Mój kwiecisty zakątek. cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek. cz. 4

Post »

Tadziu nie rozumiem tego :oops:
A hibiskus cudny szkoda że mój nie przetrwał zimy.Mam nadzieję że ten którego mam teraz przetrwa zimę.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

A czy ta iksja to na pewno iksja?
Bo mnie bardziej wygląda na belamkandę :wink:
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
anna_w
50p
50p
Od: 18 sie 2010, o 15:05

Post »

tade k pisze:Małgosiu , nie uważam jeżówki za trudną roślinę. Słońce , w miarę wilgotne miejsce i powinna rosnąć. Ja mam przepuszczalną glebę , może to bardziej jej odpowiada. Igor , Jola1 mają zwięzłą i także rosną. Różnica taka , że u nich mają mniej kwiatów , ale za to większe. Nie rezygnuj , warto je mieć.
Basiu , tak jak u Małgosi napisałem. Nie uważam za trudne. Choć kwiaty długo mają ładny wygląd , nie wolno ich zbyt długo przetrzymywać. Osłabiają roślinę i w zimie może zginąć. Mam już nauczkę.
Jolu , dziękuję , ale ... :oops:
Iwonko , jedna z ładniejszych, będzie jeszcze więcej . Co roku nowe wchodzą na rynek.
Effciu , czeeeeeeść ;:168
Nie możemy się ,,spiknąć'' , jak ja jestem Ciebie nie ma. :wink:
Lidziu dziękuję. ;:196
Ewciu dziękuję ;:196
Małgosiu , staram się jak najmniej używać , może czasami za mało. Nie da się inaczej, rośliny wymagają ochrony , by ich wygląd był w miarę przyzwoity. Stosuję dużo ,,chemii naturalnej'' , często jest za słaba.

Kilka zdjęć ,,nocnych''. Chyba pierwsze jakie robiłem moją ,,zabaweczką''.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te fotki dzienne . Nachyłek , który jak widać nie brakowało mu niczego zakwitł jednym kwiatem ;:oj ;:oj

Obrazek

Hibiskus bagienny , trzy kwiaty , każdy w inną stronę.

Obrazek

Zmienność kwiatów u tej aksamitki jest duża.

Obrazek

Pierwszy na iksji sianej w tym roku. Nasiona dostałem od Krysi (Chrystin) , już stratyfikowane.

Obrazek

Iksja piękna, chociaż ja znam ją bardziej pod nazwą belamkanda :) Kwiaty hibiskusa powalają na kolana...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I wszystko się zgadza anna_w bo Iksja chińska po łacinie to (Belamcanda chinensis)
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Niestety nie zgodzę się z tą teorią. Belamkanda to i owszem belamcanda chinensis ale Iksja to inaczej lepniczka a po łacinie Ixia - to dwie rożne rośliny aczkolwiek bardzo podobne. Czasami właśnie belamkanda jest błędnie nazywana iksją chińską. Jeśli porównamy sobie układ kwiatów na łodydze to od razu zauważymy różnicę. Iksja ma kwiaty ułożone trochę jak mieczyk lub frezja. Od szczytu łodygi liczne gwiaździste kwiaty zebrane w wiechy lub kłosy. Belamkanda ma kwiaty pojedyncze a odstęp od jednego do drugie na łodydze jest wyraźnie zaznaczony. Poza tym nazwa potoczna iksji - lepniczka - pochodzi od specyficznego, lepkiego soku jaki wydziela ta roślina.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Iksja
http://kwiaty-ogrody.pl/?p=617
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

