radę
Betaluxa zawsze palikuję - inaczej by się kładł od pewnego momentu. Paliki niewysokie - jakieś 50-70 cm powinno wystarczyć.

Zgadza się, Betalux potrzebuje palików nie muszą być wysokie ale lepiej dla krzaczka jak są.
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Przepraszam nie wyraziłam się precyzyjnie.Pomidory będę sadzić w gruncie i na tarasie.Do gruntu przeznaczyłam Bawole Serca ,Faworyt ,Saint Pierre,Malinowy Warszawski i koktajlówki wysokie, na taras Maskotkę i jedną z wysokich koktajlówek. Cześć sadzonek popikowalam podwójnie w jednym kubeczku . Mam z czego wybierać,bo na kawałek gruntu 1,5 m na 3 m i taras zrobiło mi się 120 szt rozsady a Black Cherry jeszcze kiełkuje Czy to już jest choroba pomidorowa?
Pozdrawiam
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Dumam nad spisem moich pomidorów, co by zmieścić je jakoś w gruncie (pewnie nie tylko mój problem :wink: ).
Część już wytypowana do sadzenia 2 na 1, nad kilkoma się zastanawiam jeszcze.
Które z nich wg Was mogą być tak sadzone?
K-75 Kalman X Anna Russian
Cherokee Purple
K16 truskawkowy X malinowa śliwka
Principe Borghese
Lima
K152 Dyno X Anna Russian
Albenga X Copia
K68 Dyno X Orange Strawberry "BIG"
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Pomidor Lima to nie gatunek ale typ (mówi się typu Lima), a tego typu mogą być i wysokie i krzaczaste ;:131 . Musisz sprawdzić u źródła co masz ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

tysonka, mogę tylko odnośnie K152 się wypowiedzieć - to zależy od tego jakie rozszczepienie masz. Dopytaj tego od kogo masz nasiona, chyba że masz swoje. Moje w zeszłym roku były podobne do siebie jak ogień do wody :wink: popatrz tu:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=28

Moje obydwa były ale samokończące, więc nie za bardzo na 2w1.
Pozdrawiam
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”