Małe-wielkie szczęście...cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Małe-wielkie szczęście...cz.4

Post »

Małgosiu, dziękuję ;:180
A ja je lubię. Są złote w czarne kropeczki. Trochę jak azjatyckie biedronki :wink:
Nie lubię za to liści orzecha włoskiego. Są wielkie, spadają w ilościach hurtowych i nijak ich wykorzystać ;:185

Grażynko, klub czytelniczy u mnie w pracy działa czynnie cały rok.
Szczyt przypada na okres przedwakacyjny-wtedy wymieniamy książki i gromadzimy świetną lekturę na urlop.
Czytam nałogowo. W piątki po południu mam 'prasówki'-Pani, Zwierciadło, Twój Styl, kolorowe, ogrodnicze. Dobrze, że mam świetnie zaopatrzoną bibliotekę ;:215 Powieści z doskoku, gdy czas pozwala, bo niestety dużo pracy przynoszę do domu.
Tej najbardziej mozolnej i czasochłonnej-sprawdzanie i buchalteria :twisted:
Oczy-cóż okularki do wymiany, szczególnie ze względu na jesienną i zimową porę i jazdę samochodem o zmroku.
Polecisz coś 'ciepłego, południowego'? Jesienne i zimowe wieczory długie i chłodne. W styczniu mam pobyt na alergologii, warto zgromadzić lekturę na ten czas.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki ;:168

Arkadius, Kaszuby są piękne o każdej porze roku i moje zdjęcia tego niestety w pełni nie oddają. Ale obiecuję, że będę sie starała to udowadniać na fotkach :wink:
Dziękuję i wzajemnie :wit

Krysieńko ;:168 , odpoczywaj, relaksuj się, bądź dla siebie dobra ;:108 -tak mówi mi często moja kochana sąsiadka.
Najważniejsze, że stres już za tobą.
Kuruj się i nie wyrywaj przypadkiem do prac 'polowych' :!:
Pozdrawiam cieplutko ;:196

Gosiu, blisko-5 km ;:108 . Czasami warto zboczyć nieco z drogi głównej. Mam taką piękną trasę widokową i czasami do pracy jadę własnie tamtędy. Moja okolica zwana jest Szwajcarią Kaszubską. Wzgórza porośnięte lasami, łąki, pola, jeziora. Bardzo malownicze tereny.

Marysiu, dziękuję w imieniu Kaszub ;:168

Marysiu, powiem w tajemnicy, że ja też ;:108
Widok z krzyżem ;:108 . To miejsce za każdym razem wygląda inaczej i budzi inne emocje.
Lubię te przydrożne dowody wiary. Czasami zapomniane, niejednokrotnie b. kiczowato ozdobione-mnie zawsze wzruszają. Mam jeszcze kilka takich ulubionych. Pokażę jeszcze.
Nie dziwię się, że tęsknisz za tak pięknym miejscem.
pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu. Będą fajne fotki ;:224

Francesco, wiem, też tak mam ;:108 . Dziękuję. Z tym oczarem to zagwozdka, bo kwitnie tylko na 2 gałęziach i to pierwszy raz na żółto. Wiosną kwitł tak :
Obrazek Obrazek

A teraz wygląda tak:

Obrazek Obrazek

Na pozostałych gałęziach ma pąki takie, jak na 2 fotce. Podejrzewam, że uaktywniła się podkładka. W ubiegłym roku przy samej podstawie ułamały się (z pomocą M-niechcący oczywiście) 2 gałązki. I teraz mamy dziwaka, takie 2 w 1. Jesienią część krzaczka kwitnie i przebarwia się na żółto. Pozostała ma liście bardziej czerwone i pąki, które wczesną wiosną zamienią się w kwiatki.
Taki sprytny krzaczek :;230
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Szwajcaria Kaszubska faktycznie ma przepiękne tereny. Ja też w sumie mam w drodze do pracy fajny widok. Jadę nad samą Wisłą. Wiosną i o tej porze krajobraz wygląda cudownie.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tym oczarem w sumie nieźle wyszło. Moja koleżanka ma tak z klonem - pół zielonego, a pół czerwonego ;:173 Ale oczar mnie już nęci od jakiegoś czasu...
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Idę zobaczyć czy wygrałem w Totka.Jak trafiłem to zaraz się przeprowadzam w Twoje okolice :;230
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, też długo się do niego przymierzałam-chyba 3 lata ;:218 .
Zauroczyły mnie fotki w czasopismach ogrodniczych. A wiemy, jak można czarować fotkami ;:224 .
Na razie jeszcze mały, ale już w tym sezonie pokazał, że mu tam pasuje ;:333

