Wstążeczka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wstążeczka

Post »

Podziwiać ;:173 to rozumiem, to tak jak ja. :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Bukszpanowe obwódki przypominają mi angielskie ogrody .Bukszpan bardzo się rozrasta korzeniami i będzie kradł różom pokarm .Ja mam trzmielinę ,ona też kradnie różom pokarm i trudniej ją trzymać w ryzach .Pięknie w tym Hortulusie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny, dawno mnie tu nie było.... więc dopiero teraz małe sprostowanie. Fiołki rogate miałam kiedyś ..... w moim poprzednim życiu i w innym miejscu na Ziemi. Fiołków już nie ma i tamtego miejsca na Ziemi też nie.... Autostrada A1 biegnie przez niegdysiejszą moją sypialnię.
Ale jest na fiołki nadzieja bo przytargałam kilka przerośniętych i przekwitłych z leśnej polanki. Miały pełniutkie torebki nasienne, pozwoliłam im się wysiać w drewnianej skrzyni na tarasie. Zobaczymy wiosną co się tam urodzi. Kolor amarant z żółtym.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A dla mnie trochę za dużo tego zielonego :roll: Róż nie widać, tylko strzyżone bukszpany. Ja bym pewnie róże z różami sadziła :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Ogrody Hortulus przepiękne ,dwa lata temu byłam w w Hortulusie w Dobrzycy koło Kołobrzegu można było dostać oczopląsu od tych różności roślinnych,zadbanych ,wystrzyżonych przeróżnych kompozycji
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

No to zaliczyłaś piękną i ciekawą wycieczkę do Hortulusa.
Pozdrawiam :wit
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

MAJU - podziwiamy wiele rzeczy a niekoniecznie musimy posiadać je u siebie :)
JADZIU - właśnie na forum wyczytałam jak trzmieliny kradną pokarm i usunęłam z pod samej róży. Niech rosną w innych miejscach :)
CONSTANCJO - takiego koloru jak piszesz raz pojawia się u mnie w ogrodzie gdzieś samosiejka to znika
EWAMAJ66 - Ale wrażenie po wejściu do tej części ogrodu było niesamowite właśnie dzięki tym bukszpanom ,soczystości ich kolorów i kształtom . Różyczki były marne ale nie wiem czy przez bukszpany czy po zimie
GRACHA - Mnie tez się tam podobało ,jednak przyznam że byłam nieco rozczarowana wielkością ogrodu ( sadziłam że jest większy) ale przede wszystkim asortymentem roślin w sprzedaży i ich cenami
ARKADIUSIE - To było zaspokojenie mojego pragnienia aby móc zwiedzić te ogrody ,mam nadzieję na odwiedzenie wielu podobnych miejsc
Obrazek
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Moniś, a co to za drobne kwiatuszki pomiędzy rozchodnikami?
Swoją drogą, rozchodniki imponujące. ;:167
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

Ewuś to zdjęcie to tez wspomnienie z Hortulusa ,rozchodniki w takie olbrzymie kępy rosną bardzo szybko . Ja u siebie mam dwa od poprzedniego sezonu i te już w tym były ogromnymi kępami ,mam nadzieję że tegoroczne odmiany też takie będą za rok. Pamięć zawodna i nie pamiętam co tam rosło obok rozchodników , jednak cały ogród był wypełniony morzem kwiatów sezonowych i jednorocznych sama zobacz
Obrazek
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Moniczko, piękne miejsce, lubię takie kolorowe rabaty, ale kocham róże.
Aranżując swój ogród czerpiesz inspirację właśnie z tego ogrodu?
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