No i znowu mnie nie było , wybaczycie :wink: Dzięki ;:196
Geniu , nie wiem dlaczego tak się stało , powinny już dojrzeć ,,jagody'' szkarłatki. Chyba , że w cieniu Twoja rośnie.
Kasiu , dziękuję. Szkoda , że nie wrzuciłem Ci choć jednej iksji. Jak chcesz mogę wysłać nasiona , będzie sporo.
Krysiu , myślę , że jeszcze zrobimy powtórkę z kooperacji , kiedy tak dobrze nam idzie. :wink: Z większych zbiorę nasiona , jest ich dużo. Mają już także nowe pędy na następny rok. Tak naprawdę nie wiem , czy owoce szkarłatki są trujące , ale wolę nie próbować. ;:185
Tereniu , dziękuję. Wszystkie kwiaty powinny mieć wcześniej przycięte kwiaty , by lepiej kwitły. Dalie bez obcinania przestają kwitnąć całkowicie. Można tylko zostawić na marcinkach i chryzantemach , te kwitną póżno i przeważnie mróz kończy z nimi . Jeżówki lepiej mają się po wcześniejszym przycięciu, wiem to z własnego doświadczenia. W tej chwili mimo suszy wyglądają bardzo ładnie i rozrosły się.
Jolu , może już tak ,wrednych '' zim nie będzie. Były dwie kolejne , teraz powinna być sprzyjająca.
Aniu , witam u siebie i zapraszam .
Jaguś Belamkanda chińska syn. Iksja chińska . Jak nazwa mówi roślina z Chin .
Iksja lepniczka z południowej Afryki. W handlu dostępne są jej mieszańce Iksja Hybrida.
Żeby jeszcze namieszać , to powiem że Belamkanda już przed 7 laty została przeniesiona do rodzaju Iris i ,,przechszczona'' na Iris Domestica. Teraz już wszystko wiecie :?: :wink:
W systematyce roślin jest tak dużo zmian , że zawodowcy gubią się. ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Masz rację ... Tadziu ;:63
W systematyce roślin jest tak dużo zmian , że zawodowcy gubią się. ;:224 ;:224 ;:224
Dla większości z nas jeśli będziemy znać poprawną polską nazwę i czasami jak się gdzies zapisze określoną odmianę to juz będzie super - pozostały czas poświęćmy na pielęgnowanie i radość z tego,że rosną kwitną i cieszą nas ogromnie.
Do miłego Pa :wit
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Tadziu gdybym wiedziała że będziesz u Danusi i Andrzeja to zostawiłabym dla Ciebie cebulki tulipanów, a tak to nie wiem kiedy one do Ciebie trafią?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadku rośnie w pełnym słońcu .
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu czytałam przed chwilą u Ewy że różowa delosperma nie zimuje, a czy żeby zrobić z niej sadzonki to trzeba mieć kawałek z korzonkami czy ukorzeia się przez szczepki też?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Krysiu , ja też myślę , że nazwa to sprawa drugorzędna , ważne by rosły i kwitły. Jedynie przy zakupie potrzeba , by nie dublować roślin.
Geniu , nie znam przyczyny , pewnie coś innego opóżnia dojrzewanie .
Iwonko , sadzonkowałem przed miesiącem bez korzenia. Ale mam także kępę wyrosłą zaledwie z dwu mizerotek , ma ponad pół metra średnicy . Nie wiem jak z nimi postąpić , by przetrwały. Część zostawię na dworze. Okryję je . Może będzie lekka zima i uda się. Bywały niespodzianki , lwie paszcze były kiedyś na wiosnę w komplecie. ;:108

A to ,,fragmenty'' przygotowań do dożynek wojewódzkich. Czego to ludzie nie wymyślą. ;:7 ;:7

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Trzeba przyznać, ze pomysłowość to mają dobrą.
Coś z niczego........to też sztuka. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu dzięki to i ja tak muszę spróbować, u mnie jest jeszcze mała choc ładnie rośnie, myślałam żeby zrobic kilka sadzonek, a tą co zostanie okryć czymś i nakryć taką dużą plastikową bańką po wodzie mineralnej.
Ten traktor super, przydałby mi się taki koło domu to miałabym małego z głowy przez cały dzień :;230
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Hej Tadziu , miłego dnia :wit
Ten traktor jest rewelacyjny ;:oj ja bym ta folie zdjeła ....
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Ile tu nowości.....i zabaweczki nowe,i coś z niczego.....nie ,jak z niczego....z naszego powszedniego przecie ;:136
a na dodatek śliczne kwiaty....a ta jeżówka....ech, ;:170 ;:oj
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”