Jurku, życzę z całego serca ;:108
U Ciebie tyż piknie ;:180
Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja bym wycięła te pędy wybijające z podkładki, mogą zdominować roślinę szlachetną.
Choć prawdę mówiąc żółty też ładny. :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Miałam okazję ostatnio pojawić się na Kaszubach, potwierdzam że niektóre widoki super, gdyby tylko zabudowa była bardziej ścisła i więcej miejsca dla widoków było by rewelacyjnie. Piękny, karminowo-czerwony oczar, wyjątkowy.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Przepiękne zdjęcia. Najpiękniejszy jest klucz ptaków - ale uchwyciłaś :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, mam nadzieję, że wycieczka po Kaszubach udana.
Nie ukrywam, że mam swoje 'punkty widokowe'. Wiele z nich jeszcze czeka na moje odwiedziny ;:108 z aparatem.
Uważam, że Kaszuby bardzo 'zagęszczone'. Osobiście bardzo lubię pojedyncze zabudowania pięknie wpisane w krajobraz.
Mieszkam w zwartej zabudowie i to ma swoje mankamenty-brak prywatności, a wokół tyle przestrzeni...
Gdybym miała inny charakter pracy i większe dzieci-zdecydowalibyśmy się na dom w lesie. Rozważaliśmy taką opcję, ale zbyt dużo 'przeciw'. Praktyczna strona zwyciężyła.
W jakich okolicach byłaś?

Aga, dzięki ;:196
Udało się z tym kluczem. To był dzień kiedy ptaki masowo odlatywały. Trochę smutny, raczej nostalgiczny widok...

Kwitną jeszcze różyce ostatnimi jesiennymi kwiatami, pewnie wiele pąków już nie rozbije, szkoda ;:185
Różyczka na fotce to nn, zakupiona jako Frist Lady. Na pewno nią nie jest.
Smakowite i aromatyczne glostery. Miłe dla oka i podniebienia.
Obrazek Obrazek

Miłego tygodnia życzę :wit i słoneczka ;:3
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta niby Firs Lady niesamowicie oryginalna ale ślinka leci na widok Glosterów.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Lubię taką jesień jak na Twoich zdjęciach. Słoneczną, kolorową, ale już ciut melancholijną i wyciszoną, z lekka wypłowiałą.
Najtrudniejszy dla mnie czas to listopad. Z zasady mokry, zimny i ponury. Potem już jakoś leci do wiosny...
Piękne zdjęcia Justynko! ;:138 Twój jesienny ogród też prezentuje się ciekawie. Zawsze rozczulają mnie takie kwitnące maleństwa wynurzające się z opadłych liści.
Oczar oczarował mnie :wink: Był czas, że miałam go na liście chciejstw. Potem doszłam do wniosku, że na działkę nie nadaje się :( Jeśli kiedyś będę miała ogród przydomowy to na pewno go posadzę.
Glostery są fotogeniczne, ale ja jakoś za nimi nie przepadam. Nawet myślałam o usunięciu tej jabłonki :oops: Została jednak ułaskawiona i będzie rosła póki co.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, przepraszam, gdzieś mi umknął twój post i nie odpowiedziałam :oops:
Będę obserwowała te żółte odrosty. Na razie ciekawie, bo kwiaty i jesienią i wiosną :)

Arkadiuszu, będę pewnie musiała w zimowe wieczory poszperać i popytać u różanych znawczyń o właściwe imię dla tej 'niby Frist Lady" ;:108
Glostery, dla amatorów twardych i winnych jabłek. Czyli dla mnie :D
Smacznego zyczę :wit

Izo, co do listopada mam podobne przemyślenia, najbardziej dłuży się od Wszystkich Świętych do mikołajków ;:223 . Potem już z górki ;:108
Nie znoszę tych egipskich ciemności, deszczu, wiatru i ...zapadłabym najchętniej w sen zimowy ;:131
Drobiazgi w ogrodzie-to takie klejnociki-niby nic, a robi wrażenie. Zestawienie tego co odchodzi, z tym co młode i piękne. Samo życie.
Oczar-to spełnione marzenie. Naoglądałam się czasopism. Wytęskniona zieleni i kolorów po zimie, zauroczona krzewem, który kwitnie w śniegu-kupiłam. Do fajerwerków jeszcze daleko, ale już 2 czy 3 raz zakwitł.
Po kolana w śniegu wędrowałam pod orzech, by zobaczyć karminowe krepowe listeczki-nadzieję na wiosnę ;:108
Każdy preferuje inne smaki. Lubię je-podobnie jak Elizy i Gale. Nie lubię za to tych gruszkowych i szarych renet.
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Glostery to jabłka dla mnie :D Zaraz chapnę ostatnie nn, które jeszcze leżą w domu, po prostu muszę :D
Oczar świetnie wygląda i na czerwono, i na żółto ;:108
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, zapasy jabłek do grudnia albo i dłużej. Właśnie podgryzam :wink:
Oczar-zagadka będzie obserwowany, żeby równowaga między czerwonym i żółtym była.
Nie masz jakiś podejrzeń co do mojej róży? Kupiona z R.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie wiem, czemu twierdzisz, że to na pewno nie First Lady-dzióbek jest... :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16