Majeczko niestety nie :) Ten ogród odkryłam dopiero poprzedniej zimy i robiłam wszystko aby go w te wakacje zobaczyć . Mój ogród powstawał tak i pewnie nadal w dużej mierze będzie że zobaczyłam jakąś cudną dla mnie roślinę i musiałam ją mieć ,potem zastanawiałam się gdzie wsadzę . Co jakiś czas staram się spojrzeć w miarę obiektywnie na całość i zdecydować czy mi to pasuje .Przesadzam ciągle coś i zapewne nie raz jeszcze będę,już nie wspomnę o roślinach jakie przy każdej zimie idą na straty . Pewnej zimy stwierdziłam że potrzebuje mimo wąskiego ogrodu swojego rodzaju szkieletu z wąsko stożkowych iglaków aby ogród zyskał zimą . Od wiosny dodatkowo czerpię inspiracje z forum . Każdy ogród jest piękny i każdy inny z racji roślin w nim rosnących ,ukształtowania ,powierzchni i wielu innych czynników . Ani ja ani nikt z nas nie wyrzuci wszystkiego co hodował i u niego rośnie tylko dlatego że tu podoba mu się to czy tamto. Więc całe piękno innych ogrodów staram się podziwiać w tychże ogrodach a rośliny które zdobywają moje serce staram się wpisać w już istniejący i rosnący ogród . Tak teraz jest z różami ,wiosną mówiłam sobie nie będzie ich u mnie więcej a przez cały sezon dokupowałam . W obecnej chwili mam listę jeszcze nie kompletną tych ;:167 i muszę je wpasować u siebie . Na pewno żadnej rosnącej roślinki nie wyrzucę co najwyżej przesadzę w nowe miejsce tu lub na tej drugiej działce . Wydaje mi się że ilu z nas ogrodowo zakręconych nie zakochałoby się w jakiejś roślince to ta sama roślinka u każdego z nas będzie odrobinę inaczej wyglądała posadzona w innym otoczeniu czy/i w towarzystwie . No to się rozpisałam :)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i dobrze, czasami fajnie jest popisać, to co się myśli.
Ja lubię oglądać inne ogrody i oczywiście różyczki, ale od oglądania do bycia w moim ogrodzie jest dość długa droga. Najpierw to co mi się podoba wędruje do "poczekalni" :;230 tak nazwałam katalog inaczej "pamiętałka". W wolnych chwilach przeglądam go i czytam o tych co sobie tam czekają.
Z tych pozycji aż 90 % odpada, jak doczytam sobie na spokojnie i poukładam w głowie.
Wiesz chyba najfajniej jest urządzać swój ogród, tylko swój, wtedy jest niepowtarzalny.
Nie wiem czy tak samo myślisz.
No widzisz teraz mnie się udzieliła pisanina :;230 :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, piękne zdjęcia z ogrodu pokazowego ;:180 Obwódki bukszpanowe bardzo mi się podobają, nie wiem czy u mnie to zda egzamin, na razie posadziłam na jednej rabatce i czekam na efekty. Jeżeli jakieś krzewy są zbyt ekspansywne do róż, a rosną w pobliżu, można zastosować matę blokującą migrację korzeni root seal. Ja zastosowałam ta matę wokół brzozy i przed tujami, żeby ochronić róże.Eeksperyment z tej jesieni, w przyszłym roku napiszę czy zdało egzamin :uszy
Jeżeli chodzi o dobór róż na rabaty, to niestety nie działam w sposób tak przemyślany jak Majka..jak mi się jakaś spodoba to znajduję dla niej miejsce i kupuję :D Oczywiście sprawdzam ogólne informacje, podatność na choroby etc., ale doświadczenia z innych ogrodów, choć cenne, mogą się znacząco różnić jeśli idzie o zachowanie poszczególnych róż..sadzonka, miejsce, ziemia i pielęgnacja odgrywają jednak kluczową rolę..tak mi się wydaje, ale dopiero się uczę, więc lepiej brać przykład z przemyślanych nasadzeń fachowców-praktyków :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

Ależ pisz Maju do woli ja chętnie poczytam :) Zgadzam się z tym i podpisuję wszystkimi kończynami . Nie wyobrażam sobie aby ktoś urządzał mój ogród za mnie ,wtedy nie miałby on mojej duszy . Może nie być doskonały ale jest częścią mnie . Pomysły ,inspiracje są bardzo pomocne ale tylko tyle . Widuje ogrody stworzone od podstaw do końca (projekt,wykonanie ba nawet pielęgnacja ) wykonane przez kogoś dla kogoś i w moim odczuciu mimo ze są piękne a może raczej należałoby je nazwać poprawnymi brak w nich duszy właściciela ,tej pasji i emocji. Nie mówię oczywiście o ogrodach gdzie właściciel korzysta z fachowej pomocy ale tylko korzysta mając w tworzeniu ogrodu swój udział .Czy masz podobne odczucia ?

Kasiu , uczysz się ale w jakim tempie ?:) Ja też kieruje się oczami a potem kombinuję za to teraz z zakupami wiosennymi róż mogę podziałać bardziej racjonalnie ,podglądać ,zbierać opinie . Od chwili kiedy postanowiłam obsadzić wiadome rabaty i posadzić róże w tylnej części ogrodu do teraz ciągle coś się zmienia ,gdyby było to na już to miałabym za sobą dawno zakupy które w obecnej chwili są skreślone z mojej listy:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko czyli myślimy podobnie. Ogród jest mój, jest taki jak powstał w moich marzeniach.
Moje błędy, których owszem popełniłam sporo, ale co tam, naprawione. Przynajmniej się coś dzieje :;230
Wiesz co mnie najbardziej cieszy..... , to, że innym się podoba. Wtedy masz satysfakcję za pracę jaką włożyłaś.
Sąsiedzi chętnie zaglądają i podpytują i jak to my mówimy małpują, a ja im jeszcze pomagam i ogólnie jest wesoło.
Moniczko wcale się nie spiesz z doborem róż, masz czas. :D

Kasia nie powiem ile róż tak kupowałam i jak Ty. ;:185 Teraz jestem na etapie tą chcę mieć, robię to bardziej świadomie. Chcę mieć wreszcie dojrzałą rabatę różaną. 8-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”